Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IN

I36v67o 28N87a30i67m43a82n

13. 3. 2019 21:41

Osobně mám rád literaturu faktu a dokumenty a existuje dost zdrojů, které uvádí větší počet obětí. Třeba dokument "Bitva o Černobyl" kde jsou výpovědi likvidátorů, vědců kteří katastrofu řešili, oficiálního fotografa v místě katastrofy (každý rok stráví 2 měsíce v nemocnici kvůli problémům souvisejícím s ozářením) až po Gorbačova. Jsou tam i naměřené hodnoty radiace v Pripjati, které byly vysoké, takže lidé dostali rozhodně větší dávky radiace než je evakuovali. Ostatně sebevražda hlavního vyšetřovatele havárie V. Legasova taky na něco ukazuje.

Jinak je pravdou, že nešlo o jadernou explozi, ale o nekolik po sobě jdoucích explozí vodní páry a následně

0 0
možnosti
IN

I41v93o 33N10a35i76m74a75n

13. 3. 2019 21:49

... Vodíku. Díky tomu se znicilo víko reaktoru a střecha bloku, takže se do okolí dostaly jednak vysoce radioaktivní části regulačních a palivových tyčí a otevřený reaktor chrlil do vzduchu velké množství radioaktivních částic. K tomu bohužel přispěl i pokus místních hasičů o uhašení reaktoru vodou, což jen urychlilo vytváření páry a stálo životy hasičů, kteří byli mezi přímými oběťmi.

Osobně bych nepreceňoval následky mimo evakuovanou zónu kolem elektrárny, ale lidé v Pripjati, zaměstnanci elektrárny a likvidátoři mají casto velké zdravotní problémy nad běžný rámec populace.

0 0
možnosti
ZJ

Ale NAŠÍ novináři napsali, že na Šumavě byla zjištěna kontaminace lesní zvěře a hub. Může za to Černobyl. (nebo Putin a HUAWEI)

1 1
možnosti
JV

J80i63r27i 14V79r32a43b37e32c

12. 3. 2019 18:30

V Bavorsku se do dnes nedoporučuje jíst houby z lesa. Ovšem východní lidé vydrží více;-D. To se už říkalo, jak se skupovalo víno ze západu s Fridexem.

1 1
možnosti
DT

Všechny odhady o tom, kolik obětí bude mít Černobylská havárie v budoucnosti - jsou jen odhady.

Šéf Kurčatovského institutu (kde ten reaktor vyvíjeli a později zkoumali následky havárie) řekl kdysi číslo 40 000 - a to na základě zkušeností z Hirošimy a lineární extrapolace množství radioaktivity, která se dostala do ovzduší.

To je správné - a není. Vůbec to nezahrnuje spoustu detailů, které mohou celkový obraz docela dobře změnit: Co je to za izotopy, kam se všude dostaly, jakou dávku dostanou lidé - a jak rychle. Jeho odhad později zmírnila komise na 4000. A nebyla to komise ruská, ale mezinárodní.

Tady se musí hodně rozlišovat: rakovina u dětí, které se narodily na čerstvě zasaženém území - nebo rakovina u těch, kdo se účastnili likvidace? Nebo dokonce rakovina u naprosto nezúčastněných lidí, co jen žijí na kontaminovaném území?

Pozdější rakovina ozářených lidí - se totiž dá sice očekávat, ale nikdo nemůže říct, kdo bude postižen. A už vůbec ne kolik takových obětí bude. U těch dětí je to jednodušší, protože se jednalo o radioaktivní jód a tam se očekává vliv na štítnou žlázu.

O tom, proč se nedá říci při později se vyskytnuvší rakovině, že přišla skutečně jako následek Černobylu - se dočtete v mých blozích (o radioaktivitě).

Ještě něco.

Likvidátorů bylo kolem 500 000. Pokud by se u nich objevilo jen 4000 rakovin, bylo by to nejspíš naopak optimistické - a zátěž ionizujícími látkami by se začala brát jako prevence rakoviny! A bylo by to tak i u toho čísla 40 000! Každý ať si vezme svou rodinu a spočítá počet rakovin u starších lidí. U mě je to každý druhý a některé to postihne i víckrát.

Tím chci říct - situace s prognózami opravdu není jednoduchá - a zlehčování nebo dramatizování se mi nelíbí stejnou měrou. Bohužel jsou to dva nejčastější přístupy k věci... Ten, kdo to chce vzít opravdu bez hysterie nebo jiných postranních zájmových myšlenek - musí říct ... nevíme. Nevíme jaké to bude mít následky - a ničím se to nedá zjistit. Lidský organismus není stroj.

7 0
možnosti
VV

Dobrý den , moc vám dík za objektivitu . Z A1 jsem dostal prý vysokou dávku gama .

A ja pa to v semdesáti šlape .

1 0
možnosti
  • Počet článků 403
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2796x
Tento blog byl oceněn v anketě "Bloger roku 2011". Autor je překladatel a vzděláním historik. Účastnil se klimatické konference v Kodani. Po aféře Climategate založil web www.klimaskeptik.cz. V roce 2019 vydal knihu OBCHODNÍCI SE STRACHEM (Dokořán). Ta v roce 2021 vyšla též anglicky na Amazonu jako A GUIDE TO THE CLIMATE APOCALYPSE.

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky