Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nacimus je zkratkou pro nacionální socialismus s důrazem na podstatné jméno.  Na prvomájovém průvodu v roce 1927  Hitler uvedl " Jsmesocialisté, jsme nepřátelé dnešního kapitalistického ekonomického systému kvůlivykořisťování sociálně slabých, kvůli nespravedlivým mzdám, a protožekapitalismus hodnotí lidské bytosti podle bohatství a majetku namístozodpovědnosti a výkonnosti. Jsme rozhodnuti bezpodmínečně zničit tento systém,“ Tvrdil, později, že nacionálně socialistické Německo vytvořilo novou doktrínu, která pohlíží na ekonomiku jako služku pracujícího lidu. Co je na tom pravicového ?

5 1
možnosti
LK

Problém je, že jeho projevy byly účelové, nemůžete je číst nekriticky, ve velkém ho podporovali velcí průmyslníci, proč? Aby jim zničil podniky?

2 1
možnosti
MP

Áda nemá s pravicí absolutně nic společného, byl to levičák jako poleno, pardon jako New York.

5 2
možnosti
Foto

Souhlas, až na to, že Hitler  ve vězení četl Marxe a z něj i vycházel. Podle dokumentů.R^R^

7 2
možnosti

Správně řečeno, vycházel z něj, tj vyraboval co se mu hodilo a ostatní zavrhl...

3 1
možnosti
Foto

I63v56o 50C82i22l50i13c45h

14. 7. 2014 11:31

Dobrá práce R^

6 1
možnosti

Je to sice hezké, ale ještě bych toužil ocitovat nějakého současníka,který uvažoval stejně jako vy. Obzvláště v tehdejším Československu. Až mi třeba najdete, že TGM považoval Hitlera za levičáka a socialistu, tak lze vaše stanovisko pokládat za relevantní.

Z  dnešního hlediska můžete mít třeba pravdu, ale to neznamená, že ji máte z hlediska dějin.

A důležité je, že z hlediska tehdejších internacionálních socialistů a Židů zvláště byl Hitler považován za záchrance buržoazního panství za cenu obětování demokracie.

4 5
možnosti
JH

J58a75n 82H67a20v33l84i34n31a

14. 7. 2014 12:24

co si tak neco precist od ceskych historiku o obdobi krize a druhe CSR republiky.......jak jsme vytvareli nepolitickou politiku uz tenkrat......to co se delo po Mnichovu na nasi politicke scene a smysleni vetsiny obyvatelstva o politice, tak presne to same se deje dnes.....az z toho mrazi, jak moc je to podobne

3 0
možnosti
ZS

Jen malou poznámku k tomu, proč Hitler pronásledoval socialisty a komunisty, ačkoli se jejich programy v mnohém shodovaly. Byli totiž jeho přímou konkurencí. Masy nespokojených dělníků si mohl naklonit buď on nebo oni. Proto platí, že není většího nepřítele pro nacionálního socialistu, než je socialista internacionální a naopak.

11 1
možnosti
JB

J82i95ř57í 17B16o88č12e27k

14. 7. 2014 10:46

ze stejného důvodu komunisté pronásledovali soc.demokraty, ti pro ně byli větší nepřátelé než buržoazie. a proč jim vadil socialista Mitterrand a snažili se podpořit pravičáka dEstainga ?

4 0
možnosti
OK

U extrémismů, jak známo, je obtížné určit, zda je to spíš pravice či levice. Jako příklad lze uvést svého času populárního demagoga Miroslava Sládka, který extrémistou byl, ale někdy spíš pravicovým, jindy levicovým.

Německý nacismus tedy začínal spíše s levicovými prvky, později obsahoval i pravicové. Prostě pojem pravice a levice lze s jistou dávkou úspěchu aplikovat na běžné demokratické strany a hnutí. Méně už na extrémistické, kde je důležité to ultra-, méně už levice či pravice. Pomůckou je užití kruhu, kde vlevo je levice, vpravo pravice, dole střed a nahoře ultra.

4 4
možnosti
JA

Ovšemže máte pravdu. Problém je v tom, že média to určují bez obtíží - jak se někdo otře o cikána, tak automaticky mluví či píší o krajní pravici. A přitom je to velmi často jen konkurenční boj o sociální dávky.

2 0
možnosti
  • Počet článků 403
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2796x
Tento blog byl oceněn v anketě "Bloger roku 2011". Autor je překladatel a vzděláním historik. Účastnil se klimatické konference v Kodani. Po aféře Climategate založil web www.klimaskeptik.cz. V roce 2019 vydal knihu OBCHODNÍCI SE STRACHEM (Dokořán). Ta v roce 2021 vyšla též anglicky na Amazonu jako A GUIDE TO THE CLIMATE APOCALYPSE.

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky