Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Hitler o sobě tvrdil, že je socialista, ale snad nikdy svoji stranu jako levicovou neoznačil. První koho začal pronásledovat vedle Židů byli komunisté a sociální demokraté. S nimi žádnou dohodu, jako s katolickou církví, neuzavřel. Pokud levo - pravé spektrum definujeme podle vztahu k rovnosti lidí (krajní levice hlásá totální rovnostářství, demokratická levice snižováním sociálních rozdílů a pomoc znevýhodněným, pravice -  ponechat přirozenou a zděděnou nerovnost trhu ), tak NSDAP hlásala nadřazenost ras. Tj. zděděnou nerovnost lidí. Z tohoto pohledu byli nacisté krajní pravicí. Ostatně dnes se často neonacisté sami sebe za socialisty neoznačují.

1 2
možnosti
VK

Podle vaší definice (levice hlásá snižování sociálních rozdílů, zatímco pravice chce ponechat přirozenou a zděděnou nerovnost trhu) byli nacisté levice. Protože snižovali sociání rozdíly, boháčům napařili progresivní zdanění, přerozdělovali od bohatých k chudým, chránili dělníky proti vykořisťování (placená dovolená, placené přesčasy, 8-hodinová pracovní doba).

6 0
možnosti
PK

Ano, historie ukazuje, že jakákoliv dobrá myšlenka je lehce zneužitelná. Vlastně netýká se to jen myšlenek.

1 0
možnosti

V19i63k57t63o16r 75Š59v53u43b

14. 7. 2014 13:20

Osa "levice - pravice" není přímka, ale kružnice. Extrémní pravice a extrémní levice se na ní dotýkají, ne-li překrývají.

2 1
možnosti

Fráze.

Ona je totiž tady hádka o to, co to vlastně pravice a levice je.

4 0
možnosti
VL

Ano, a tady je něco, co se Vám do toho Vašeho schématu tak moc hodit nebude a má to ještě další díly:

http://www.rozhlas.cz/cro6/vsouvislostech/_zprava/neonacismus-na-vzestupu--464954

0 1
možnosti
JA

V článku se hodně žongluje s pojmem "extrémní pravice", ale tak nějak postrádám to základní - co je na extrémní pravici pravicového. Pokud to má být toto "Přesto lze postihnout podstatu pravicového myšlení: Zásadně odmítá svobodu a rovnost (ve smyslu rovnocennosti) pro všechny lidi.", pak je extrémně pravicová třeba i KSČ(M).

1 0
možnosti

Jo, je to sranda. Jako se třeba skinheads označují za pravičáky. Dle mého skromného názoru, tohle vychází z mylného předpokladu, že konzervativec=pravičák, liberál=levičák, který slušně platí na anglosaské politické scéně.

0 0
možnosti
RH

To ovšem není vycucáno z prstu, používání pravolevé osy vzniklo právě k rozlišení konzervativců a liberálů.. I když je nutné poznamenat, že ideologie byly tehdy v plenkách, tak pořád existovaly síly pokrokové (revoluční) nalevo a síly konzervativní napravo..

1 0
možnosti
RH

Že byl Hitler socialista, je zřejmé a volba názvu ideologie jím stvořené to potvrzuje. To ovšem nikdo nezpochybňuje. Pokud máme ale Hitera zařadit ideologicky na ose levice - pravice, pak narážíme na problém, který tato osa přínáší. Vznik rozdělení politických akterů na levici a pravici je datován generálními stavy předrevoluční Francie. Napravo od panovníka seděli monarchisté a tradicionalisté a nalevo fakticky liberálové. Původní dělení tedy bylo napravo konzervativci a nalevo liberálové, čili nalevo síly prosazující svobodu a rovnost a napravo síly, které rovnost odmítaly. Další aplikace osy na jednotlivé subjekty byla komplikována košatěním ideologií (objevil se nejprve socialismus, později další ideologie a byla snaha je zanést na dyádu), ale za základ dělení je považována osa rovnost - nerovnost..

Obecně se na tedy pravolevé ose umísťují ideologie zleva doprava komunismus (anarchismus) - socialismus - liberalismus - konzervatismus - fašismus (nacismus).. Ideologie komunismu je rovnostářská zatímco ideologie nacismu (fašismu) je založena na krajní nerovnosti.. Přestože má nacismus určité znaky levicové programatiky neznamená to nutně levicovost. Narážíme na limity pomyslné pravolevé osy, ale pokud ji máme stále aplikovat, pak je velmi sporné označit nacismus čistě za levici. V našem politickém prostředí je celá diskuze deformována pojetím pravice. Zatímco ve zbytku Evropy je pravice definována tradičním konzervatismem, tak u nás pod vlivem "klausismu" a reforem je za pravicový považován extrémní ekonomický liberalismus (paradoxně sociální darwinismus ultraliberálů je i součástí ideologie nacismu). Skutečností je že fašismus je v podstatě militantní ultrakonzervatismus a nacismus je typ fašismu infikovaný socialistickými myšlenkami..

9 3
možnosti

Možná že narážíme na definici levice, ale u nás je tento pojem hodně ekonomicky braný a v tom případě je to celkem jasné. Ten kdo je pro státní zásahy - levičák, ten kdo je pro ekonomickou svobodu - pravičák. V jiných státech se to může lišit. Třeba s mým učitelem angličtiny, amíkem, jsme na toto téma měli před pár měsící debatu, kde jsem narazili na rozdílné chápání pojmů. Ale vyjdeme-li z českého chápání definice, Hitler byl levičák.

Nicméně, debata je jen akademická. Ve skutečnosti je to úplně jedno.

2 0
možnosti
RN

Mně se líbí, jak pravičáci přehazují Hitlera nalevo a levičáci napravo jak horkej brambor. ;-D Hlavně z autora tohoto článku to upocený pravičáctví úplně páchne. ;-D

3 13
možnosti
LK

Hlavně nevím k čemu to je, nacismus byl bláznivý hnůj tak či onak, stejně můžeme říci, že anarchisti byli absolutní liberálové, ti nechtěli totiž stát a kontrolu státu žádnou, přesto se řadí k levici extrémní.

0 0
možnosti
LK

Tak tohle je nyní dosti populární směr uvažování. Premisa je, že z pravicového spektra vychází vše dobré. Totalitarismus nacistický má mnohé společné znaky s totalitarismem komunistickým, ale ty často vyvěrají z podstaty fungování totalitního státu, nikoliv z jejich pravicového či levicového směřování.  Hlavní je, že nacismus z podstaty fungoval a je založen na nerovnosti (absolutní vyloučení a likvidace jiných národů a ras). Prostě je to destruktivní totalitní ideologie, která si účelově vzala prvky levicových i pravicových idejí, které uzpůsobila pro své potřeby, vše v nevědeckém hávu jakési germánské mystiky.

0 0
možnosti
JH

J80a18n 54H40a59v14l51i28n80a

14. 7. 2014 12:21

Tak z toho musi naprostou vetsinu novinaru trefit slak ;-D Leta letouci tady jedou komunistickou mantru o tom, ze naciste byli pravicaci (jo oni byli napravo od komunistu, ale porad radne nalevo od stredu)

5 1
možnosti
Foto

Nacismu označovali jako pravicový extremismus komunisté. Nemůže od nich chtít přiznání, že nacismus vycházel se stejných základů jako komunismus a byl stejně tak krutý.

8 1
možnosti
  • Počet článků 403
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2796x
Tento blog byl oceněn v anketě "Bloger roku 2011". Autor je překladatel a vzděláním historik. Účastnil se klimatické konference v Kodani. Po aféře Climategate založil web www.klimaskeptik.cz. V roce 2019 vydal knihu OBCHODNÍCI SE STRACHEM (Dokořán). Ta v roce 2021 vyšla též anglicky na Amazonu jako A GUIDE TO THE CLIMATE APOCALYPSE.

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky