Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FB

Vy jste nám to ale hezky a kompletně vše vytrhal z kontextu a trochu překroutil, jen co je pravda. A proč?  Za účelem očernění Havla (měl rád nacistu), Heideggera (byl to nacista), Patočky (překládal nacistu) i filosofie jsoucna jako takové (zkoumal ho nacista)... Berete si přitom za pomoc svou modlu Poppera, kterého nazýváte "otcem vědecké metody" (ačkoli to není úplně tak pravda, přestože ho sám mám rád) a snažíte se znovuobjevením Ameriky vnutit čtanářům, že je to vlastně Afrika... Zůstaňte u raději global warming issue - fyzice rozumí míň lidí, dá se tam lépe manipulovat ;-)

15 13
možnosti
VK

Pane Bystricky, s tim vytrhavanim z konextu to mate nejak popletene. Dobovy kontext tu doposud CHYBEL a ja se to prave snazim napravit... Patocka pomahal Zidovi Husserlovi, kdyz nesmel v Nemecku prednaset, pomahal mu poradat prednasky v Praze. Faktem ale je, ze Patocka Heideggeruv opus prelozil do cestiny a je "spoluvinikem", ze se tento pan u nas zacal cist.

7 6
možnosti
JP

R^R^R^

PS budu zvědavý, zda tento blog tu vydrží

15 7
možnosti

diky Havlovi uziva svobody, coz by tedy nevydrzel.

9 7
možnosti

tak toto je neskutecna s prominutim prasarna. "Heideggerův velmi originální způsob myšlení i vyjadřování vytvořil skutečnou filosofickou školu a jeho obtížné, těžko přístupné dílo ovlivnilo mnoho významných filosofů 20. století. Patří mezi ně například Giorgio Agamben, Hannah Arendtová, Georges Bataille, Jacques Derrida[4], Eugen Fink, Michel Foucault, Hans-Georg Gadamer, Hans Jonas, Emmanuel Lévinas, Karl Löwith, Jean-Francois Lyotard, Herbert Marcuse, Jan Patočka, Richard Rorty, Jean-Paul Sartre a Leo Strauss."  I u tech si troufate rict, ze jim byl vzorem Heidegger jako nacista? 8-o Rv

15 11
možnosti
Foto

Filosofové, pokud se nejedná zrovna o génie, jsoutaková partička "moc mluvit a málo vědět". Opisují jeden od druhého.Většinou to jsou takové salónní postmoderní žvásty. Nejhorší jsou ti mystici kolem"bytí nadsmyslného jsoucna". U nás mají havlistické hnízdo na UK(Neubauer, Grof, Sedláček...holistika, sociální antropologie, transcendence,spiritualita apod.).

14 13
možnosti

Heidegger je přes jeho několikaleté extempore s nacismem ve světě uznávaným filosofem. Jeho postoje jste poněkud zkreslil - nebyl žádným fanatickým nacistou, jen využil stávajícího vládního systému ke prosazení svých představ o fungování university a své kariéře - tedy dělal to, co dělala drtivá většina českých vysoškolských profesorů po celých 40 let komunismu, A na své universitě naopak zabránil třeba pálení knih. Ve funcki rektora vydržel pouze rok od. r. 1933 - a když si viděl, co se děje, po jednom roce na svou funkci rezignoval.

16 7
možnosti
VK

Pani Sporkova, shodli bychom se, ze jeho filosofie nebyla identicka s nacistickou ideologii. Proto mu take naciste zabranili v jeho snahach stati se hlavnim ideologem nacismu a odstavili ho na vedlejsi kolej. Teze meho clanku zni, ze jeho filosofie ho DOVEDLA k podpore nacismu. Heidegger odmital civilizaci (techniku, materialismus, demokracii)... Tato filosofie muze dovest k podpore autoritarskych rezimu i dnes. Davejme si na to prosim pozor.

6 5
možnosti
MK

Bytí jsoucna je skoro stejně dobrý, jako konba žijby.

.

Jinak bych nepřeceňoval hloubku Havlova filozofického zakotvení, on něco málo pochytil od Patočky na dýcháncích.

9 5
možnosti
Foto

Děkuji. Velmi poučný článek. Karma!!

14 14
možnosti
  • Počet článků 403
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2796x
Tento blog byl oceněn v anketě "Bloger roku 2011". Autor je překladatel a vzděláním historik. Účastnil se klimatické konference v Kodani. Po aféře Climategate založil web www.klimaskeptik.cz. V roce 2019 vydal knihu OBCHODNÍCI SE STRACHEM (Dokořán). Ta v roce 2021 vyšla též anglicky na Amazonu jako A GUIDE TO THE CLIMATE APOCALYPSE.

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky