Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ono je povoleno psát o blahoslaveném VH jinak než oslavně ?

To by chtělo zvláštní zákon o cenzuře.

Podle  reakcí by měl  zákon zastánců dostatek.

13 10
možnosti
RH

jak budete pohlížete na to, když napíšu:

Velkým vzorem pro Václava Klause byl Adolf Hitler.

A připojím argumenty vytržené z kontextu a jen ty , které se mi hodí. A nenašlo by se jich málo. Narozdíl od autora klimatologa mám svůj toleranční limit nastaven poněkud jinde.

8 10
možnosti
Foto

Milý pane, pochopili jsme... nemusel jste psát tak dlouhý "elaborát"... volil jste prostě Miloše Zemana...  ;-)

10 19
možnosti
PK

A to jste pochopila kde? A jakou to má souvislost s tématem?

Ale ano, ani po volbách to neskončilo. Pro pravé Karel-jugend je typická čirá černobílost: kdo není s námi, je proti nám. A protože my sjem ztelěsněné dobro, ty sji ztělesněné zlo, třídní nepřítel a zhyneš z plamenech revoluce. (Toto je trochu nadsázka, ale to, že někdo byl nazván třídním nepřítelem, protože odmítl spoluorganizovat nějaký míting na podporu Karla, se skutečně stalo. Opravdu smutné...)

12 4
možnosti
VT

a navíc, toho heideggera uznával i takový patočka, jeho spisy bych taky zakázal!

11 4
možnosti
BM

"Nálepka fašismu je to samé jako svého času stigmatizující nálepka „třídní nepřítel“ či „nepřítel lidu.“. Je to úspěšná metoda, kterou se dá oponent srazit k zemi, zacpat mu ústa, přivolat na něho represe a podle potřeby to v médiích zveřejňovat!"

                                                                               Alexandr Solženicin.

16 5
možnosti
PK

Ano podobně jako nálepka socialismu nebo komunismu.

2 2
možnosti
Foto

Blogy idnes.cz definitivně ovládlo křídlo rasistických ultrakonzervativců. Gratuluji iDNES.cz k hnusu, který vybírá na titulku.

16 17
možnosti
VD

Pane Ryšavý, co je rasistického na kritice Havla a Heideggera?

3 2
možnosti
TL

Neuvést v článku Heideggerovo vystoupení z NDSAP zavání úmyslem. Ale stejně je tu problém. Heidegger je inspirativní myslitel - s tím se nedá nic dělat. Z dějin filosofie ho nikdo nevymaže, stejně jako Marxe.

17 1
možnosti
VK

Omyl. Heidegger byl v NSDAP az do konce valky. Z dejin filosofie ho opravdu nikdo nevymaze. Otazka zni, zda je jeho prinos pozitivni.

13 10
možnosti
TM

To je ale blábol. Pan autor by si měl přečíst Adornovu Kritiku polovzdělanosti, protože ta je přesně o něm. Smíchá páté přes deváté, k nějakým tvrzením přidá zdroj, který s nimi souvisí jen okrajově a počítá s tím, že nikdo nebude mít tolik času, ABY SE TÍM ZMATENÝM VÝSLEDKEM PROHRABAL. Šlo by jít kousek po kousku a uvádět autorovy omyly na pravou míru. Například - Heideggera jako významného fenomenologa uznává filosofie obecně, je nesporně nopomenutelnou postavou dvacátého století. Že v určitém období jako člověk selhal, to je jiná věc. Karl Jaspesr ho nesnášel živelně, ale nikoliv kvůli jeho filosofickým postupům nebo závěrům. Byli do roku 33 přátelé, nicméně Jaspersova manželka byla židovského původu a on sám již někdy od konce třicátých let nesměl přednášet. Po většinu války žili oba ve stavu průběžného strachu o život. Jeho nesnášenlivost k bývalému příteli, se kterým se rozešli po jeho vstupu do NSDAP, je tedy pochopitelná, nemá ale nic společného s filosofií.Mimochodem Jaspers byl existencialista a to by se už musel pan autor pozvracet, kdyby se do toho zahloubal. Určitě by ho ale nemohl citovat na podporu svých podivných nápadů, protože v logice, v níž Havlovo odvolání se na Heideggera znamená, že Havel je nacista, by pan autor s odvoláním na Jasperse nutně musel svoje ego rozdělit mezi levici i pravici, v obou případech i dosti výraznou, neboť Jaspers ovlivnil mnoho lidí. Mimo jiné nemá pravdu, když mluví o Heideggerově vině proti svému učiteli (Husserl). V době, kdy mohl, Heidegger povolal již odstaveného Husserla zpět na universitu. A tak dále, a tak dále....

23 8
možnosti
KB

Musíte to brát tak, že smyslem článku je samotný nadpis "Havlův vzor byl nacistický filosof". Smyslem nebylo nějaké historické pojednání, na základě kterého autor učinil závěr. Autor má závěr, a tomu je potřeba přizpůsobit obsah.

16 5
možnosti
RK

?Někdo - tuším OSHO, na tom nezáleží - říkal: "Pravda musí být celá. Půl pravdy je horší než lež." A to platí o tomto článku. Píše pravdu, ale jen tu část, kterou se dají vyargumentovat názory autora.

?Nacistický filozof? Třeba nacistický umělec mohl být někdo, kdo vytvářel ideologickou šmíru k oslavě režimu. A pak také velký umělec, jehož dílo režim vysoko přesahovalo, který se však v nějakém období svého života spoluprací s nacismem pošpinil. Známe příklady. Podobně nacistický filozof mohl být - podobně jako mnohý marxistický filozof - jen slouha ideologie. Ale taky opravdu velký filozof s přesahem nad ideologiemi, který lidsky selhal. Nebyl filozof nacismu.

!!Opravil bych autora v tom smyslu, že Heidegger byl jeden z velkých filozofů, ale současně lidsky pochybný kariérista, možná i sv!ně. Nacismus ho zdiskreditoval jako člověka, ne jako filozofa.

16 1
možnosti
KB

No jo, když on by pak ten nadpis tak nevyzněl a mnozí by si ho ani nevšimli.

9 2
možnosti
PK

P57a76v28e60l 89K82u72l50a

12. 3. 2013 13:47

To jsou výběry. Včera černý pasažér Hassan, dnes tohle 8-o:-/

12 4
možnosti
JG

pozor na to slovo černý, Hassan by Vás za to mohl nazvat rasistou a náckem;-)

1 2
možnosti
RH

Autore a jaký je váš názor na Marxe? I západními filosofy označeného jako největší filosof všech dob? Marxismus byl špatně uchopen, nefungoval a nefunguje a přesto je zvolen za nejvýznamnějšího? Váš problém je, že se vám svět smrsknul na pravdoláskaře a Klausovce. To je to optika tak pokřivená, že by bylo lepší odložit pero.

13 9
možnosti

to ovsem jen v pripade, ze by nebyl na blizku nejaky ten klaus

5 2
možnosti
  • Počet článků 403
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2796x
Tento blog byl oceněn v anketě "Bloger roku 2011". Autor je překladatel a vzděláním historik. Účastnil se klimatické konference v Kodani. Po aféře Climategate založil web www.klimaskeptik.cz. V roce 2019 vydal knihu OBCHODNÍCI SE STRACHEM (Dokořán). Ta v roce 2021 vyšla též anglicky na Amazonu jako A GUIDE TO THE CLIMATE APOCALYPSE.

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky