Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zpráva o stavu planety deset let od Climategate

Deset let od aféry Climategate klima rozděluje společnost více než kdy dříve. Zatímco záškoláci a duševně postižená holčička dělají symbolická gesta, obyčejní lidé demonstrují v ulicích proti zelenému zdražování.

Když jsem jako bloger letěl na klimatickou konferenci COP-15 do Kodaně (2009 - viz reportáž) existovala mezi americkou republikánskou pravicí ještě docela slušná podpora pro klimatické regulace. Měly podporu umírněných republikánů jako Schwarzenegger nebo McCain. President Bush Junior už několik let podporoval byznys s biopalivy. Pak ale přišla aféra Climategate. Na veřejnost unikla korespondence klimatologů a lidé se dozvěděli takovéto perly:

 „Vím, že je tu tlak, abychom vytvořili úhledný příběh o oteplení, které zjevně za tisíc let nemá obdoby, ale realita není tak jednoduchá. (…) Jsem přesvědčen, že před tisícem let bylo pravděpodobně stejně teplo jako dnes.“

„Právě jsem použil Mikův trik z Nature… abych zakryl pokles teplot.“ 

„Píšu teď článek o tom, kam se sakra podělo globální oteplování. Za poslední dva dny tady v Boulderu máme nejchladnější počasí od začátku záznamů. Čtyři palce sněhu… To je lednové počasí…. Faktem je, že absenci oteplování nedokážeme vysvětlit a je to trapas.“

„Musíme se zbavit také redaktora von Storcha.“

„Miku, toto je JEN PRO TVÉ OČI. Po přečtení ten e-mail prosím smaž – prosím!“

„Bylo by hezké, kdybychom zkusili “eliminovat”  (contain) to sporné  (putative) “středověké optimum”.“

„Nepřipustím, aby se kterýkoli z těchto článků dostal do příští zprávy IPCC. Kevin a já je nějak udržíme mimo – i kdybychom měli redefinovat, co je to vědecká literatura!“

„Nenechávej povalovat data na anonymních serverech – nikdy nevíš, kdo je tam může najít. McIntyre a McKitrick pasou po data CRU z meteorologických stanic celá léta. Jestli se doslechnou, že v Británii nyní platí zákon o svobodě informací (Freedom of Information Act, FOIA), myslím, že ty soubory radši smažu, než bych je někomu posílal.“

„I když dá Světová meteorologická organizace souhlas, stejně vám ta data nevydám.  Máme v tom nějakých 25 let práce. Proč bych vám měl ta data poskytnout, když vím, že vám jde jen o to, snažit se v tom najít, něco špatně.“

„Vědecká komunita by mě určitě utloukla, kdybych řekl, že svět se od roku 1998 ochladil. No dobře, ochladilo se, ale je to jen 7 let dat a není to statisticky významné.“

„Dělal jsem, co jsem mohl, abych našel rovnováhu mezi zásadami vědy a požadavky IPCC, což často není totéž. Měl jsem obavu, abys neměl dojem, že jsem snad proti tobě. Jen jsem se snažil informovat o nedostatcích a míře nepřesnosti dat.“

 „Nech si to pro sebe... Tato zpráva s sama zničí za 10 sekund!“

(Český překlad Climategate ke stažení  ZDE na webu Klimaskeptik.cz)

Konspirační jednání klimatologů bylo dost pochybné, což platí dodnes. Na výročí deseti let od Climategate  nedávno byl Michael Mann odsouzen za pohrdání soudem (viz zde). Navzdory výzvám žurnalistických organizací bojujících za transparentnost totiž stále odmítá zveřejnit, jak dospěl ke svému hokejkovému grafu. Nežli by dodržel vědeckou etiku – zveřejnění a ověřitelnost (replikovatelnost) experimentů je hlavní princip vědy – raději prohrál soudní spor.

Z aféry Climategate se odborná veřejnost moc nepoučila. Stále vycházejí krkolomné pokusy hokejku nějak obhájit (třeba Neukom a kol. 2019). Přestože lokální data z Grónska či Antarktidy ukazují současné oteplení jako nevýznamné a nijak neobvyklé, konstruují se místo toho jakési fiktivní globální průměrné teploty středověku, aby současnost vypadala neobvykle. Ačkoli územní pokrytí je zcela nesouměřitelné se současnými daty, takže si s čísly autor může dělat, co ho napadne.

Deset let po aféře Climategate už můžeme zhodnotit i ekonomické výsledky takzvané klimatické politiky. Narozdíl od podzimu 2009 dnes už všichni vědí, jak biopaliva (čti: pálení potravin) vyhladověla Třetí svět. Víme, jak po roce 2010 solární baroni vytunelovali českou ekonomiku (účet: bilion korun). Víme, kolik za obnovitelné zdroje zaplatili Němci a jak jim to zdražilo energie – aniž by se snížily emise. Klimatická politika dokonce vyvolává masové nepokoje v ulicích.

Ve Francii stále pokračují protesty žlutých vest. Hnutí začalo v listopadu 2018. Francouzští řidiči oblečeni do žlutých vest, které jsou součástí povinné výbavy, začali protestovat proti zdražení pohonných hmot. To zdražení zavedl president Macron v rámci naplňování závazků pařížské klimatické konference z podzimu 2017.  Tato buzerace řidičů byla přitom zbytečná, protože Francie s emisemi bojovat nemusí. Díky flotile jaderných elektráren má nejnižší uhlíkovou stopu v Evropě.

V říjnu 2019 v Chile začala veřejnost protestovat proti zdražení metra, které způsobil přechod na „zelenou“ energii. Studenti jezdili ve velkém na černo a demolovali turnikety. Pod heslem „Evade“ tedy vyhněte se placení. Nepokoje byly tak vážné, že byl vyhlášen výjimečný stav, a Chile odvolala klimatickou konferenci OSN, která se tam měla konat v prosinci. Jako náhradní hostitel se nabídlo Španělsko. Přitom ještě v roce 2017 svět tleskal, že metro v hlavním městě Santiago de Chile bude první na světě poháněno z rekordních 60% zelenou energií. Smlouvy s větrnými a solárními barony byly podepsány na 15 roků. Nikdo se tehdy nestaral, kolik to bude stát.

 

Během těch deseti posledních let se klimatická změna se spolu s tématem migrace a genderu stala postupně klíčovou součástí kulturní války. A tato tichá občanská válka rozhoduje volby. V USA se presidentem stal Donald Trump a v listopadu 2019 oficiálně vypověděl pařížskou klimatickou dohodu, jak sliboval ve své kampani. Výpovědní lhůta běží rok. Brexit v Británii prosadili vesměs pravicoví klimaskeptici (Matt Riddley, Nigel Farage, lord Lawson, Owen Paterson, Michael Cove a další ).

Pozoruhodné je, jak jasnozřivě tyto budoucí problémy předpověděl hacker FOIA, když vysvětloval, proč tu klimatologickou korespondenci hacknul a zveřejnil:

Climategate 3.0 “Mr. FOIA’s” full message:

„Nemůžeme nesmyslně vyhodit z okna biliony dolarů a předstírat, že někomu někde nebudou chybět. Někomu se musejí vzít. Pokud se ekonomika kraje či země nebo města dostane do problémů, jak to dopadne na ty nejchudší? Opravdu tím zlepšíme jejich vyhlídky? Ne, oni to odnesou nejhůř. Žádná klimatické čarování s čísly nemůže tato fakta postavit na hlavu. Pro mnoho z nás na Západě je snadné vydržet trochu zeleného nepohodlíčka a pak se rochnit v pocitu vlastní ušlechtilosti, když jsme obklopeni svou čistou technikou a energií, která je jen mírně dražší, když je vhodně dotovaná. Miliony a miliardy lidí, kteří zápasí s podvýživou, nemocemi, násilím, negramotností apod. si takový luxus nemohou dovolit.“

Na výročí 10 let od aféry Climategate klimatičtí aktivisté uspořádali sérii propagačních akcí, aby této vlně odporu mohli nějak čelit. Jejich strategie ale spíše přilévá oleje do ohně. Ať už je to vyhrožující projev bílého koně, totiž Gréty, v OSN. Nebo páteční ulejvání studentů ze školy. Rétorický posun od pojmu klimatická změna k pojmu klimatická krize či klimatická nouze. Blokování dopravy Rebelií proti vykynutí. A nebo plány typu Green New Deal, které míchají klimatická opatření s revolučními rudými reformami celé společnosti.

Nic nezapomněli a nic nového se nenaučili. Tato radikalizace jen zhoršuje rozdělení společnosti a tlačí oba názorové tábory, aby se zakopaly na svých pozicích.

Autor: Vítězslav Kremlík | středa 13.11.2019 10:37 | karma článku: 40,96 | přečteno: 2173x
  • Další články autora

Vítězslav Kremlík

Děti šly do kina na pohádku o Barbie a dostaly feministickou přednášku

"Jestli si dáte panáka pokaždé, kdy zazní slovo patriarchát, budete před koncem filmu na šrot," vyjádřil se o filmu Barbie Elon Musk.

27.7.2023 v 9:24 | Karma: 19,73 | Přečteno: 483x | Diskuse

Vítězslav Kremlík

Varování: Na Facebooku řádí falešný Kremlík

Kremlík se zbláznil a začal se zapojovat do nesmyslných diskusí pod články na Facebooku? Ne, to se jenom za něho vydává nějaký hacker či troll.

5.5.2022 v 8:30 | Karma: 20,30 | Přečteno: 648x | Diskuse| Společnost

Vítězslav Kremlík

Covid jako generální zkouška na klimatický lockdown

Za Covidu si klimatičtí aktivisté pochvalovali, jak hezky klesají emise, když si na obyvatelstvo pořádně došlápnete. A když už si lidé na ztrátu osobních svobod tak nějak zvykli, proč to měnit?

10.11.2021 v 8:32 | Karma: 33,16 | Přečteno: 1109x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Myslíte při sexu... na klima? A ví o tom vaše žena?

Na co myslíte při sexu? No fuj. Že se nestydíte. Uvědomělý občan by měl myslet na uhlík, na planetu. A ne na nějaké nemravnosti.

9.11.2021 v 10:03 | Karma: 35,27 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Podle autorů zeleného údělu se v Hondurasu žije lépe než v Německu

Happy Planet Index nehodnotí životní úroveň států podle HDP, ale podle...uhlíkové stopy. Takže čím horší energetická chudoba, tím je země "šťastnější". No panejo. To se máme na co těšit.

6.11.2021 v 9:36 | Karma: 33,68 | Přečteno: 948x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Čínský president asi vypíše soutěž o největšího idiota

Čína sice otevírá jednu uhelnou elektrárnu za druhou, ale klimatickou politiku Západu nikdy nezpochybňuje.

3.11.2021 v 9:49 | Karma: 36,45 | Přečteno: 1185x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Sháním hackera, aby software auta natartoval i bez Adblue

Proč by se doprava měla zastavit kvůli nedostatku AdBlue? Auta její k ničemu nepotřebují. To jen škodlivý malware motor zablokuje, protože to nařizuje nějaký předpis z Brusele.

29.10.2021 v 9:34 | Karma: 35,14 | Přečteno: 1048x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Kapitán Kirk pokárán za dobývání vesmíru

William Shatner proslul rolí kapitána Kirka z kosmické lodi Enterprise v seriálu Star Trek. Teprve letos se ve věku devadesáti let ale podíval do vesmíru doopravdy. Vezla ho raketa společnoti Blue Origin podnikatele Jeffa Bezose

28.10.2021 v 9:16 | Karma: 27,24 | Přečteno: 447x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Jak z energetické krize: Jezděte na víno a sýr

Když nemají chléb, ať jedí koláče. Když zdražují energie, ať jezdí na víno se sýrem. Tak se uskromňuje princ Charles v Anglii, aby nám šel příkladem. Před blížící se klima konferencí v Glasgow se o své rady podělil s novináři BBC.

27.10.2021 v 11:22 | Karma: 32,18 | Přečteno: 768x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Kreditní karta, která vás bude automaticky pérovat

Když se prohřešíte proti klimatu, karta se vám prostě vypne a už si nic nekoupíte. No není to skvělé?

26.10.2021 v 9:26 | Karma: 24,84 | Přečteno: 501x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Covid zvýšil roční úmrtnost... na míru dříve běžnou

V roce 2020 (v éře covidu) v USA zemřelo 828,7 osob na sto tisíc obyvatel. V roce 2000 to bylo 869 osob na sto tisíc obyvatel. A třeba v roce 1970 to bylo 1222,6 osob na sto tisíc obyvatel.

22.10.2021 v 9:46 | Karma: 28,04 | Přečteno: 1057x | Diskuse| Věda

Vítězslav Kremlík

Zelená zima přichází

"The winter is coming,“ slogan ze seriálu Hra o trůny, kde se ovšem míní zima, která může trvat mnoho a mnoho let.

20.10.2021 v 10:09 | Karma: 35,82 | Přečteno: 986x | Diskuse| Ekonomika

Vítězslav Kremlík

V Davosu plánují využít epidemii k "velkému resetu"

Využijme epidemii k "Velkému resetu" světové ekonomiky. Toto zní ze světového ekonomického fóra v Davosu. Jejich kyberpunková vize nemá s ekologií nic společného. Zato spolehlivě vyděsí každého čtenáře science fiction.

10.7.2020 v 10:37 | Karma: 40,40 | Přečteno: 5400x | Diskuse| Ekonomika

Vítězslav Kremlík

Dostane virus Nobelovku za ekologii?

Karanténa přinesla uzavřené továrny i letiště. Vliv ekonomické krize na CO2 je ale prakticky neviditelný.

26.5.2020 v 10:00 | Karma: 23,46 | Přečteno: 505x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Konec prokrastinace a kritického myšlení

Jak dopadne přednáška na téma "klimatické změny z pohledu kritického myšlení", když se autor v důsledku prokrastinace nestihne připravit.

29.1.2020 v 10:33 | Karma: 38,09 | Přečteno: 2169x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Světová média mlčí o útoku Antifa na konferenční středisko

Vrací se v Německu sedmdesátá léta s rudými teroristickými bojůvkami? A proč o tom světová média i po pěti dnech stále mlčí?

25.11.2019 v 10:36 | Karma: 43,52 | Přečteno: 3851x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Rebelie proti neexistujícímu „šestému masovému vymírání"

Gail Bradbrooková říká, že nápad založit Extinction Rebellion dostala, když byla zdrogovaná, tedy pod vlivem psychedelik. Dnes volá po tom, aby se rebelové masivně zfetovali halucinogenními látkami. Což mnohé vysvětluje.

11.10.2019 v 9:23 | Karma: 37,92 | Přečteno: 1593x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Praha: Strašidelný mrakodrap "Titanik" jako varování před dobou ledovou?

Známý umělec David Černý pro firmu Trigema navrhl na Nových Butovicích u metra 135 m vysokou budovu ve tvaru vraku lodi zamrzlé v ledu.

27.9.2019 v 9:52 | Karma: 30,47 | Přečteno: 1582x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Maso a létání by mělo být jen pro bohaté

Báječný nový svět, který nám budují uvědomělí progresivisté, se až nápadně podobá starému dobrému feudalismu. Věci, které dnes jsou běžně dostupné, by měly v budoucnosti být opět luxusem jen pro bohaté.

24.9.2019 v 9:52 | Karma: 43,64 | Přečteno: 3470x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Stávka za klima by měla bojovat hlavně proti Greenpeace

Hnutí Fridays for Future žije v jakési virtuální realitě, ve které za neřešení emisí CO2 mohou jacísi „politici“. Ve skutečnosti hlavní překážku jsou ekoaktivisté, kteří desítky let blokují bezemisní jadernou energetiku.

23.9.2019 v 9:35 | Karma: 47,36 | Přečteno: 11113x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Počet článků 403
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2796x
Tento blog byl oceněn v anketě "Bloger roku 2011". Autor je překladatel a vzděláním historik. Účastnil se klimatické konference v Kodani. Po aféře Climategate založil web www.klimaskeptik.cz. V roce 2019 vydal knihu OBCHODNÍCI SE STRACHEM (Dokořán). Ta v roce 2021 vyšla též anglicky na Amazonu jako A GUIDE TO THE CLIMATE APOCALYPSE.

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky