Umírněná klimatoložka Judith Curry resignuje

9. 01. 2017 10:00:00
Ač bývá zvykem, že vědci s definitivou vyučují i v pokročilém věku, Curryová odchází po šedesátce do důchodu. Politizace vědy už ji nebaví.

Judith Curryová je klimatoložka, která v roce 2010 po Climategate začala psát klimaskeptický blog Climate Etc. Nepopírá změny klimatu, ale domnívá se, že se do 2100 oteplí méně než o 2°C a IPCC vliv člověka přeceňuje. Svůj odchod z fakulty vysvětluje takto:

==========================

Jsem ve školství od svých pěti let. Ještě před pár lety jsem pokládala definitivu na fakultě významné university za práci snů a nedokázala jsem si představit, že bych někdy dělala něco jiného...

Jenže university za posledních 5-10 let značně změnily. Zprvu jsem si myslela, že změny na Georgia Tech University byly způsobeny novým vedením školy. Pak jsem si ale začala uvědomovat, že akademie a university procházejí zásadní proměnou v celých Spojených státech...

Prof. Judith A. Curry byla děkankou fakulty School of Earth and Atmospheric Sciences na polytechnice Georgia Institute of Technology. Je autorkou knihy Thermodynamics of Atmospheres and Oceans (1999), jedním z editorů Encyclopedia of Atmospheric Sciences (2002), a autorkou více jak 140 vědeckých článků. Mimo jiné dostala od Americké meteorologické společnosti ocenění Henry G. Houghton Research Award v roce 1992.

Prof. Judith A. Curry byla děkankou fakulty School of Earth and Atmospheric Sciences na polytechnice Georgia Institute of Technology. Je autorkou knihy Thermodynamics of Atmospheres and Oceans (1999), jedním z editorů Encyclopedia of Atmospheric Sciences (2002), a autorkou více jak 140 vědeckých článků. Mimo jiné dostala od Americké meteorologické společnosti ocenění Henry G. Houghton Research Award v roce 1992

Rozhodujícím faktorem v rozhodnutí rezignovat byla skutečnost, že už nevím, co mám studentům a doktorandům říkat. Co jim poradit, aby přežili v ŠÍLENSTVÍ současné klimatologie. Výzkumné aktivity jsou dnes odborně oceňovány jen potud, pokud se ubírají směrem, který schválily zpolitizované akademické kruhy – odměnou je financování, snadné publikování článků, prestižní funkce, jmenování do prestižních komisí, odborné ceny atd.

Například před měsícem jsem měla rozhovor s jednou doktorandkou. Je čtenářem mého blogu a požádala mne o konzultaci. Za klimatologa se neoznačuje, ale pracuje v oboru, který je pro klimatologii relevantní. Svěřila se mi, že se ji neustále někdo ptá na globální oteplování a ona neví, co odpovědět. Protože otázka příčin oteplování je něco jiného a to ona ve své disertaci nezkoumá. Páni, to se hned tak nevidí, aby vědecký pracovník poznal rozdíl! Poradila jsem jí, aby byla zticha a držela se svého výzkumu, který ji baví. Ať se do klimatické debatě neplete LEDAŽE by se rozhodla se do toho pustit na plno...


Říká se, že vědci někdy žijí ve věži ze slonoviny, daleko od shonu všedního života. Curryová píše, že její pád z věže začal v roce 2005. Ztratila iluze o politické nestrannosti vědy, když viděla dezinformace o tom, jak hurikán Katrina prý zavinilo globální oteplování. (Ilustrace je z vlastní presentace Judith Curryové na téma Katrina).

Když jsem se vydala v roce 2010 [po aféře Climategate] novým směrem [a začala psát klimaskeptický blog Climate Etc.], publikovala jsem odborné články na téma aplikované filosofie vědy (otázka nejistoty měření atd.). Zdálo se, že to je strategie, jak si uchovat akademickou legitimitu a přitom se moci věnovat svým novým zájmům. Ale hrát tuhle hru už mě nebaví. Proč se namáhat s publikováním článků, proč zápasit s recenzenty, kteří (obvykle) o mém tématu vědí méně než já (nemluvě o jejich zaujatosti), muset platit za to, že mi můj článek někdo otiskne, ač si ho pak přečte s bídou 100 lidí...

Jakmile se odpoutáte od akademického způsobu uvažování, publikovat na internetu dává najednou mnohem více smyslu. Peer-review (recenze), kterou vám udělají na technickém blogu, je mnohem důkladnější. Ale o peer-review tu vlastně nejde. Cílem je provokovat lidi, aby přemýšleli o věcech novým způsobem. Jinak řečeno, věda je proces a ne soubor úředně schválených pravd...

Spolu se svým manželem se Judith Curryová bude nyní věnovat práci v soukromé společnosti CFAN, která předpovídá počasí a vyvíjí předpovědní modely. Je to v krátké době už druhý případ, kdy akademickou sféru klimatologie opustil „lukewarmer“, tedy umírněný klimaskeptik. Nedávno to byl Roger Pielke Jr., rovněž odborník na hurikány (více zde).

Z důležitých článků J.Curry doporučuji zejména:

  • On the Credibility of Climate Change, Towards Rebuilding Trust (2010, o aféře Climategate).

  • The Global Warming Statistical Meltdown (2014 ve Wall Street Journal, argumentuje, že nás čeká menší oteplení, než tvrdí IPCC)

  • Mixing Politics and Science in Testing the Hypotheis That Greenhouse Warming Is Causing a Global Increase in Hurricane Intensity (American Meteorological Society srpen 2006)

  • The implications for climate sensitivity of AR5 forcing and heat uptake estimates (Nicolas Lewis and Judith Curry, in: Climate Dynamics, srpen 2015)

(Tento článek vyšel na Osel.cz)

Autor: Vítězslav Kremlík | pondělí 9.1.2017 10:00 | karma článku: 27.39 | přečteno: 656x

Další články blogera

Vítězslav Kremlík

Děti šly do kina na pohádku o Barbie a dostaly feministickou přednášku

"Jestli si dáte panáka pokaždé, kdy zazní slovo patriarchát, budete před koncem filmu na šrot," vyjádřil se o filmu Barbie Elon Musk.

27.7.2023 v 9:24 | Karma článku: 19.30 | Přečteno: 475 | Diskuse

Vítězslav Kremlík

Varování: Na Facebooku řádí falešný Kremlík

Kremlík se zbláznil a začal se zapojovat do nesmyslných diskusí pod články na Facebooku? Ne, to se jenom za něho vydává nějaký hacker či troll.

5.5.2022 v 8:30 | Karma článku: 19.91 | Přečteno: 646 | Diskuse

Vítězslav Kremlík

Covid jako generální zkouška na klimatický lockdown

Za Covidu si klimatičtí aktivisté pochvalovali, jak hezky klesají emise, když si na obyvatelstvo pořádně došlápnete. A když už si lidé na ztrátu osobních svobod tak nějak zvykli, proč to měnit?

10.11.2021 v 8:32 | Karma článku: 33.04 | Přečteno: 1105 | Diskuse

Vítězslav Kremlík

Myslíte při sexu... na klima? A ví o tom vaše žena?

Na co myslíte při sexu? No fuj. Že se nestydíte. Uvědomělý občan by měl myslet na uhlík, na planetu. A ne na nějaké nemravnosti.

9.11.2021 v 10:03 | Karma článku: 35.18 | Přečteno: 1028 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 12.53 | Přečteno: 117 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.04 | Přečteno: 513 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.43 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 289 | Diskuse
Počet článků 403 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2787

Tento blog byl oceněn v anketě "Bloger roku 2011". Autor je překladatel a vzděláním historik. Účastnil se klimatické konference v Kodani. Po aféře Climategate založil web www.klimaskeptik.cz. V roce 2019 vydal knihu OBCHODNÍCI SE STRACHEM (Dokořán). Ta v roce 2021 vyšla též anglicky na Amazonu jako A GUIDE TO THE CLIMATE APOCALYPSE.

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené články

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...