Wikileaks o pozadí štvanice na jednoho vědce

12. 12. 2016 11:00:00
Roger Pielke Jr. studoval ekonomické dopady živelných pohrom přes dvacet let. Dokud nebyl po mediální štvanici vyhozen z redakce, kde publikoval.

Roger Pielke Jr, profesor environmentálních studií z University v Coloradu, se ve svém nedávném článku ve Wall Street Journal označil za klimatického kacíře. Věří sice, že změna klimatu je skutečná, avšak jeho výzkumy nepotvrdily představu, že by se v USA či ve světě zhoršil výskyt extrémního počasí jako jsou hurikány.

Tyto závěry, které ovšem – jak Pielke sám říká – může budoucí výzkum přehodnotit, vedly k „intenzivní mediální kampani“, aby byl vyhozen z pozice editora na známém webu Nate Silvera zvaném FiveThirtyEight. Připomínám, že Silver si získal slávu jako brilantní analytik při předpovědích výsledků voleb (538 je počet volitelů presidenta v USA). Kampaň byla účinná. Pielke byl posléze degradován ze člena redakce na externího dopisovatele a posléze sám odešel, když pochopil, že redakce už nic od něj publikovat nebude.

Útoky na Pielkeho začaly hlavně kvůli jeho článku „Disasters Cost More Than Ever–But Not Because of Climate Change“ (2014). Podle Pielkeho byl nárůst pojistných škod během posledních padesáti let způsoben zvýšením hustoty populace a zvýšením životní úrovně. Nikoli zhoršením klimatu. Když ten samý hurikán téže síly zasáhne stejnou obec po padesáti letech, najde tam hustší zástavbu a v každém domě dražší vybavení. Zpochybňovat příběh o klimatické katastrofě je však politicky nekorektní a tak Pielke narazil.

O politickém pozadí Pielkeho likvidace jsme se dozvěděli více před americkými presidentskými volbami. Hackeři z Wikileaks zveřejnili e-maily presidentské kandidátky Hillary Clintonové. A mezi nimi byla i komunikace šéfa její kampaně, Johna Podesty. Podestův CFAP (Center For American Progress) financuje klimatický blog Thinkprogress. A redaktor tohoto blogu (John Legum) se chlubil sponzorovi CFAP (miliardář Tom Steyr), že právě díky jeho přispění se podařilo Pielkeho umlčet.

"Myslím, že můžu říct, že nebýt našeho webu Climate Progress, by Pielke dodnes pořád psal pro redakci 538," napsal Legum.

Redakce 538 nakonec podlehla tlaku a zveřejnila "vyvrácení" Pielkeho tezí (zde). Má to jen jeden háček. Pokud zasvěceným čtenářům ta jména něco řeknou (Mann, Trenberth a Abraham), vyvrácení psali ti nejméně důvěryhodní klimatologové na zeměkouli.

Na Twitteru Pielke poznamenal: „Propaganda funguje. Na Center For American Progress jsem napočítal přes 160 článků, které mne během roků vláčely bahnem.“ Tuto kampaň financoval právě zmíněný miliardář Tom Steyr. Kvůli pomluvám byl nakonec Pielke vyšetřován před Kongresem, jestli ho nefinancují ďábelské ropné společnosti (vyšetřování nic takového nepotvrdilo, ale to už nikoho nezajímá).

Pielke se zprvu pokoušel bránit. V roce 2010 Pielke vyzval Romma (šéfredaktor Thinkprogress) k veřejné debatě v Romově rodném městě s tím, že kdo prohraje přispěje 10 tisíc dolarů na charitu podle výběru výherce. Romm však výzvu odmítl a konfrontaci se vyhnul.

Média dokázala zničit člověka, který ve svém oboru byl předním odborníkem. Roger Pielke Jr. vystudoval matematiku a politologii. Věnoval se zejména ekonomickému hodnocení živelných pohrom. Je autorem a spoluautorem sedmi knih. V letech 1993 a 2000 byl vědeckým pracovníkem skupiny pro ekologické a společenské dopady při NCAR (National Center for Atmospheric Research). V letech 2002 a 2004 vedl postgraduální studium environmentálních studií na universitě v Boulderu v Coloradu (a získal ocenění jako nejlepší školitel). V roku 2006 v Mnichově obdržel cenu Eduarda Brücknera za přínos k interdisciplinárnímu výzkumu klimatu. V roce 2012 dostal čestný doktorát na Universitě v Linköpingu a cenu za službu veřejnosti od Americké geologické společnosti. V roce 2015 Pielke podepsal tzv. Ekomodernistický manifest spolu s lidmi jako Ted Nordhaus (Breakthrough Institute). Manifest vyzývá k racionální ochraně přírody a realistickému přístupu ke změně klimatu.

Pielke – vyčerpaný osobními útoky a neustálým vyvracením obvinění, že je popírač klimatických změn – se nakonec rozhodl změnit obor. Dnes se - jako vystudovaný politolog - věnuje otázce dozoru nad dopingem ve sportu (například článek zde). Tepat dopingové podvody - kde se točí miliony dolarů - je zjevně bezpečnější než psát o počasí.

REFERENCE:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-4001642/Roger-Pielke-Jr-claims-faced-backlash-climate-change-research.html

http://www.nationalreview.com/article/441438/wikileaks-john-podesta-silenced-climate-change-dissent

http://www.ecomodernism.org/responses/2015/6/8/a-brilliant-plan-to-go-green

https://notalotofpeopleknowthat.wordpress.com/2014/07/31/warmists-force-roger-pielke-jr-to-quit-fivethirtyeight-blog/

http://fivethirtyeight.com/features/disasters-cost-more-than-ever-but-not-because-of-climate-change/

https://wattsupwiththat.com/2016/12/04/roger-pielke-jr-my-unhappy-life-as-a-climate-heretic/

https://rogerpielkejr.com/

Autor: Vítězslav Kremlík | pondělí 12.12.2016 11:00 | karma článku: 33.91 | přečteno: 1287x

Další články blogera

Vítězslav Kremlík

Děti šly do kina na pohádku o Barbie a dostaly feministickou přednášku

"Jestli si dáte panáka pokaždé, kdy zazní slovo patriarchát, budete před koncem filmu na šrot," vyjádřil se o filmu Barbie Elon Musk.

27.7.2023 v 9:24 | Karma článku: 19.30 | Přečteno: 475 | Diskuse

Vítězslav Kremlík

Varování: Na Facebooku řádí falešný Kremlík

Kremlík se zbláznil a začal se zapojovat do nesmyslných diskusí pod články na Facebooku? Ne, to se jenom za něho vydává nějaký hacker či troll.

5.5.2022 v 8:30 | Karma článku: 19.91 | Přečteno: 646 | Diskuse

Vítězslav Kremlík

Covid jako generální zkouška na klimatický lockdown

Za Covidu si klimatičtí aktivisté pochvalovali, jak hezky klesají emise, když si na obyvatelstvo pořádně došlápnete. A když už si lidé na ztrátu osobních svobod tak nějak zvykli, proč to měnit?

10.11.2021 v 8:32 | Karma článku: 33.04 | Přečteno: 1105 | Diskuse

Vítězslav Kremlík

Myslíte při sexu... na klima? A ví o tom vaše žena?

Na co myslíte při sexu? No fuj. Že se nestydíte. Uvědomělý občan by měl myslet na uhlík, na planetu. A ne na nějaké nemravnosti.

9.11.2021 v 10:03 | Karma článku: 35.18 | Přečteno: 1028 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.23 | Přečteno: 132 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 25.00 | Přečteno: 520 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 294 | Diskuse
Počet článků 403 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2787

Tento blog byl oceněn v anketě "Bloger roku 2011". Autor je překladatel a vzděláním historik. Účastnil se klimatické konference v Kodani. Po aféře Climategate založil web www.klimaskeptik.cz. V roce 2019 vydal knihu OBCHODNÍCI SE STRACHEM (Dokořán). Ta v roce 2021 vyšla též anglicky na Amazonu jako A GUIDE TO THE CLIMATE APOCALYPSE.

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené články

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...