Vítězslav Kremlík

Podle koránu je život posvátný… nebo je to jinak?

18. 10. 2016 12:00:00
Nevím, co je horší. Hoaxy, které o uprchlících šíří nacionalisté v (marné) snaze získat hlasy. Nebo lakování islámu na růžovo, jak to činí osoby sluníčkově naivní. Obojí je matení veřejnosti.

Když president Obama nastoupil do funkce, v Káhiře oslovil islámský svět takto: „Svatý korán učí, že kdokoli zabije nevinného, je to jako by zabil celé lidstvo. A kdokoli zachrání lidský život, je to jako by zachránil celé lidstvo.“. Má to být citát z Koránu 5:32.

„Život je posvátný (5:32)“. Tímto citátem z koránu se ohánějí i mírumilovní muslimové dnes. Například autor zmíněného billboardu říká: „Teroristické činy ISIS se páchají ve jménu náboženství, ale nemají s ním nic společného. Je to skupina radikálů, kteří mají své vlastní cíle a jméno islámu jen zneužívají.“

Bohužel to není pravda. Sice existují mírumilovní muslimové. Ale není žádný mírumilovný islám.

Súra 5:32 ve skutečnosti říká něco dočista jiného než že „život je posvátný“. Zabíjení je v pořádku, pokud si najdete důvod.

A kvůli tomuto jsme předepsali dítkám Izraele, aby ten, jenž zabije jednoho člověka – nejde-li o pomstu anebo za to, že šířil pohoršení na zemi - byl souzen, jako by zabil lidstvo veškeré. A aby ten, kdo zachrání jednoho, byl posuzován, jako by zachránil lidstvo veškeré. A přišli k nim již dříve poslové naši s jasnými důkazy, avšak mnozí z nich i potom se dopouštěli přestupků na zemi.

A hned následuje súra 5:33, kde to pokračuje takto:

A odměnou těch, kdož vedli válku proti Alláhovi a Jeho poslu a šířili na zemi pohoršení, bude věru to, že budou zabiti anebo ukřižováni či budou jim useknuty jejich pravé ruce a levé nohy anebo budou ze země vyhnáni. A těm dostane se hanby na tomto světě, zatímco na onom světě je očekává trest nesmírný

Ano, tyto súry koránu zapovídají „zabíjení nevinných“. Jenže kdo je vlastně „nevinný“? Pokud si k zabíjení umíte najít nějaký důvod – pomstu či hříšnost daného člověka – tato súra vám to posvětí. A když se někdo rouhá Alláhovi, není to snad hřích?

Když Mohamed nařídil úkladnou vraždu básníků (jako Kab al-Ashraf), kteří o něm psali satirické básničky, také k tomu měl „důvod“. A když přikázal uřezat hlavy stovkám zajatých spoutaných židů, jejichž neutrální kmen Bení Kurajzá „preventivně“ napadl, také k tomu měl „důvod“. Kdo chce psa být, důvod si už najde.

Takže kdo tady překrucuje Prorokova slova? Asi nepřekvapuje, že náboženští fanatici z ISIS znají text koránu mnohem lépe než nábožensky vlažní umírnění muslimové.

Sice se najdou mírumilovní muslimové, kteří omdlévají při pohledu na krev a červené předměty. A v islámu existují i prvky, které jsou fajn (třeba povinnost dávat almužnu). Ale žádný mírumilovný islám – jako pacifistická soustava idejí - neexistuje. Měli bychom to mít na paměti při povolování výstavby mešit, kde se tato ideologie vyučuje.

REFERENCE:

https://www.thereligionofpeace.com/pages/games/quran-all-life-sacred.aspx

https://pjmedia.com/homeland-security/2016/10/14/st-louis-muslims-put-up-misleading-hey-isis-you-suck-billboard/

http://www.islam-watch.org/authors/82-jabali/65-killing-humanity-obama-misinterprets-quran-532-passes-noble-jewish-teaching-as-islamic.html

http://muslimdebate.org/theological-arguments/islam/19-islam-and-the-sanctity-of-human-life

Autor: Vítězslav Kremlík | karma: 36.55 | přečteno: 1636 ×
Poslední články autora