Vítězslav Kremlík

Inkvizice narazila: Soud s klimaskeptiky nebude

8. 07. 2016 11:00:00
O nejnovějším honu na čarodějnice jsem psal už na podzim loňského roku. Ropná firma Exxon prý na veřejnosti popírala klima, ačkoli její vlastní výzkum dokazoval, že klima existuje.

Před klimatickou konferencí v Paříži oznámil newyorský prokurátor Schneiderman, že chce vyšetřovat ropnou firmu Exxon. K jeho úsilí se letos v březnu připojili další prokurátoři a utvořili „Koalici prokurátorů za čistou energii“. Vznik tohoto tělesa přijel osobně podpořit i Al Gore.

Ropná firma jde před soud za „popírání“ klimatu (9.11.2015)

Američtí prokurátoři chtějí lidi zavírat za „klimaskeptické“ názory (14.4.2016)

Snaha o kriminalizaci naftařů je samozřejmě absurdní. Exxon klimatické změny nikdy nepopíral. Naopak. Naftaři patřili k prvním velkým sponzorům klimatologie, protože doufali, že díky tání Arktidy budou moci těžit i na dálném severu. Jako sponzoři ovšem měli z první ruky znalosti o tom, jak děravé jsou klimatické modely.

Naštěstí už první krok inkvizice se jaksi zadrhnul. Prokurátor Walker z Panenských ostrovů (USA) požadoval po Exxonu korespondenci s asi 90 občanskými sdruženími, aby je mohl začít vyšetřovat a vláčet bahnem. Jenže narazil.

Protestoval například prokurátor Paxton z Texasu, kde Exxon sídlí: „Je to jasný pokus pronásledovat někoho za jeho projevy a názory.“ Dne 15. června Paxton a 12 dalších prokurátorů podepsali otevřený dopis, který tento hon na čarodějnice odsuzuje. „Přijímat kroky, podle kterých by se jedna strana debaty o změnách klimatu měla bát soudního stíhání, znamená potlačovat svobodu slova. Dříve se všechny politické strany shodovaly, že První dodatek Ústavy o svobodě slova uznávají.“

Kritikům se nelíbí, že Walker neměří všem stejným metrem. Walker říká, že firmy, které nepřesně informují o klimatu, se dopouštějí klamání spotřebitele. Jenže proč si tedy Walker zasedl jen na ropné firmy? Pochybuje snad někdo, že podnikatelé v obnovitelných zdrojích financují neziskovky, které alarmisticky přehánějí? To není klamání spotřebitele? Proč nemají být vyšetřováni také oni?

Exxon se tedy proti Walkerovi odvolal a soud mu dal za pravdu. Walker svou žádost musel stáhnout. Exxon na oplátku stáhnul žalobu proti Walkerovi za omezování svobody projevu.

Přestože tato novodobá inkvizice (zatím) neuspěla, už samotný tento pokus je znepokojivý. Připomíná to dobu padesátých let u nás, kdy prokurátoři jednali na politickou objednávku komunistické strany.

Občanské sdružení Energy and Environment Legal Institute na základě práva na informace získalo korespondenci mezi prokurátory inkvizice a mezi zelenými aktivisty. Ukazuje se, že celý komplot byl domluvený předem, v utajení.

Ředitel EELI Craig Richardson uvádí: „Tyto e-maily silně naznačují, že prokurátoři měli k pronásledování svých politických odpůrců finanční motivy. Nestačilo jim už jen umlčet a odstrašit každého, kdo opozici podporuje a kdo se odváží nesouhlasit s jejich extremistickou klimatickou agendou.“ Navíc se prokurátoři – představitelé státu - snažili utajit svoje pikle s politickými aktivisty pomocí právních kliček (Common Interest Agreement o důvěrnosti informací), aby se vyhnuli právu na informace.

V jednom e-mailu se například Matt Pawa (ekologický aktivista) ptá prokurátora státu New York, co má říci novinářům. Když se ho budou ptát ve Wall Street Journal, má přiznat, že byl na schůzce s prokurátory, kde se celá operace domlouvala? Prokurátor mu (ze svého vládního e-mailu s příponou .gov) doporučuje mlčet a nic nepřiznat. Zatloukat, zatloukat, zatloukat.

Autor: Vítězslav Kremlík | karma: 38.08 | přečteno: 2414 ×
Poslední články autora