Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Předseda panelu pro vědeckou etiku odvolán kvůli podvodu

Hlasatel teze, že klimatologové nepodvádějí, se přiznal k podvodu, krádeži a zřejmě je autorem falzifikátu. Prý ho zaslepila nenávist.

Aféra, o které jsem psal v článku Důkaz o spiknutí popíračů klimatu byl podvrh má pokračování, jaké by si nevymyslel ani spisovatel...

(OBRÁZEK vpravo: V Climategate vědci nepodváděli a Michael Mann byl očištěn už v 7 nezávislých vyšetřováních... říká podvodník Gleick. Zdroj, zdroj)

 

V zajetí konspiračních teorií

Alarmistům se hroutí jejich plány, evropská uhlíková burza krachuje, nový Kjotský protokol byl uložen k ledu. Zoufale se snaží najít viníka, na koho své neúspěchy svalit. Stvořili k tomu účelu konspirační teorii, že za tím stojí démonické spiknutí ropných korporací, které si platí loutkové vědce.

Ve snaze podpořit tuto teorii důkazem, v únoru 2012 klimatičtí alarmisté zaútočili na klimaskeptický think-tank Heartland Institute a uloupili jeho účetní výkazy. Obsah je ale zklamal, důkazy o spiknutí nenašli. Tak přistoupili k osvědčenému postupu, který známe už z hokejkového grafu. Když důkazy nejsou, tak se vyrobí. Tak vznikla obdoba Protokolu Sionských mudrců, průhledné falzum.

Heartland pohrozil, že až zjistí, kdo to udělal, pošle na něj svoje právníky. Hrozba zabrala a provinilec se přihlásil. Snad k podvodu využil svůj osobní počítač a tuší, že jeho IP se dá vysledovat. Třeba spoléhá, že přiznání je polehčující okolnost. 

Je to Peter Gleick, zakladatel a ředitel kalifornského Pacific Institute (1987), vydavatel série analýz „World’s Water“, redaktor časopisu Climate Change, člen komise OSN pro vodu (World Water Assessment Programme) atd. Dlooouhý přehled jeho funkcí ZDE. Takovíhle lidé dělají kariéru.

 

Text Gleickova doznání  

Gleick tvrdí, že první dokument, zřejmě to falzum, prý dostal poštou od neznámého cizince. Další dokumenty získal sám metodou internetových podvodníků, které se říká „phishing“. 

Peter Gleick. The Origin of the Heartland Documents. Huffington Post 20. února 2012 

Vzhledem k potenciálním dopadům jsem se však pokusil potvrdit pravdivost informací v tomto dokumentu. To mě vedlo k činu, kterým jsem se ve chvíli selhání úsudku prohřešil proti profesionální etice a pod falešnou identitou jsem získal další dokumenty přímo od Heartland Institute.  

Úsudek mi zaslepila frustrace z lidí – často anonymních, dobře financovaných a koordinovaných – kteří útočí na klimatickou vědu a vědce a blokují věcnou debatu. Byl jsem frustrovaný nad nedostatkem transparentnosti organizací, které do toho jsou zapojené. Nicméně hluboce lituji svého jednání a nabízím osobní omluvu všem, kterých se to dotýká. 

Rukopis heartlandský je falzum 

Ten nejšťavnatější ze zveřejněných dokumentů je falzum, podvrh. Confidential Memo: 2012 Heartland Climate Strategy.  Gleick tento dokument nemohl dostat od insidera zevnitř Heartland Institute, jak tvrdí, ale spíše ho sepsal sám.

  • Falzum je naskenovaný papír. A parametry tohoto souboru říkají, že sken vznikl na západním pobřeží USA (kde má Gleick kancelář) a nikoli na východě v Chicagu (kde sídlí Heartland).
  • Text je psán Gleickovým jazykem. Klimaskeptik by nenapsal,  že chce učitele odradit od výuky vědy. My nepokládáme klimablábol za vědu.
  • Nikdo by sám o sobě nenapsal, že se snaží něco "podkopávat". To je pejorativní pojem.
  • Klimaskeptici sami sebe neoznačují za "anti-climate". My jsme proti pseudovědě, ne proti klimatu.
  • V textu je zmíněn jediný alarmista, Gleick. Jako hrdina alarmismu. Údajní klimatičtí spiklenci si v textu stěžují, že magazín Forbes publikuje Gleicka.
  • Falzum musel psát někdo, kdo znal ty zveřejněné účty Heartlandu, protože z nich cituje. Kdyby falzum Gleickovi poslal anonym, proč by mu k tomu rovnou neposlal hned i ty účty, ze kterých cituje?
  • Klimaskeptik by o Gleickovi nepsal jako o špičkovém vědci (highprofile climate scientist),  pro nás je to druhořadý mamlas. Což chatrná úroveň tohoto falza potvrzuje.

Brian Walsh. Climate Expert Peter Gleick Admits Deception in Obtaining Heartland Institute Papers. Time 20.února 2012

Klimatičtí aktivisté mají problém. Nyní když Gleick přiznal, že se uchýlil k podvodu, aby se dostal k dalším dokumentům, samozřejmě vzniká podezření, že falšoval i ten původní dokument. (Aby bylo jasno, toto opravdu není nic jiného než podvod – žádný slušný investigativní reportér by neudělal to, co Gleick. Za něco takového by novinář dostal vyhazov)…

 

Takhle Gleick reaguje, když ho někdo někam pozve

Heartland komentuje Gleickovo přiznání: Gleick tvrdí, že prý zločin spáchal proto, že prý Heartland Institute brání “racionální debatě” o globálním oteplování. No to je neuvěřitelné. Heartland se přece opakovaně dožadoval skutečné debaty o tomto důležitém tématu. Přímo Gleicka jsme na jednu debatu o oteplování zvali jen pár dnů před tím, než ukradl ty dokumenty. Naše pozvání odmítl.

Heartland’s Invitation to Gleick – Details.Climateaudit.org 23.února 2012 

Bylo nebylo, Gleick ve magazínu Forbes napsal 5.ledna 2012 útočný článek, ve kterém vyhlásil nejhorší popírače roku 2011 (viz). Heartland o pár dnů později tamtéž publikoval reakci (viz). Z polemiky vyplynulo, že Heartland Gleicka pozval na debatu na své výroční schůzi. Gleick si ale kladl podmínku, že chce nejprve znát identitu sponzorů Heartlandu. Klimaskeptici to zveřejnit odmítli, protože alarmisté pak šikanují jejich sponzory. To chápu, vzpomeňme si na gigantickou špinavou kampaň Greenpeace proti Exxonu (Exxonsecrets.org). Z této výměny e-mailů je podle mne zřejmé, že TOTO byl okamžik, kdy se Gleick rozhodl účtů zmocnit ilegálně! Příběh nezačal tajemný neznámý, toho si Gleick vymyslel.

 

Věřím klimatologům OSN, protože podvodník Gleick říkal, že vědci nepodvádějí 

Bravo, Gleickovi se podařilo, co by žádný klimaskeptik nedokázal. Jediným úderem rozmetal dva roky pečlivé mravenčí práce na ututlávání aféry Climategate. Věc už téměř utichla, když v tom… Znovu se nám připomnělo, co jsme viděli u hokejkového grafu a „Majkova triku“. Že aktivističtí vědci jsou tak ovládáni svými emocemi, frustrací a nenávistí, že jsou ochotni i lhát a podvádět, jen když tím dosáhnou svého.

Gleick má z ostudy kabát. Pro alarmisty je to otřes, protože právě Gleick stál v čele kampaně hlásající, že klimatologové v aféře Climategate nepodváděli a jsou napadáni neprávem.

Po Climategate zorganizoval petici „Climate Change and the Integrity of Science“ (Klimatologie a pověst vědy). Je v ní jako první signatář a jeho mail je uveden jako kontaktní. V petici naříkal, že se vědcům namočeným do Climategate vyhrožuje soudem. (We also call for an end to McCarthy-like threats of criminal prosecution against our colleagues). A vida, nakonec se mu může stát, že před soudem skončí on sám. 

Mimochodem to byla ta petice, ke které redakce Science dala fotografii medvěda na tající kře. A pak se ukázalo, že jde o virtuální realitu, o animaci z Photoshopu. Znovu ve stylu „když nemáme důkazy klimatické katastrofy, tak si nějaké vyrobíme.“  Tento trapas potvrdil, že se dnes nelze spolehnout na peer review ani u tak známého vědeckého žurnálu.

Kvůli svému skandálu Gleick nyní přišel i o místo předsedy panelu pro vědeckou etiku (Task Force on Scientific Ethics), kterou Americká geofyzikální unie (AGU) zřídila v listopadu 2011. 

AGU Encourages Integrity in all Aspects of Climate Change Discourse. 21.února 2012

Gleick v lednu 2012 nastoupil do NCSE (National Center for Science Education), aby jim radil, jak posílit výuku klima-alarmismu ve školách.  První co v nové funkci udělal, byl tento kamikaze pokus odhalit, že klimaskeptici by rádi šíření alarmismu ve školách čelili. NCSE dělá, že se zpackanou operací nemá nic společného a přijala Gleickovou rezignaci.

Source of Heartland Leak Steps Forward. NCSE 20.února 2012

Gleick svým chováním zdiskreditoval i svůj dlouholetý projekt Integrity of Science Initiative” (Iniciativa za vědeckou etiku). Zde hlásal, že vědci nepodvádějí a jejich etika je v pořádku, prý to jsou jen pomluvy šířené nepřáteli vědy. Pokud bude Gleick i nadále psát rubriku o vědecké etice, měla by se alespoň přejmenovat. Navrhuji titul „Kozel zahradníkem“.

Na webu Gleickova programu Integrity of Science se píše následující

Jak můžete přispět vy? Pokud víte o nějakém případu, kdy došlo k pošlapání principů vědy (science misuse and abuse)… napište nám na adresu integrityofscience(at)pacinst.org

Můžete jim napsat.

 

============

Více na www.klimaskeptik.cz

Diskutovat k článku můžete (i bez registrace a dukátů) na http://www.klimaskeptik.cz/diskuse/

 

 

Autor: Vítězslav Kremlík | pátek 24.2.2012 9:45 | karma článku: 37,02 | přečteno: 3820x
  • Další články autora

Vítězslav Kremlík

Děti šly do kina na pohádku o Barbie a dostaly feministickou přednášku

"Jestli si dáte panáka pokaždé, kdy zazní slovo patriarchát, budete před koncem filmu na šrot," vyjádřil se o filmu Barbie Elon Musk.

27.7.2023 v 9:24 | Karma: 19,30 | Přečteno: 482x | Diskuse

Vítězslav Kremlík

Varování: Na Facebooku řádí falešný Kremlík

Kremlík se zbláznil a začal se zapojovat do nesmyslných diskusí pod články na Facebooku? Ne, to se jenom za něho vydává nějaký hacker či troll.

5.5.2022 v 8:30 | Karma: 20,30 | Přečteno: 648x | Diskuse| Společnost

Vítězslav Kremlík

Covid jako generální zkouška na klimatický lockdown

Za Covidu si klimatičtí aktivisté pochvalovali, jak hezky klesají emise, když si na obyvatelstvo pořádně došlápnete. A když už si lidé na ztrátu osobních svobod tak nějak zvykli, proč to měnit?

10.11.2021 v 8:32 | Karma: 33,04 | Přečteno: 1109x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Myslíte při sexu... na klima? A ví o tom vaše žena?

Na co myslíte při sexu? No fuj. Že se nestydíte. Uvědomělý občan by měl myslet na uhlík, na planetu. A ne na nějaké nemravnosti.

9.11.2021 v 10:03 | Karma: 35,23 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Podle autorů zeleného údělu se v Hondurasu žije lépe než v Německu

Happy Planet Index nehodnotí životní úroveň států podle HDP, ale podle...uhlíkové stopy. Takže čím horší energetická chudoba, tím je země "šťastnější". No panejo. To se máme na co těšit.

6.11.2021 v 9:36 | Karma: 33,57 | Přečteno: 948x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Čínský president asi vypíše soutěž o největšího idiota

Čína sice otevírá jednu uhelnou elektrárnu za druhou, ale klimatickou politiku Západu nikdy nezpochybňuje.

3.11.2021 v 9:49 | Karma: 36,38 | Přečteno: 1185x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Sháním hackera, aby software auta natartoval i bez Adblue

Proč by se doprava měla zastavit kvůli nedostatku AdBlue? Auta její k ničemu nepotřebují. To jen škodlivý malware motor zablokuje, protože to nařizuje nějaký předpis z Brusele.

29.10.2021 v 9:34 | Karma: 35,05 | Přečteno: 1048x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Kapitán Kirk pokárán za dobývání vesmíru

William Shatner proslul rolí kapitána Kirka z kosmické lodi Enterprise v seriálu Star Trek. Teprve letos se ve věku devadesáti let ale podíval do vesmíru doopravdy. Vezla ho raketa společnoti Blue Origin podnikatele Jeffa Bezose

28.10.2021 v 9:16 | Karma: 27,03 | Přečteno: 447x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Jak z energetické krize: Jezděte na víno a sýr

Když nemají chléb, ať jedí koláče. Když zdražují energie, ať jezdí na víno se sýrem. Tak se uskromňuje princ Charles v Anglii, aby nám šel příkladem. Před blížící se klima konferencí v Glasgow se o své rady podělil s novináři BBC.

27.10.2021 v 11:22 | Karma: 32,05 | Přečteno: 768x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Kreditní karta, která vás bude automaticky pérovat

Když se prohřešíte proti klimatu, karta se vám prostě vypne a už si nic nekoupíte. No není to skvělé?

26.10.2021 v 9:26 | Karma: 24,58 | Přečteno: 501x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Covid zvýšil roční úmrtnost... na míru dříve běžnou

V roce 2020 (v éře covidu) v USA zemřelo 828,7 osob na sto tisíc obyvatel. V roce 2000 to bylo 869 osob na sto tisíc obyvatel. A třeba v roce 1970 to bylo 1222,6 osob na sto tisíc obyvatel.

22.10.2021 v 9:46 | Karma: 27,83 | Přečteno: 1057x | Diskuse| Věda

Vítězslav Kremlík

Zelená zima přichází

"The winter is coming,“ slogan ze seriálu Hra o trůny, kde se ovšem míní zima, která může trvat mnoho a mnoho let.

20.10.2021 v 10:09 | Karma: 35,74 | Přečteno: 986x | Diskuse| Ekonomika

Vítězslav Kremlík

V Davosu plánují využít epidemii k "velkému resetu"

Využijme epidemii k "Velkému resetu" světové ekonomiky. Toto zní ze světového ekonomického fóra v Davosu. Jejich kyberpunková vize nemá s ekologií nic společného. Zato spolehlivě vyděsí každého čtenáře science fiction.

10.7.2020 v 10:37 | Karma: 40,36 | Přečteno: 5400x | Diskuse| Ekonomika

Vítězslav Kremlík

Dostane virus Nobelovku za ekologii?

Karanténa přinesla uzavřené továrny i letiště. Vliv ekonomické krize na CO2 je ale prakticky neviditelný.

26.5.2020 v 10:00 | Karma: 23,16 | Přečteno: 505x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Konec prokrastinace a kritického myšlení

Jak dopadne přednáška na téma "klimatické změny z pohledu kritického myšlení", když se autor v důsledku prokrastinace nestihne připravit.

29.1.2020 v 10:33 | Karma: 38,03 | Přečteno: 2169x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Světová média mlčí o útoku Antifa na konferenční středisko

Vrací se v Německu sedmdesátá léta s rudými teroristickými bojůvkami? A proč o tom světová média i po pěti dnech stále mlčí?

25.11.2019 v 10:36 | Karma: 43,50 | Přečteno: 3851x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Zpráva o stavu planety deset let od Climategate

Deset let od aféry Climategate klima rozděluje společnost více než kdy dříve. Zatímco záškoláci a duševně postižená holčička dělají symbolická gesta, obyčejní lidé demonstrují v ulicích proti zelenému zdražování.

13.11.2019 v 10:37 | Karma: 40,92 | Přečteno: 2173x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Rebelie proti neexistujícímu „šestému masovému vymírání"

Gail Bradbrooková říká, že nápad založit Extinction Rebellion dostala, když byla zdrogovaná, tedy pod vlivem psychedelik. Dnes volá po tom, aby se rebelové masivně zfetovali halucinogenními látkami. Což mnohé vysvětluje.

11.10.2019 v 9:23 | Karma: 37,86 | Přečteno: 1593x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Praha: Strašidelný mrakodrap "Titanik" jako varování před dobou ledovou?

Známý umělec David Černý pro firmu Trigema navrhl na Nových Butovicích u metra 135 m vysokou budovu ve tvaru vraku lodi zamrzlé v ledu.

27.9.2019 v 9:52 | Karma: 30,31 | Přečteno: 1582x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Maso a létání by mělo být jen pro bohaté

Báječný nový svět, který nám budují uvědomělí progresivisté, se až nápadně podobá starému dobrému feudalismu. Věci, které dnes jsou běžně dostupné, by měly v budoucnosti být opět luxusem jen pro bohaté.

24.9.2019 v 9:52 | Karma: 43,62 | Přečteno: 3470x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Počet článků 403
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2796x
Tento blog byl oceněn v anketě "Bloger roku 2011". Autor je překladatel a vzděláním historik. Účastnil se klimatické konference v Kodani. Po aféře Climategate založil web www.klimaskeptik.cz. V roce 2019 vydal knihu OBCHODNÍCI SE STRACHEM (Dokořán). Ta v roce 2021 vyšla též anglicky na Amazonu jako A GUIDE TO THE CLIMATE APOCALYPSE.

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky