Nejasná zpráva o konci světa

30. 11. 2011 9:48:20
Měření globálních teplot je mlhavě nepřesné a různé grafy si protiřečí. I tak je ale zřejmé, že Hansenovo proroctví o velkém oteplování se nenaplnilo. Modely se mýlily.

(Obrázek: James Hansen nemá prý nic společného s legendárním jasnovidcem Erikem Janem Hanussenem z předválečného Německa)

BOLINOVO PROROCTVÍ 1985

V roce 1985 se v rakouském Villachu konala schůze OSN, kde se rozhodlo o založení IPCC. Tamní badatelé v čele s Bertem Bollinem (později první šéf IPCC) tvrdili, že do 30.let 21.století se mohou hladiny CO2 zdvojnásobit a přinést oteplení o 1,5-4,5°C. Gigantické oteplení ale pořád nikde. Je to jako čekání na Godota. (viz článek "Bert Bolin: Kmotr globálního oteplování").

HANSENOVO PROROCTVÍ 1988

V podobném duchu o tři roky později vystoupil klimatolog James Hansen (ředitel Goddardova ústavu NASA) před americkým Kongresem. A sdělil zde, že podle jeho modelů se bude znepokojivě prudce oteplovat. Míra oteplení prý záleží na tom, kolik skleníkových plynů budeme vypouštět.

  • Scénář A („business as usual“) říkal, co se stane, pokud budou emise CO2 narůstat jako doposud, tedy tempem cca 1,5% za rok.
  • Scénář B říkal, co se stane, pokud emise CO2 už nebudou stoupat, tedy pokud míra meziročního nárůstu bude nula.
  • Scénář C říkal, co se stane, když do roku 2000 dojde k radikálnímu snižování emisí CO2. Tedy bude-li tempo meziročního růstu záporné.

Fotokopie zápisu z Hansenova slyšení: http://image.guardian.co.uk/sys-files/Environment/documents/2008/06/23/ClimateChangeHearing1988.pdf

Hansen tam v zásadě prezentoval výsledky následující studie: http://pubs.giss.nasa.gov/docs/1988/1988_Hansen_etal.pdf

mauna.jpg

http://www.esrl.noaa.gov/gmd/ccgg/trends/

GRAF 1: Jak vidíte zde, reálné emise CO2 sledovaly Hansenův scénář A. Ve skutečnosti meziroční přírůstek CO2 byl po roce 1988 dokonce ještě rychlejší než 1,5 procenta ročně)

COOK_HANSEN.jpg

http://www.skepticalscience.com/Hansen-1988-prediction.htm (viz)

GRAF 2: I když porovnáme proroctví s tím nejteplejším grafem naměřených teplot /černě/ - který si autor onoho proroctví dělá nestranně a nezávisle sám - stejně je jasné, že věštba se nevyplnila. Výroky alarmisty Cooka ze Skepticalscience.com , že realita jakž takž sleduje scénář B, jsou z roku 2006 a dnes už neplatí. Abychom dohnali Hansenův scénář B, muselo by se nám do doku 2020 skokově oteplit o půl stupně Celsia. Abychom dohnali scénář A, muselo by se obratem oteplit o celý 1 stupeň Celsia. Nepravděpodobné.

GISS_HANSEN.jpg

http://data.giss.nasa.gov/gistemp/graphs/

GRAF 3: Tady vidíte větší detail Hansenova měření teplot. Podle Goddardova ústavu NASA byly teploty roku 98 překonány a to hned několikrát, jenže ne o moc. Právě tato teplá data neomylně vždy citují alarmistická média, jako by žádná jiná ani neexistovala. Jenomže Američané svoje grafy vytváří kuriozními metodami - nejsou to naměřené údaje, ale výmysly. Zahrnují do toho údaje z Arktidy, odkud žádná naměřená data nemají. (viz článek "NASA: Je nejtepleji za 130 let?)

Jiné klimatologické týmy ale vidí vývoj teplot po roce 98 jinak a ukazují ještě menší oteplení než Hansen.

uah_octo11.jpg

http://www.drroyspencer.com/wp-content/uploads/UAH_LT_1979_thru_October_2011.png

GRAF 4: Podle satelitů rok 98 byl bezkonkurenčně nejteplejší. Pak byl výrazně teplý rok 2010, který šlapal roku 98 těsně na paty. Rok 98 si udržel svůj primát, ale bylo to těsné. Ostatní roky se s tím nedají srovnávat.

CRU_WARMING.jpg

http://www.cru.uea.ac.uk/cru/info/warming/

GRAF 5: Britská CRU vykazuje obrovsky teplý rok 98, jemuž se žádný další rok ani vzdáleně nepřiblížil.

Muller_trick.jpg

GRAF 6: Graf z článku Daily Mail. Graf BEST (jen data z pevnin), který v roce 2011 zveřejnil tým Richarda Mullera z Berkeley University, měl udělat ve věcech jasno, ale místo toho vše jen víc zamlžil. Spodní graf ukazuje podrobně vývoj posledních 10 let. Žádné alarmující oteplování není vidět, navzdory růstu CO2. To ale není to, co alarmisté chtějí aby veřejnost slyšela. A tak Muller použil trik “hide the decline”. Prezentoval veřejnosti zahlazenou verzi horního grafu, kde navíc data ukončil po roce 2006. Aby zamaskoval, že se neotepluje - alespoň ne statisticky významně. Muller z dějin navíc vymazal rekordně teplý El Niňo rok 1998.

(Popis grafu 6 upraven 8.12.2011. K tomuto viz diskuse zde. Někteří si mysleli, že tvrzení, že Muller ustřihl a zahladil svůj graf nejsou pravda. Ale je to tak. Výkyv dolů na konci spodního grafu je neprůkazný - k datům BEST je nutno přistupovat opatrně, neprošla ještě kontrolou a recenzním řízením)

Muller byl za svůj “hide the decline” (in the rate of global warming) odsouzen i samotnými členy vlastního BEST týmu. Klimatoložka Judith Curry: “Neexistuje žádný vědecký podklad pro tvrzení, že oteplování se nezastavilo. Taková tvrzení poškozují důvěryhodnost těchto dat, což je velmi nešťastné.”

David Rose. Scientist who said climate change sceptics had been proved wrong accused of hiding truth by colleague. Mail Online 30.října 2011

James Delingpole. Lying, cheating climate scientists caught lying, cheating again. Telegraph 30. října 2011

Best Confirms Global Temperature Standstill. Global Warming Policy Foundation 29.září 2011

A CO REGIONY?

Ať už jsou na tom globální teploty jakkoli, například v USA ani v České republice nějaké oteplování není v posledních deseti letech vidět.

KLIMATOLOGOVÉ NEVĚDÍ, O KOLIK SE PŘESNĚ OTEPLILO

Který z grafů je správně? To nikdo neví. Zbývá asi jen se smířit s konstatováním IPCC, že přesnost měření globálních teplot je +- 0,18°C. Jakékoli snahy určit teplotu toho či onoho roku přesněji nelze brát vážně. Každý tým si v tomto rozmezí může tvrdit, co ho napadne.

http://www.ipcc.ch/publications_and_data/ar4/wg1/en/tssts-3-1-1.html

CLIMATEGATE 2.0

Tak či onak, neotepluje se tím tempem, co klimatologické modely/scénáře předpovídaly. Vliv CO2 na teploty byl přeceněn. Pamatujte na to, až někde zase uslyšíte prognózy IPCC, že při zdvojnásobení hladin CO2 se oteplí asi o 3°C.

V listopadu 2011 se na veřejnost dostala nová várka emailů klimatologů OSN. Climategate 2.0. Český překlad výběru z této nové série je k přečtení v článku http://kremlik.blog.idnes.cz/c/233920/Cesky-preklad-Climategate-20.html. V soukromé korespondenci klimatologové říkají to, co na veřejnosti nechtějí přiznat. Jejich modely nedokáží současné klima ani popsat, natož předpovídat.

<1682> Wils: „Co když se nakonec ukáže, že za klimatickou změnu může hlavně přirozený dekadální oceánský cyklus? Potom nás všechny asi pověsí...“

<4443> Jones: „Základní problém je, že všechny modely jsou špatně – nemají dost střední a nízké oblačnosti.“

<125535225> Trenberth: “Skutečnost je taková, že nedokážeme vysvětlit současnou absenci oteplování a je to trapas, že to nedokážeme.“

<0248> Trenberth v říjnu 2009: Nemáme ani ponětí, kam všechna ta energie jde nebo zda změna oblačnosti dělá planetu jasnější. Máme hodně daleko k tomu abychom pochopili energetickou rovnováhu. Skutečnost, že nejsme schopni zjistit, co se děje s klimatickým systémem, znamená, že jakékoli plány na geoingeneering jsou nesmysl, protože bychom ani nepoznali, jestli to mělo nějaký účinek nebo ne. Je to trapas!

<3111> Watson/UEA: Souhlasím, že nám zbývá asi 10 let, abychom dokázali předpovídat počasí v horizontu roku. Ale „velký obrázek klimatu“ zahrnuje zpětné vazby oceánů na všech časových měřítcích, uhlíkové cykly a cykly dalších prvků atd. A podle mne zbývá několik desítek let, než tohle pochopíme. Takže si myslím, že odpověď na otázku, jak se klima bude měnit v příštích desítkách let, nezískáme z modelů ani teorie. Na to nám dá odpověď až pozorování.

<4141> Minns/Tyndall Centre: „Moje zkušenost je taková, že zamrzlé globální oteplování už dnes v médiích představuje poněkud PR problém“ Načež reaguje kolega Kjellen: „Souhlasím s Nickem, že lepší by bylo používat pojem “klimatická změna” místo “globální oteplování.”

VĚDA MÁ JASNO?

Jak komicky dnes působí výroky amerického vicepresidenta Al Gora z roku 1992: „Jen nepatrný zlomek vědců popírá, že globální oteplování představuje krizi. Čas diskusí skončil. Věda má jasno.“

„Only an insignificant fraction of scientists deny the global warming crisis. The time for debate is over. The science is settled."

Obávám se, že ani po dvaceti letech věda jasno nemá. Klimatologie je dosud v plenkách.

=================

Více na www.klimaskeptik.cz

Komentáře pište na http://www.klimaskeptik.cz/diskuse/nase-forum

Autor: Vítězslav Kremlík | středa 30.11.2011 9:48 | karma článku: 30.93 | přečteno: 1953x

Další články blogera

Vítězslav Kremlík

Děti šly do kina na pohádku o Barbie a dostaly feministickou přednášku

"Jestli si dáte panáka pokaždé, kdy zazní slovo patriarchát, budete před koncem filmu na šrot," vyjádřil se o filmu Barbie Elon Musk.

27.7.2023 v 9:24 | Karma článku: 19.30 | Přečteno: 475 | Diskuse

Vítězslav Kremlík

Varování: Na Facebooku řádí falešný Kremlík

Kremlík se zbláznil a začal se zapojovat do nesmyslných diskusí pod články na Facebooku? Ne, to se jenom za něho vydává nějaký hacker či troll.

5.5.2022 v 8:30 | Karma článku: 19.91 | Přečteno: 646 | Diskuse

Vítězslav Kremlík

Covid jako generální zkouška na klimatický lockdown

Za Covidu si klimatičtí aktivisté pochvalovali, jak hezky klesají emise, když si na obyvatelstvo pořádně došlápnete. A když už si lidé na ztrátu osobních svobod tak nějak zvykli, proč to měnit?

10.11.2021 v 8:32 | Karma článku: 33.04 | Přečteno: 1105 | Diskuse

Vítězslav Kremlík

Myslíte při sexu... na klima? A ví o tom vaše žena?

Na co myslíte při sexu? No fuj. Že se nestydíte. Uvědomělý občan by měl myslet na uhlík, na planetu. A ne na nějaké nemravnosti.

9.11.2021 v 10:03 | Karma článku: 35.18 | Přečteno: 1028 | Diskuse

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6056 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 403 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2787

Tento blog byl oceněn v anketě "Bloger roku 2011". Autor je překladatel a vzděláním historik. Účastnil se klimatické konference v Kodani. Po aféře Climategate založil web www.klimaskeptik.cz. V roce 2019 vydal knihu OBCHODNÍCI SE STRACHEM (Dokořán). Ta v roce 2021 vyšla též anglicky na Amazonu jako A GUIDE TO THE CLIMATE APOCALYPSE.

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené články

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...