Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rektor, který kryl Climategate, dostal vyhazov

Dostal padáka za ututlání jiné aféry, která se týká pedofilie. Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Až vám zase někdo bude vykládat, že Michael Mann byl universitou vyšetřen a očištěn, zeptejte se: „A vyšetřovali ho stejně důkladně jako Sanduskyho?“

Univerzitou i sportem v USA otřásá skandál se zneužíváním dětí. České noviny 20. listopadu 2011 http://www.ceskenoviny.cz/svet/zpravy/univerzitou-i-sportem-v-usa-otrasa-skandal-se-zneuzivanim-deti/713363      

V listopadu 2011 se provalilo, že fotbalový trenér týmu Pennsylvánské university, Jerry Sandusky, léta zneužíval nezletilé chlapce. Pointa je, že universita to věděla a pomáhala to krýt. Rektor za to dostal po 16 letech padáka. Za poslední dva roky to je totiž už druhý případ, kdy vedení university krylo přečiny svých zaměstnanců a místo poctivého vyšetřování se snažilo skandál ututlat. Pojďme spolu letošní a loňský případ porovnat. 

 

(Foto: Vlevo trenér Sandusky. Vpravo klimatolog Mann)  

 

KDO SE MOC PTÁ, MOC SE DOZVÍ

V roce 1998 se vyšetřoval první Sanduskyho pedofilní incident a ředitel universitní policie Thomas Harmon řekl universitnímu detektivovi, aby dal případ k ledu. V roce 2002 Sanduskyho nachytali znovu, tentokrát se rozhodli ani policii nezavolat a nic se nevyšetřovalo. 

V Mannově případu šlo o kompromitující emaily naznačující, že svůj slavný hokejkový graf vytvořil jakýmsi "trikem". Zde se jakési vyšetřování konalo, ale jen na oko. Veřejnosti v lednu 2010 rektor Spanier lhal až se mu od pusy prášilo: “Vím, že vyšetřovatelé tomu věnovali hodně času a stovky hodin strávili studiem dokumentů a vyslýcháním lidí a prozkoumali tyto otázky ze všech stran.” (viz) 

Ve skutečnosti celé vyšetřování spočívalo v dvouhodinovém přátelském rozhovoru s Majkem. Mannovi kritici vyslechnuti nebyli, dokonce ani Steve McIntyre, který je v Climategate ústřední postava. Jediný klimaskeptik, kterého si pozvali, byl profesor Lindzen. Ten na oznámení, že výbor už shledal Manna nevinným ve 3 ze 4 obvinění, reagoval: „Cože? To si snad děláte srandu. Vždyť ty věci jsou přece v těch emailech napsány černé na bílém. Co se to tady u všech všudy děje?“ (It’s thoroughly amazing. I mean these issues are explicitly stated in the emails. I’m wondering what’s going on?) 

Druhé vyšetřování Mannan u konce - Byl blahořečen. Klimaskeptik.cz 7.7.2010 

Verdikt komise: http://live.psu.edu/pdf/Final_Investigation_Report.pdf 

Clive Crook z „Atlantic Monthly“ napsal v článku „Climategate and the big green lie“ (14. červenec 2010) : „Vyšetřování Michaela Manna na universitě v Pennsylvánii bylo svou vlastní parodií… Vyšetřovatelé zprostili Manna obvinění „pro nedostatek věrohodných důkazů“ a přitom se neobtěžovali ty důkazy vůbec vyšetřovat…

Vyšetřovatelé se ptali Manna: „Byl jste zapojen přímo či nepřímo do jakýchkoli úkonů s cílem smazat, zakrýt či jinak zničit emaily a/nebo data týkající se Čtvrté zprávy IPCC, jak žádal Phil Jones?“ A jejich rozhodnutí: „Vyšetřovací výbor došel k závěru, že jde o nepodložené obvinění  a další vyšetřování tohoto obvinění není zapotřebí“. Není divu. Žádné důkazy ani najít NEMOHLI. Protože je nehledali. 

Ani si nepředvolali klimatologa Eugene Wahla, aby se ho zeptali, zda mu Mann přeposlal Jonesovu žádost o zničení kompromitujících emailů. Wahla vyslechlo teprve o rok později úplně jiné vyšetřování (inspekce ministerstva obchodu). Wahl potvrdil, že Mann do ničení kompromitujících dokumentů zapojen BYL. Mannovi kamarádi z Penn State tedy lhali jako když tiskne, když tvrdili, že tuto věc prošetřili. (Nové vyšetřování potvrdilo mazání emailů. Klimaskeptik.cz 10.3.2011)

 

ČESTNÉ SLOVO LHÁŘE

Jak byl Sandusky potrestán v roce 1998? „Detektiv Schreffler pokáral Sanduskyho, aby se už žádným dítětem nesprchoval a Sandusky slíbil, že to už neudělá.“Jediné opatření spočívalo v tom, že příštího roku 1999 Sandusky rozvázal s universitou pracovní poměr. Málo platné, protože dál působil jako externista.

I v Mannově případě stačilo čestné slovo obviněného: „Dr.Mann uvedl, že nikdy nefalšoval data ani nemanipuloval údaji, aby dosáhl předem zvoleného výsledku.“

Zvláštní, že vyšetřovatelé se opomněli zeptat, co znamenal email Phila Jonese: „Právě jsem použil Mikův trik z Nature... abych zakryl pokles teplot." (Mike’s Nature trick… to hide the decline). To je nejslavnější věta z aféry Climategate. Proč se Majka Manna nezeptali, co ten jeho trik je zač?

(Na obrázku vidíte tentýž graf před a po aplikaci "Majkova triku". Prostě nepohodlnou „studenou“ část grafu vygumujete a přimalujete „teplá“ data z jiného zdroje. Tak vznikl slavný hokejkový graf Michaela Manna)

Ani se Manna nezeptali na jeho email z 22. září 1999, kde jasně píše, že chce nepohodlý graf utajit:Keithův graf… se zvětší části odchyluje od našeho grafu v přesně opačném směru než Philův. To je problém, kterého jsme si hned všichni všimli (každý v místnosti na schůzi IPCC souhlasil, že to je problém a mohl by odvádět pozornost od rozumného konsensuálního názoru, který bychom rádi demonstrovali grafem Jonese a kol. a Manna a kol…Pokud zveřejníme Keithův graf, budeme muset říci, že za odlišnost tohoto grafu od ostatních může „něco jiného“ … To pak klimaskeptici budou zpochybňovat naši schopnost porozumět faktorům, které ovlivňují tyto odhady a to by mohlo podkopat víru (undermine faith) v rekonstrukce teplot… Já odmítám být ten, kdo bude skeptikům dávat munici!“ 

To není "manipulování údajů, abychom dosáhli předem zvoleného výsledku"? Je, ale podle komise to prý nevadí, protože takové triky "nevybočují ze zvyklostí v oboru" (accepted practice). Jsem zvědav, jestli stejnou obhajobu použijí i v případě Sanduskyho.

Podivné právní uvažování. V době Mannova případu právním poradcem Penn State byl Wendell Courtney. Zvláštní je, že v den, kdy mu výbor 26.ledna 2010 podával zprávu o první části Mannova vyšetřování, ten samý den universita Courtneyho propustila a místo něj najala nového právního poradce, Cynthii Baldwinovou (viz). Proč? Dnes Courtney pracuje jako právní poradce v Sanduskyho nadaci "Second Mile", která se stará o bezprizornou mládež. Nyní se mu vyčítá, že Second Mile nevaroval o Sanduskyho nepřístojném chování, o kterém jakožto právník PSU musel vědět.

Wendel Courtney's Last Day. Climateaudit.org 12 Nov 2011 

(Každý má nějaký koníček. Rektor Graham Spanier ve volném čase účinkuje jako kouzelník. Kdo ví, jestli má v repertoiru i "Majkův trik za Nature"?)

 

VRÁNA VRÁNĚ OČI NEVYKLOVE

V obou případech se universita postavila za obviněné, ačkoli nebyli vyšetřeni. 

Pracovníci university Curley a Schulz věděli v roce 2002 o jednom případu pedofilie (Sandusky byl přistižen přímo v akci) a navíc pak soudu lhali a zapřeli, že o tom věděli. Rektor university Spanier aniž by cokoli šetřil, nicméně prohlásil: „Curley a Schulz mají mou bezvýhradnou podporu. Znám je a už 16 let s Timem a Garym denně pracuji. Mám plnou důvěru v jejich postup ve věci bývalého zaměstnance university. Tim Curley a Garry Schulz pracují na nejvyšší úrovni poctivosti, integrity a soucitu. Jsem přesvědčen, že záznamy prokáží, že tato obvinění jsou nepodložená a že se zachovali profesionálně a případně.“ (viz)

Stejnou rétoriku jsme slyšeli vloni o Mannovi: „Úspěšnost při navrhování výzkumných projektů a získávání financování na tyto projekty jasně řadí dr. Manna mezi nejvíce respektované vědce v oboru. Takový úspěch by nebyl možný, kdyby nesplňoval ba nepřekračoval nejvyšší standardy své profese… Kdyby Dr Mann svůj výzkum prováděl mimo rámec zavedených praktik, nemohl by nikdy dostal tolik ocenění a medajlí…“ 

Co by na takový přístup k vyšetřování asi řekl poručík Columbo? „Až tohle uslyší moje žena, nebude mi věřit. Prostě spočítáte, jakou má obviněný výplatu, a když je to hodně, tak je nevinný.“

Mann nyní všude vykládá: „Můj zaměstnavatel, Penn State University, po důkladném vyšetřování mých e-mailů z archivu East Anglia University, mne zprostila všech obvinění“ (M.E. Mann. Get the anti-science bent out of politics. Washington Post 8.října 2010

To samé jistě vykládal Sandusky v roce 1999, když poprvé upadl do podezření z pedofilie a jeho případ byl odložen.

 

HRA O VELKÉ PENÍZE

Universitě muselo být jasné, že když Sanduskyho nezavřou, může ublížit dalším dětem. Od roku 1977 provozuje nadaci Second Mile, která se stará o bezprizorní děti. Ironií je, že Sandusky o své práci s dětmi napsal knihu s dvojsmyslným názvem „Touched“ (Dotýkání).

Proč tedy universita Sanduskyho kryla? Protože když se provalí skandál, sponzoři dávají ruce pryč. A tady se točí velké peníze. Fotbalový tým Pennsylvánské university vloni vydělal 72,7 milionů dolarů. To je pátý největší zisk ze všech amerických universit. 

Také v alarmistické klimatologii se točí velké peníze, o které by universita nerada přišla. Americká vláda v letech 1989 - 2009 utratila na boj s klimatem (klimatologický výzkum plus výzkum obnovitelných zdrojů) kolem 79 miliard dolarů (viz). Nebýt Mannů a jejich klimatické hysterie, klimatologie by si o takových penězích mohla nechat leda tak zdát.

Seznam dotací, co Mann dostal, najdete např. ZDE. Zprávy z počátku roku 2010 uvádějí, že posbíral za 2,4 milionu dolarů dotací. Například v roce 2009 mu byl schválen grant za 541 184  dolarů na studii "Toward Improved Projections of the Climate Response to Anthropogenic Forcing." Dotace byla součástí stimulačního Obamova balíčku, který měl v ekonomické krizi rozhýbat ekonomiku a přispět k záchraně pracovních míst. Mannovu židli se zjevně zachránit podařilo.

Michael Mann‘s Climate Stimulus – A Case Study of One Job Saved. WSJ 10 Jan 2010 

Funds Should be Returned to U.S. Treasury, Says National Center for Public Policy Research. 14. ledna 2010 

Chris Isidore. Penn State football scandal will cost school millions. CNN Money  10 Nov 2011

Joanne Nova. Climate Money. SPPI 22 July 2009

 

HAPPY END 

Pravda nakonec vyšla najevo a Sandusky byl zatčen. Curley a Schulz jsou obviněni jako spoluviníci, že v roce 2002 Sanduskyho nenahlásili. Legendární fotbalový kouč Joe Paterno, který o případu tehdy také věděl a také nic neudělal, dostal k lítosti fanoušků vyhazov. Rektor Graham Spanier také dostal padáka a přišel tak o job za 813 tisíc dolarů měsíčně.

Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Je mi jedno, jestli byl Spanier potrestán za fixlování Mannova případu nebo jiného případu. Al Capona také nezavřeli za vraždy, ale dostali ho za nezaplacené daně. Hlavně, že na něj nakonec došlo.

Nyní když víme, jak povrchně za Spanierovy éry universita vyšetřovala skandály svých pracovníků, bylo by na čase znovu otevřít případy z minulých let. Včetně případu Michaela Manna. 

 

Reference:

Steve McIntyre. Penn State President Fired. 10. listopadu 2011. http://climateaudit.org/2011/11/10/penn-state-president-fired/ 

Nate Schweber. Investigation of Saundusky in 1998 Raises Questions. New York Times. 9 Nov 2011. http://www.nytimes.com/2011/11/10/sports/ncaafootball/aftermath-of-1998-sandusky-investigation-raises-additional-questions.html?_r=1 

Joe Paterno, Graham Spanier removed. ESPN College Football. 10 Nov 2011-11-11 http://espn.go.com/college-football/story/_/id/7214380/joe-paterno-president-graham-spanier-penn-state    

 =============

Více na www.klimaskeptik.cz

Komentáře pište na http://www.klimaskeptik.cz/diskuse/nase-forum

Autor: Vítězslav Kremlík | úterý 15.11.2011 9:45 | karma článku: 30,26 | přečteno: 1818x
  • Další články autora

Vítězslav Kremlík

Děti šly do kina na pohádku o Barbie a dostaly feministickou přednášku

"Jestli si dáte panáka pokaždé, kdy zazní slovo patriarchát, budete před koncem filmu na šrot," vyjádřil se o filmu Barbie Elon Musk.

27.7.2023 v 9:24 | Karma: 19,73 | Přečteno: 483x | Diskuse

Vítězslav Kremlík

Varování: Na Facebooku řádí falešný Kremlík

Kremlík se zbláznil a začal se zapojovat do nesmyslných diskusí pod články na Facebooku? Ne, to se jenom za něho vydává nějaký hacker či troll.

5.5.2022 v 8:30 | Karma: 20,30 | Přečteno: 648x | Diskuse| Společnost

Vítězslav Kremlík

Covid jako generální zkouška na klimatický lockdown

Za Covidu si klimatičtí aktivisté pochvalovali, jak hezky klesají emise, když si na obyvatelstvo pořádně došlápnete. A když už si lidé na ztrátu osobních svobod tak nějak zvykli, proč to měnit?

10.11.2021 v 8:32 | Karma: 33,16 | Přečteno: 1109x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Myslíte při sexu... na klima? A ví o tom vaše žena?

Na co myslíte při sexu? No fuj. Že se nestydíte. Uvědomělý občan by měl myslet na uhlík, na planetu. A ne na nějaké nemravnosti.

9.11.2021 v 10:03 | Karma: 35,27 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Podle autorů zeleného údělu se v Hondurasu žije lépe než v Německu

Happy Planet Index nehodnotí životní úroveň států podle HDP, ale podle...uhlíkové stopy. Takže čím horší energetická chudoba, tím je země "šťastnější". No panejo. To se máme na co těšit.

6.11.2021 v 9:36 | Karma: 33,68 | Přečteno: 948x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Čínský president asi vypíše soutěž o největšího idiota

Čína sice otevírá jednu uhelnou elektrárnu za druhou, ale klimatickou politiku Západu nikdy nezpochybňuje.

3.11.2021 v 9:49 | Karma: 36,45 | Přečteno: 1185x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Sháním hackera, aby software auta natartoval i bez Adblue

Proč by se doprava měla zastavit kvůli nedostatku AdBlue? Auta její k ničemu nepotřebují. To jen škodlivý malware motor zablokuje, protože to nařizuje nějaký předpis z Brusele.

29.10.2021 v 9:34 | Karma: 35,14 | Přečteno: 1048x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Kapitán Kirk pokárán za dobývání vesmíru

William Shatner proslul rolí kapitána Kirka z kosmické lodi Enterprise v seriálu Star Trek. Teprve letos se ve věku devadesáti let ale podíval do vesmíru doopravdy. Vezla ho raketa společnoti Blue Origin podnikatele Jeffa Bezose

28.10.2021 v 9:16 | Karma: 27,24 | Přečteno: 447x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Jak z energetické krize: Jezděte na víno a sýr

Když nemají chléb, ať jedí koláče. Když zdražují energie, ať jezdí na víno se sýrem. Tak se uskromňuje princ Charles v Anglii, aby nám šel příkladem. Před blížící se klima konferencí v Glasgow se o své rady podělil s novináři BBC.

27.10.2021 v 11:22 | Karma: 32,18 | Přečteno: 768x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Kreditní karta, která vás bude automaticky pérovat

Když se prohřešíte proti klimatu, karta se vám prostě vypne a už si nic nekoupíte. No není to skvělé?

26.10.2021 v 9:26 | Karma: 24,84 | Přečteno: 501x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Covid zvýšil roční úmrtnost... na míru dříve běžnou

V roce 2020 (v éře covidu) v USA zemřelo 828,7 osob na sto tisíc obyvatel. V roce 2000 to bylo 869 osob na sto tisíc obyvatel. A třeba v roce 1970 to bylo 1222,6 osob na sto tisíc obyvatel.

22.10.2021 v 9:46 | Karma: 28,04 | Přečteno: 1057x | Diskuse| Věda

Vítězslav Kremlík

Zelená zima přichází

"The winter is coming,“ slogan ze seriálu Hra o trůny, kde se ovšem míní zima, která může trvat mnoho a mnoho let.

20.10.2021 v 10:09 | Karma: 35,82 | Přečteno: 986x | Diskuse| Ekonomika

Vítězslav Kremlík

V Davosu plánují využít epidemii k "velkému resetu"

Využijme epidemii k "Velkému resetu" světové ekonomiky. Toto zní ze světového ekonomického fóra v Davosu. Jejich kyberpunková vize nemá s ekologií nic společného. Zato spolehlivě vyděsí každého čtenáře science fiction.

10.7.2020 v 10:37 | Karma: 40,40 | Přečteno: 5400x | Diskuse| Ekonomika

Vítězslav Kremlík

Dostane virus Nobelovku za ekologii?

Karanténa přinesla uzavřené továrny i letiště. Vliv ekonomické krize na CO2 je ale prakticky neviditelný.

26.5.2020 v 10:00 | Karma: 23,46 | Přečteno: 505x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Konec prokrastinace a kritického myšlení

Jak dopadne přednáška na téma "klimatické změny z pohledu kritického myšlení", když se autor v důsledku prokrastinace nestihne připravit.

29.1.2020 v 10:33 | Karma: 38,09 | Přečteno: 2169x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Světová média mlčí o útoku Antifa na konferenční středisko

Vrací se v Německu sedmdesátá léta s rudými teroristickými bojůvkami? A proč o tom světová média i po pěti dnech stále mlčí?

25.11.2019 v 10:36 | Karma: 43,52 | Přečteno: 3851x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Zpráva o stavu planety deset let od Climategate

Deset let od aféry Climategate klima rozděluje společnost více než kdy dříve. Zatímco záškoláci a duševně postižená holčička dělají symbolická gesta, obyčejní lidé demonstrují v ulicích proti zelenému zdražování.

13.11.2019 v 10:37 | Karma: 40,96 | Přečteno: 2173x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Rebelie proti neexistujícímu „šestému masovému vymírání"

Gail Bradbrooková říká, že nápad založit Extinction Rebellion dostala, když byla zdrogovaná, tedy pod vlivem psychedelik. Dnes volá po tom, aby se rebelové masivně zfetovali halucinogenními látkami. Což mnohé vysvětluje.

11.10.2019 v 9:23 | Karma: 37,92 | Přečteno: 1593x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Praha: Strašidelný mrakodrap "Titanik" jako varování před dobou ledovou?

Známý umělec David Černý pro firmu Trigema navrhl na Nových Butovicích u metra 135 m vysokou budovu ve tvaru vraku lodi zamrzlé v ledu.

27.9.2019 v 9:52 | Karma: 30,47 | Přečteno: 1582x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Maso a létání by mělo být jen pro bohaté

Báječný nový svět, který nám budují uvědomělí progresivisté, se až nápadně podobá starému dobrému feudalismu. Věci, které dnes jsou běžně dostupné, by měly v budoucnosti být opět luxusem jen pro bohaté.

24.9.2019 v 9:52 | Karma: 43,64 | Přečteno: 3470x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Počet článků 403
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2796x
Tento blog byl oceněn v anketě "Bloger roku 2011". Autor je překladatel a vzděláním historik. Účastnil se klimatické konference v Kodani. Po aféře Climategate založil web www.klimaskeptik.cz. V roce 2019 vydal knihu OBCHODNÍCI SE STRACHEM (Dokořán). Ta v roce 2021 vyšla též anglicky na Amazonu jako A GUIDE TO THE CLIMATE APOCALYPSE.

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky