Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Utajování v klimatologii pokračuje

Konečně jsme z klimatologů dostali nějaká data. Jenže pořád ne ta, která stála v ohnisku aféry Climategate.

V článku „Klimatologové odsouzeni. Jejich mediální poradce zatčen“ jsem hlásil dobrou novinu. Úřad pro právo na informace dal za pravdu klimaskeptikům. Generace utajování klimatologických dat bylo porušování zákona. Kromě oteplovačů se ostatně stěží najde někdo, kdo by nesouhlasil, že věda má být transparentní a seriozní. Zvláště když jde o miliardy na boj s klimatem.

Úřad nařídil tato data nyní vydat. Alarmisté se ale snaží celou záležitost překroutit: „Kdokoli si nyní může sám zkontrolovat data, která byla v ohnisku loňského tzv. climategate skandálu… Vicekancléř university Trevor Davies říká “Zveřejnili jsme data, abychom rozptýlili mýty, že snad data byla nepřípustně manipulována nebo že snad něco tajíme.”  (New Scientist)

V ohnisku? V jakém ohnisku? V ohnisku Climategate byly přece úplně jiné věci. Někteří by zjevně moc rádi, aby se zapomnělo, o čem vlastně byla korespondence předních klimatologů OSN (český překlad zde).  

  • Keith Briffa 22. září 1999: "Vím, že je tu tlak, abychom vytvořili úhledný příběh o oteplení, které zjevně za tisíc let nemá obdoby, ale realita není tak jednoduchá. (…) Jsem přesvědčen, že před tisícem let bylo pravděpodobně stejně teplo jako dnes."
  •  Phil Jones 16.listopadu 1999: "Právě jsem použil Mikův trik z Nature… abych zakryl pokles teplot." (Mike's Nature trick... to hide the decline)

Steve McIntyre se proti této dezinterpretaci ohrazuje v článku „More disinformation from New Scientist about Climategate“ (Climateaudit.org 31 July 2011) 

“Climategate e-maily jsou o hokejkovém grafu, ne o přístrojových měřeních CRUTEM. Pojem CRUTEM je zmíněn jen v hrstce emailů. Seznam častých slov  sestavený Muir Russelovou komisí (str. 147) CRUTEM vůbec nemá na seznamu, zato Yamal je zmíněn 100 krát.” 

Steve McIntyre upozorňuje, že data pro hokejkovité grafy odvozené z letokruhů, například data ze sibiřského poloostrova Jamal, jsou utajována dodnes. 

“Já osobně jsem znepokojen “nepřípustnou manipulací” dat z letokruhů a tím, že nezveřejněná regionální chronologie 2006 URALS/Yamal říká zcela jiný příběh než holá Yamal chronologie, kterou CRU zveřejnila. Pokud CRU opravdu nechce vypadat, že něco tají, tak ať tedy ukáží regionální chronologii 2006.”

 

(Tvrzení některých komentátorů, že zveřejněním dat z meteorologických stanic je Climategate vyřešena, jsou dokladem neznalosti. Ano, obcházení zákonů a utajování dat patří do KGB a ne do vědy. Jsme rádi, že v tom nám úřady daly za pravdu. Nebo podle vás je takové chování snad v pořádku?... Ale Climategate byla o něčem jiném. Byla o hokejkovém grafu a to je podvod, to uznává i Richard Muller z Berkeley)

Někteří by se moc rádi vykroutili z oprátky, kterou si na sebe sami ušili, a rádi by, aby se zapomnělo, že Climategate pohřbila hokejkový graf a že oni tuto hokejkovou slátaninu léta obhajovali. Například náš pan Metelka z ČHMÚ. Viz "Páně Metelkův článek "Spor o hokejku" nalezen. My ale nemáme tak krátkou paměť.

 

OPAKOVÁNÍ: CO JE TO JAMAL? 

Víte, proč byly e-maily klimatologů hacknuté právě v listopadu 2009? Byl to komplot klimaskeptiků před konferencí v Kodani? Logická úvaha, ale mylná. Rozhořčený hacker pouze reagoval na to, co udělal klimatolog CRU Keith Briffa. 

V září 2009 vyšlo najevo, že Briffova hokejkovitá rekonstrukce teplot ze Sibiře spočívala na jediném stromě. Ačkoli ostatní stromy ukazují něco jiného. To byl trapas! Není divu, že Briffa tato svoje data devět let tajil jako by byl agent CIA. Tím, že zveřejnění oddaloval a vydal data až v září 2009, zapříčinil, že k Climategate došlo na podzim před Kodaní. 

O tom, jak důležitý byl Jamal pro hokejkovité grafy, jsem psal v článku „Záhada Ovčích hor a tajuplný strom z Jamalu.“ Tvar hokejkových grafů v nemalé míře závisí právě na datech z Jamalu. 

A připomínám také, že to byl právě autor Jamalu, Keith Briffa, kdo v roce 1995 jako první přišel s myšlenkou, že středověké teplé období možná vůbec neexistovalo. To on byl inspirací pro Michaela Manna a jeho hokejkový graf (1998).

 

VLAK JEDE DÁL

Mysleli jste,  že po ostudě Climategate se v těchto lidech hne svědomí a že nastane nová éra otevřenosti a transparentnosti? Tak to jste mysleli špatně.

Stále trvá obcházení zákona o právu na informace. Universita ve Virgínii, kde Michael Mann pracoval v době, kdy působil v IPCC, stále blokuje snahu prokurátora Kena Cuccinelliho nahlédnout do Mannových dokumentů a pracovní korespondence z té doby. Raději investují statisíce dolarů do vleklého soudního sporu. Mann je podezřelý, že nafukováním klimatických rizik podvodně vylákal granty z peněz daňových poplatníků, což by bylo porušení FATA (Fraud Against Taxpayers Act). Osobně ale nevěřím, že Mann za to může jít sedět. Po takovém precedentu by se totiž úplně vylidnily některé katedry. Co tito lidé dělali bylo trestuhodné, nikoli však trestné. (Cuccinelliho žádost o data zaslaná universitě k přečtení zde).

Vesele dál pokračuje i politika ztělesněná Climategate e-mailem "Bylo by hezké, kdybychom zkusili “eliminovat” (contain) to údajné (putative) “středověké optimum”, I když ještě nemáme pro tu dobu k dispozici rekonstrukci hemisférické průměrné teploty. (Michael Mann píše Philu Jonesovi 4.června 2003) 

V září 2010 se hokejkový gang sešel v Lisabonu a odhalili svou novou strategii. Středověkého teplého období (Medieval Warm Period) neboli středověkého optima se zbaví prostě tím, že ho přejmenují. Odteď to je "středověká anomálie".

A.Watts. Mann's secret meeting on the medieval warm period. WUWT 22. října 2010

A to nejlepší na konec. Když novinář Fred Pearce v době propuknutí Climategate telefonoval šéfovi klimatologů Philu Jonesovi, proč myslí, že ty e-maily někdo hacknul, Jones řekl: „Myslím, že tu jde o Jamal.“ 

Údaje, které jsou v rozporu s Briffovým hokejkovitým grafem z Jamalu klimatologové z CRU tají dodnes. Nic se nenaučili a nic nezapomněli. Doporučuji přečíst dopis ve kterém se Steve McIntyre z Climateaudit.org odvolává proti rozhodnutí University of East Anglia neposkytnout mu data o Jamalu. Klimatologové stále obcházejí zákon o právu na informace, jako by se nechumelilo. 

To odvolání je z 18.září 2011. Data, která byla „v ohnisku Climategate“ se tedy tají dodnes.

Steve McIntyre. Appeal of UEA’s Yamal FOI Refusal. Climateaudit  19.září 2011 

 

================

Více na www.klimaskeptik.cz

Komentáře pište na http://www.klimaskeptik.cz/diskuse/nase-forum 

Autor: Vítězslav Kremlík | čtvrtek 3.11.2011 10:00 | karma článku: 29,13 | přečteno: 1433x
  • Další články autora

Vítězslav Kremlík

Děti šly do kina na pohádku o Barbie a dostaly feministickou přednášku

"Jestli si dáte panáka pokaždé, kdy zazní slovo patriarchát, budete před koncem filmu na šrot," vyjádřil se o filmu Barbie Elon Musk.

27.7.2023 v 9:24 | Karma: 19,73 | Přečteno: 483x | Diskuse

Vítězslav Kremlík

Varování: Na Facebooku řádí falešný Kremlík

Kremlík se zbláznil a začal se zapojovat do nesmyslných diskusí pod články na Facebooku? Ne, to se jenom za něho vydává nějaký hacker či troll.

5.5.2022 v 8:30 | Karma: 20,30 | Přečteno: 648x | Diskuse| Společnost

Vítězslav Kremlík

Covid jako generální zkouška na klimatický lockdown

Za Covidu si klimatičtí aktivisté pochvalovali, jak hezky klesají emise, když si na obyvatelstvo pořádně došlápnete. A když už si lidé na ztrátu osobních svobod tak nějak zvykli, proč to měnit?

10.11.2021 v 8:32 | Karma: 33,16 | Přečteno: 1109x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Myslíte při sexu... na klima? A ví o tom vaše žena?

Na co myslíte při sexu? No fuj. Že se nestydíte. Uvědomělý občan by měl myslet na uhlík, na planetu. A ne na nějaké nemravnosti.

9.11.2021 v 10:03 | Karma: 35,27 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Podle autorů zeleného údělu se v Hondurasu žije lépe než v Německu

Happy Planet Index nehodnotí životní úroveň států podle HDP, ale podle...uhlíkové stopy. Takže čím horší energetická chudoba, tím je země "šťastnější". No panejo. To se máme na co těšit.

6.11.2021 v 9:36 | Karma: 33,68 | Přečteno: 948x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

  • Počet článků 403
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2796x
Tento blog byl oceněn v anketě "Bloger roku 2011". Autor je překladatel a vzděláním historik. Účastnil se klimatické konference v Kodani. Po aféře Climategate založil web www.klimaskeptik.cz. V roce 2019 vydal knihu OBCHODNÍCI SE STRACHEM (Dokořán). Ta v roce 2021 vyšla též anglicky na Amazonu jako A GUIDE TO THE CLIMATE APOCALYPSE.

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky