Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Udělí Sisyfos bludný balvan klimatologům IPCC?

Cenu za "matení veřejnosti" vyhrává Mezinárodní klimatický panel OSN za šíření fámy, že Himaláje roztají do roku 2035.

 

Slovenská vzdělávací nadace Pansofia pořádá každý rok veřejné panelové diskuse s názvem "Metamorfózy". V uplynulých dvou ročnících tam byl z klubu skeptiků Sisyfos pan doktor Grygar. Na letošní ročník, věnovaný globálnímu oteplování, byl pozván Kremlík (viz).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Z letošního ročníku Metamorfóz)

 

Jako jeden z poměrně viditelných členů Sisyfa bych se tedy rád vyjádřil k příštímu udílení bludných balvanů v březnu 2011. K zamyšlení mne vedl  článek Petra Honzejka v Hospodářských novinách. Očividně totiž na toto téma má názor kde kdo.

KLAUS?

Peter Honzejk. Bludný balvan pro Klause - nebylo by na čase? http://domaci.ihned.cz/c1-48008900-glosa-bludny-balvan-pro-klause-nebylo-by-na-case

PH: "Prezident mluví o "boji s klimatem". Nikdo ale "bojovat s klimatem" nechtěl. Smyslem úsilí o snížení emisí CO2 je naopak klima neměnit...Otázka tedy míří na spolek skeptiků Sisyfos: Neměl by Václav Klaus po návštěvě MŽP konečně dostat cenu Bludný balvan za promyšlené matení veřejnosti?"

Co na to říci? Tak zaprvé, klima se mění a měnilo neustále už 4,5 mld let od okamžiku co tato planeta vznikla. Zastavit změny klimatu by znamenalo nastolit situaci, jakou tato planeta nikdy nepoznala.

Za druhé, navrhovat na bludný balvan někoho kvůli kritizování IPCC necelý rok po odhalení všech těch trapných vědeckých selhání IPCC, nad tím zůstává rozum stát. Napadá mne jediné logické vysvětlení. Vypadá to, že pan Honzejk se právě vrátil z dvouleté dovolené, kterou strávil v naprosté izolaci na nějakém odlehlém ostrově.

SISYFOS?

Profesor Hořejší zase nedávno navrhoval na bludný balvan mne, respektive můj článek, který mi jakožto členovi vyšel na webu českého klubu skeptiků. Blud prý šíří každý, kdo nevěří Jonesovi (jehož data sežral pes), Mannovi (který omylem z dějin vymazal malou dobu ledovou) a dalším výtečníkům. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Z loňského ročníku Metamorfóz)

 

Václav Hořejší.  Sisyfos propaguje protivědecké aktivisty. http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/vaclav-horejsi.php?itemid=10323

VH: "To, že výbor Sisyfa poskytuje článku p. Kremlíka na svých webových stránkách takto prominentní místo ukazuje, že se s názory pana magistra ztotožňuje a že naprostou většinu světových erudovaných klimatologů pasuje spolu s panem Kremlíkem na jakési pavědce (viz ony uvozovky kolem slova “vědci” v té upoutávce)... Bohužel musím říci, že za ty současné “klimapopíračské” aktivity by si Sisyfos (případně Mgr. Kremlík) zasloužil Bludný balvan, alespoň bronzový."

Tak to pan Hořejší trochu přehnal. To totiž bude muset udělit bludný balvan i prof. Zichichimu, který je také klimaskeptik. President Světové federace vědců je asi podle VH "protivědecký aktivista"?

Balvan také bude muset navrhnout lidem, kteří mají na starosti satelitní měření globálních teplot (Spencer, Christy). A vědcům, kteří mají na starosti satelitní měření sluneční aktivity (Willson, Hoyt). To jsou také klimaskeptici, čili jak říká pan Hořejší, "klimadenialisti."

Pokud chce udělit balvan mě a Sisyfovi, tak ho bude muset udělit i Britskému úřadu pro právo na informace.  Information Commissioner's Office totiž  vydal oficiální verdikt, že k utajování dat a obcházení zákona o právu na informace opravdu mezi klimatology docházelo. (zdroj)

Kdepak, žádné spiknutí milionů vědců. Je to jen hrstka lidí ve dvou třech institucích, kteří mají v rukou centrální globální data. CRU má celkem tři stálé zaměstnance. Ti ostatní to jsou jen lidé jako p. Hořejší, kteří jen věří čemusi, co mají z druhé ruky.

Pan Hořejší bude muset bludný balvan udělit také siru Muir Russelovi, který na žádost UEA (university, kde se nachází ústav CRU) vyšetřoval Climategate. Muir Russelova zpráva (to je jedno z těch vyšetřování, které klimatology prý "očistilo") jasně uvádí, že ke grafům globálních teplot CRUTEM nikdy nebylo zveřejněno z jakých stanic se počítají. A konstatuje, že byly cílené snahy to utajit. Zpráva říká, že na žádosti o tyto informace CRU byla nevstřícná a nedůtklivá (unhelpful and defensive). Muir Russelova zpráva také se mnou souhlasí v tom, že tuto praxi odsuzuje a říká, že to bylo špatně. (zdroj, str. 69, sekce 6.5.1)

Pan Hořejší bude muset na bludný balvan navrhnout i Inter Academy Council. Ta provedla audit IPCC a uznala, že jsme IPCC kritizovali oprávněně a že potřebuje reformu.  (zdroj)

IAC odsoudila, že IPCC nemá předpisy proti střetu zájmů. Odsoudila, že v IPCC nefunguje peer-review recenzní řízení. Recenzenti jsou obcházeni (viz Sternova zpráva). Autoři leckdy známkují vlastní práci. Používají se neprověřené nevědecké zdroje, šedá literatura tvoří až třetinu zdrojů (zdroj). Čili IPCC nemá mechanismy, které by matení veřejnosti zabránily.

Pan Hořejší by chtěl kamenovat, ale tolik balvanů asi nemá.

IPCC?

Nenašli by se lepší kandidáti? Přemýšlejme. Ohlédneme-li se za událostmi posledního roku a půl, o kompak se provalilo, že kolosálně mátl veřejnost?

Inu, byl to Mezivládní panel OSN pro blátivé myšlení. Zkráceně IPCC (ajpísísí). Vypustili do světa Cimrmanovskou mystifikaci, že Himaláje prý roztají do roku 2035. Tuto novinářskou kachnu převzali od ekoaktivistů z WWF a ti to zase měli z novin (New Scientist 1999). Ona "naprostá většina světových    erudovaných klimatologů", jak píše pan Hořejší, si toho DESET LET nevšimla. Lidé, kteří na chybu upozornili, byli nejprve umlčováni jako "denialisti". (zdroj, zdroj)

Bývalý šéf IPCC Bob Watson upozornil, že Himaláje (aféra Glaciergate) nebyly jediným pochybením, nýbrž že jde o systematické matení veřejnosti. Systémové alarmistické přehánění rizik. Amazongate, Africagate a další. "Všechny odhalené chyby mají znaménko plus, všechny přehánějí závažnost klimatických změn a nadhodnocují její dopady. To je znepokojivé. IPCC by se měla ptát, jak k tomu mohlo dojít.” (zdroj

Věřím, že na ceně bl.b pro IPCC za Glaciergate se shodneme. To totiž není kontroverzní věc, protože tady se kritici i obhájci IPCC shodnou, že šlo o kolosální trapnou chybu. Bez ohledu na to, kdo může za oteplování a jak moc se otepluje.

Březnové udílení bludných balvanů už se pomalu blíží. Vloni šlo ještě o otázku čerstvou, ne dostatečně prodebatovanou. Dnes však už známe veškerý kontext. Je čas se k tomu postavit čelem a začít si k tomu shánět podklady.

Pokud Sisyfos za Himaláje bludný balvan neudělí ani tentokrát, bude to dosti těžko pochopitelné. Pochybuji totiž, že jsme za uplynulých 20 let viděli ve světové vědě jakékoli větší matení veřejnosti, které by Himaláje překonalo co do výšky, hloubky i šířky. Splést se o tři sta roků, to se hned tak nevidí.

Navrhuji to udělat výměnou. Oni odevzdají Nobelovu cenu míru a místo toho dostanou Bludný balvan.  Kus za kus. Pokud na předávání Pachauri do Prahy nepřiletí, může cenu převzít český "focal point" IPCC. 

Autor: Vítězslav Kremlík | úterý 16.11.2010 10:15 | karma článku: 31,03 | přečteno: 2214x
  • Další články autora

Vítězslav Kremlík

Děti šly do kina na pohádku o Barbie a dostaly feministickou přednášku

"Jestli si dáte panáka pokaždé, kdy zazní slovo patriarchát, budete před koncem filmu na šrot," vyjádřil se o filmu Barbie Elon Musk.

27.7.2023 v 9:24 | Karma: 19,30 | Přečteno: 481x | Diskuse

Vítězslav Kremlík

Varování: Na Facebooku řádí falešný Kremlík

Kremlík se zbláznil a začal se zapojovat do nesmyslných diskusí pod články na Facebooku? Ne, to se jenom za něho vydává nějaký hacker či troll.

5.5.2022 v 8:30 | Karma: 20,30 | Přečteno: 648x | Diskuse| Společnost

Vítězslav Kremlík

Covid jako generální zkouška na klimatický lockdown

Za Covidu si klimatičtí aktivisté pochvalovali, jak hezky klesají emise, když si na obyvatelstvo pořádně došlápnete. A když už si lidé na ztrátu osobních svobod tak nějak zvykli, proč to měnit?

10.11.2021 v 8:32 | Karma: 33,04 | Přečteno: 1109x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Myslíte při sexu... na klima? A ví o tom vaše žena?

Na co myslíte při sexu? No fuj. Že se nestydíte. Uvědomělý občan by měl myslet na uhlík, na planetu. A ne na nějaké nemravnosti.

9.11.2021 v 10:03 | Karma: 35,23 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Podle autorů zeleného údělu se v Hondurasu žije lépe než v Německu

Happy Planet Index nehodnotí životní úroveň států podle HDP, ale podle...uhlíkové stopy. Takže čím horší energetická chudoba, tím je země "šťastnější". No panejo. To se máme na co těšit.

6.11.2021 v 9:36 | Karma: 33,57 | Přečteno: 948x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Čínský president asi vypíše soutěž o největšího idiota

Čína sice otevírá jednu uhelnou elektrárnu za druhou, ale klimatickou politiku Západu nikdy nezpochybňuje.

3.11.2021 v 9:49 | Karma: 36,38 | Přečteno: 1185x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Sháním hackera, aby software auta natartoval i bez Adblue

Proč by se doprava měla zastavit kvůli nedostatku AdBlue? Auta její k ničemu nepotřebují. To jen škodlivý malware motor zablokuje, protože to nařizuje nějaký předpis z Brusele.

29.10.2021 v 9:34 | Karma: 35,05 | Přečteno: 1048x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Kapitán Kirk pokárán za dobývání vesmíru

William Shatner proslul rolí kapitána Kirka z kosmické lodi Enterprise v seriálu Star Trek. Teprve letos se ve věku devadesáti let ale podíval do vesmíru doopravdy. Vezla ho raketa společnoti Blue Origin podnikatele Jeffa Bezose

28.10.2021 v 9:16 | Karma: 27,03 | Přečteno: 447x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Jak z energetické krize: Jezděte na víno a sýr

Když nemají chléb, ať jedí koláče. Když zdražují energie, ať jezdí na víno se sýrem. Tak se uskromňuje princ Charles v Anglii, aby nám šel příkladem. Před blížící se klima konferencí v Glasgow se o své rady podělil s novináři BBC.

27.10.2021 v 11:22 | Karma: 32,05 | Přečteno: 768x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Kreditní karta, která vás bude automaticky pérovat

Když se prohřešíte proti klimatu, karta se vám prostě vypne a už si nic nekoupíte. No není to skvělé?

26.10.2021 v 9:26 | Karma: 24,58 | Přečteno: 501x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Covid zvýšil roční úmrtnost... na míru dříve běžnou

V roce 2020 (v éře covidu) v USA zemřelo 828,7 osob na sto tisíc obyvatel. V roce 2000 to bylo 869 osob na sto tisíc obyvatel. A třeba v roce 1970 to bylo 1222,6 osob na sto tisíc obyvatel.

22.10.2021 v 9:46 | Karma: 27,83 | Přečteno: 1057x | Diskuse| Věda

Vítězslav Kremlík

Zelená zima přichází

"The winter is coming,“ slogan ze seriálu Hra o trůny, kde se ovšem míní zima, která může trvat mnoho a mnoho let.

20.10.2021 v 10:09 | Karma: 35,74 | Přečteno: 986x | Diskuse| Ekonomika

Vítězslav Kremlík

V Davosu plánují využít epidemii k "velkému resetu"

Využijme epidemii k "Velkému resetu" světové ekonomiky. Toto zní ze světového ekonomického fóra v Davosu. Jejich kyberpunková vize nemá s ekologií nic společného. Zato spolehlivě vyděsí každého čtenáře science fiction.

10.7.2020 v 10:37 | Karma: 40,36 | Přečteno: 5400x | Diskuse| Ekonomika

Vítězslav Kremlík

Dostane virus Nobelovku za ekologii?

Karanténa přinesla uzavřené továrny i letiště. Vliv ekonomické krize na CO2 je ale prakticky neviditelný.

26.5.2020 v 10:00 | Karma: 23,16 | Přečteno: 505x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Konec prokrastinace a kritického myšlení

Jak dopadne přednáška na téma "klimatické změny z pohledu kritického myšlení", když se autor v důsledku prokrastinace nestihne připravit.

29.1.2020 v 10:33 | Karma: 38,03 | Přečteno: 2169x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Světová média mlčí o útoku Antifa na konferenční středisko

Vrací se v Německu sedmdesátá léta s rudými teroristickými bojůvkami? A proč o tom světová média i po pěti dnech stále mlčí?

25.11.2019 v 10:36 | Karma: 43,50 | Přečteno: 3851x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Zpráva o stavu planety deset let od Climategate

Deset let od aféry Climategate klima rozděluje společnost více než kdy dříve. Zatímco záškoláci a duševně postižená holčička dělají symbolická gesta, obyčejní lidé demonstrují v ulicích proti zelenému zdražování.

13.11.2019 v 10:37 | Karma: 40,92 | Přečteno: 2173x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Rebelie proti neexistujícímu „šestému masovému vymírání"

Gail Bradbrooková říká, že nápad založit Extinction Rebellion dostala, když byla zdrogovaná, tedy pod vlivem psychedelik. Dnes volá po tom, aby se rebelové masivně zfetovali halucinogenními látkami. Což mnohé vysvětluje.

11.10.2019 v 9:23 | Karma: 37,86 | Přečteno: 1593x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Praha: Strašidelný mrakodrap "Titanik" jako varování před dobou ledovou?

Známý umělec David Černý pro firmu Trigema navrhl na Nových Butovicích u metra 135 m vysokou budovu ve tvaru vraku lodi zamrzlé v ledu.

27.9.2019 v 9:52 | Karma: 30,31 | Přečteno: 1582x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Maso a létání by mělo být jen pro bohaté

Báječný nový svět, který nám budují uvědomělí progresivisté, se až nápadně podobá starému dobrému feudalismu. Věci, které dnes jsou běžně dostupné, by měly v budoucnosti být opět luxusem jen pro bohaté.

24.9.2019 v 9:52 | Karma: 43,62 | Přečteno: 3470x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Počet článků 403
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2796x
Tento blog byl oceněn v anketě "Bloger roku 2011". Autor je překladatel a vzděláním historik. Účastnil se klimatické konference v Kodani. Po aféře Climategate založil web www.klimaskeptik.cz. V roce 2019 vydal knihu OBCHODNÍCI SE STRACHEM (Dokořán). Ta v roce 2021 vyšla též anglicky na Amazonu jako A GUIDE TO THE CLIMATE APOCALYPSE.

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky