Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Masaryk a Klaus: Nový spor o Rukopisy

Masaryk ani Klaus se nikdy nebáli jít proti názoru většiny, proti "konsensu". Tehdy Masaryk bojoval proti vědeckému podvodu s Rukopisy. Nyní Klaus bojuje proti "velkému podvodu s globálním oteplováním".

(Projev na shromáždění k oslavám založení republiky, 28. říjen 2010)

Dnes si připomínáme Tomáše Garrique Masaryka jako zakladatele státu. Kdo ale byl Masaryk?  Nezastírá nám onen obraz bělovousého starce na koni toho skutečného Masaryka? 

Co by asi Masaryk zastával za názory, kdyby žil dnes?

Slýcháme, že prý se máme sklonit před Lisabonskou smlouvou, protože její odpůrci jsou v menšině? Že prý bychom se dostali do izolace. Prý máme věřit v lidmi zaviněné katastrofické klimatické změny, protože odpůrci této věci jsou v menšině? Většina odborníků se prý nemůže mýlit.

Co by na to řekl Masaryk?

Víme jedno. TGM se nikdy nedal zastrašit názorem většiny. Neohlížel se na konsensus. Mnohokrát se postavil proti obrovské přesile, když viděl, že většina se mýlí.

Když vyhlásil svůj program národní nezávislosti, byl s tímto postojem sám.  Většina české politické veřejnosti si nedokázala představit, že by se Češi odtrhli od Vídně a založili si republiku.

Nebýt Masarykovy tvrdohlavosti a odvahy jít proti proudu, demokracii bychom neměli.

Vzpomeňte si na hilsneriádu, kdy jako jediný se zastával židů obviněných z rituální vraždy. Obhajovat židy tehdy bylo politicky nekorektní. Ale Masaryk říkal co si myslí a pranic ho nezajímalo, jak velký dav proti němu stojí.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Mladý Masaryk, černá ovce národa... ještě než se stal "tatíčkem")

 

Masaryk se postavil proti veřejnému mínění i ve sporu o Rukopisy.

Rukopisy údajně měly dokazovat, že česká kultura je stejně starobylá jako kultura germánská. Byly to ale padělky. Masaryk tento vědecký podvod pranýřoval a byl za to napadán, že zrazuje české vlastenectví.

Masarykova neústupnost a odvaha postavit se proti davu mi připomíná jiného našeho presidenta. Nebyl jsem vždy Klausovým příznivcem. Ale vidím, že Václav Klaus na rozdíl od jiných politiků se netočí jako korouhvička podle toho, od koho mu kápne víc peněz či hlasů. Touto odvahou a zásadovostí si získal obdiv a úctu i u lidí, kteří mu kvůli privatizaci nemohou přijít na jméno. Včetně Miloše Zemana.

Mezi profesorem Klausem a profesorem Masarykem je více podobností. Oba šli proti proudu a kritizovali populární vědecký podvod. Rukopisy. Podvod s globálním oteplováním.

Masaryk byl napadán, že je zaprodanec Němců. Klaus je napadán, že je zaprodanec ropných korporací. Masaryka okřikovali, ať se do sporu neplete, vždyť není historik ale filosof. Klause okřikují, že jej ekonom a ne klimatolog.

Čelní básníci, ať už to byla třeba Eliška Krásnohorská nebo Hejduk, psali proti Masarykovi jedovaté verše… Vrcholem bylo, co o něm napsaly vlivné Národní listy: "Jdi k čertu, ohavný zrádče... Jdi, přimkni se k nepříteli, jemuž sloužíš. My tě z našeho národního těla vylučujeme jako šerednou hlízu.“

Porovnejte s články v dnešním tisku, kde Klause ostouzejí jako zaprodance Ruska, Lukoilu, ropných korporací. Vzpomeňte na štvavý happening “Už Dost“ na Hradě, kde se střídali lední medvědi a přední intelektuálové, aby si plivli na Masaryka… totiž na Klause. Hejdukovu úlohu zastal spisovatel Viewegh, který presidenta označil za šíleného staříka.

O Climategate z médií neuslyšíte. Žurnalistika selhává stejně jako tehdy. Masaryk píše: „Žurnalistika - zejména mocné "Nár. Listy" - postavila se proti mladší generaci vědecké, a spor byl pak netoliko o obsah rukopisů, nýbrž o svobodu myšlení. Žurnalistika svobodomyslná sloužící pokroku, stala se zpátečnickou; na omluvu její budiž ovšem připomenuto, že proti mladší generaci vědecké stála i starší generace vědecká, alespoň spisovatelská a učitelská. Mužové, jako Tomek aj., neštítili se v otázce vědecké hlasovati.“

I dnes vidíme, že místo důkazů se hlasuje. Počet vědců konsensu je pokládán za argument. Nerozhodují ale snad ve vědě spíše důkazy než to, kdo kolik zvedne rukou?

 

(Vlevo Václav Hanka, autor "Rukopisů". Vpravo Michael E.Mann, autor Rukopisu hokejkového. Jako by si z oka vypadli)

 

Tehdy i nyní vidíme snahy umlčet kritiky Rukopisů. Obhájci podvodu intrikovali až ve Vídni, aby Masaryk byl z university vyhozen. Podařilo se jim alespoň zablokovat jeho kariérní postup. Na řádnou profesuru musel čekat celých 14 let. Stejně se zachází s dnešními kritiky Rukopisů klimatologických. Nesmějí publikovat, nejsou zváni na konference, nedostanou granty.

Lze soudit, že mnozí obhájci zfixlovaných klimatologických grafů to mysleli dobře. Mysleli, že se blíží klimatická katastrofa a zoufali si, že nemají dostatek přesvědčivých důkazů. Báli se že budeme-li čekat na důkazy, bude už pozdě. Tak si je v dobré víře vymysleli.

O něčem podobném píše Masaryk:  „Ve sporu a boji o Rukopisy královédvorský a zelenohorský pociťoval jsem především mravní význam pro náš národ, totiž že vynikající spisovatelé chtěli národu pomoci nepravdou, lží. Lež bývá zbraní slabého, potlačeného, a lež sama je slabá. Jest sebeklamem, sebeobelháváním. Falešné Rukopisy nám nepomohly. Přímo úžasem mne naplňovaly důkazy obhájců, že podvrhy jsou základem všeho našeho kulturního úsilí; že se bez nich propadneme.“

Na závěr úryvek z knihy, která o Masarykovi vyšla v 60. letech 20 století:

„Podle našeho názoru třeba právě z oné rukopisné kampaně se poučit, ne jak je "věda" sebeuspokojivě úžasná a krásná, ale právě naopak, jak obtížné je, aby si věda zachovala čistý štít… Nemělo by se zapomínat na to, že v době, kdy boj o Rukopisy vášnivě zuřil, byla to jen menší část vědců, kteří měli odvahu onen "princip vědy" neohroženě hájit... Neměla by spíše tato skutečnost poskytnout memento současnosti? Či snad existují nějaké "záruky", že dnes podobná "tabu" ve vědě již vznikat nemohou, že se podobné zápletky nemohou opakovat?“

Prorocká slova. Uběhlo sto roků a je tu nový spor o Rukopisy. A znovu vidíme, že jen menšina akademiků se odváží podvody odsoudit nahlas.

Dnes, když si připomínáme presidenta zakladatele, česká akademická obec by se měla  zamyslet nad změnami klimatu a aférou Climategate. Není na čase přerušit mlčení?

Jim je určena výzva Tomáše Garrique Masaryka: „Proč se neřekne pravda?“

 

Dodatek: http://www.tydenvedy.cz/sd/novinky/hlavni-stranka/zmeny_klimatu.html (Rok po Climategate AV ČR nepozvala na panelovou diskusi o globálním oteplování ani jednoho z kritiků IPCC. Je to jako pozvat k soudu jen obhájce a žádného žalobce. Podivný soud. Přitom tématem diskuse je "V čem se mýlí takzvaní klimaskeptici?" Ale jen tak lze zajistit, aby si diváci nedejbože neudělali  na věc vlastní názor.)

 

Reference:

http://kix.fsv.cvut.cz/~gagan/jag/rukopisy/osobnost/tgm/machov-2.htm

http://kix.fsv.cvut.cz/~gagan/jag/rukopisy/osobnost/tgm/otazka.htm

Autor: Vítězslav Kremlík | pondělí 1.11.2010 10:40 | karma článku: 29,29 | přečteno: 2927x
  • Další články autora

Vítězslav Kremlík

Děti šly do kina na pohádku o Barbie a dostaly feministickou přednášku

"Jestli si dáte panáka pokaždé, kdy zazní slovo patriarchát, budete před koncem filmu na šrot," vyjádřil se o filmu Barbie Elon Musk.

27.7.2023 v 9:24 | Karma: 19,30 | Přečteno: 481x | Diskuse

Vítězslav Kremlík

Varování: Na Facebooku řádí falešný Kremlík

Kremlík se zbláznil a začal se zapojovat do nesmyslných diskusí pod články na Facebooku? Ne, to se jenom za něho vydává nějaký hacker či troll.

5.5.2022 v 8:30 | Karma: 20,30 | Přečteno: 648x | Diskuse| Společnost

Vítězslav Kremlík

Covid jako generální zkouška na klimatický lockdown

Za Covidu si klimatičtí aktivisté pochvalovali, jak hezky klesají emise, když si na obyvatelstvo pořádně došlápnete. A když už si lidé na ztrátu osobních svobod tak nějak zvykli, proč to měnit?

10.11.2021 v 8:32 | Karma: 33,04 | Přečteno: 1109x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Myslíte při sexu... na klima? A ví o tom vaše žena?

Na co myslíte při sexu? No fuj. Že se nestydíte. Uvědomělý občan by měl myslet na uhlík, na planetu. A ne na nějaké nemravnosti.

9.11.2021 v 10:03 | Karma: 35,23 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Podle autorů zeleného údělu se v Hondurasu žije lépe než v Německu

Happy Planet Index nehodnotí životní úroveň států podle HDP, ale podle...uhlíkové stopy. Takže čím horší energetická chudoba, tím je země "šťastnější". No panejo. To se máme na co těšit.

6.11.2021 v 9:36 | Karma: 33,57 | Přečteno: 948x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Čínský president asi vypíše soutěž o největšího idiota

Čína sice otevírá jednu uhelnou elektrárnu za druhou, ale klimatickou politiku Západu nikdy nezpochybňuje.

3.11.2021 v 9:49 | Karma: 36,38 | Přečteno: 1185x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Sháním hackera, aby software auta natartoval i bez Adblue

Proč by se doprava měla zastavit kvůli nedostatku AdBlue? Auta její k ničemu nepotřebují. To jen škodlivý malware motor zablokuje, protože to nařizuje nějaký předpis z Brusele.

29.10.2021 v 9:34 | Karma: 35,05 | Přečteno: 1048x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Kapitán Kirk pokárán za dobývání vesmíru

William Shatner proslul rolí kapitána Kirka z kosmické lodi Enterprise v seriálu Star Trek. Teprve letos se ve věku devadesáti let ale podíval do vesmíru doopravdy. Vezla ho raketa společnoti Blue Origin podnikatele Jeffa Bezose

28.10.2021 v 9:16 | Karma: 27,03 | Přečteno: 447x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Jak z energetické krize: Jezděte na víno a sýr

Když nemají chléb, ať jedí koláče. Když zdražují energie, ať jezdí na víno se sýrem. Tak se uskromňuje princ Charles v Anglii, aby nám šel příkladem. Před blížící se klima konferencí v Glasgow se o své rady podělil s novináři BBC.

27.10.2021 v 11:22 | Karma: 32,05 | Přečteno: 768x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Kreditní karta, která vás bude automaticky pérovat

Když se prohřešíte proti klimatu, karta se vám prostě vypne a už si nic nekoupíte. No není to skvělé?

26.10.2021 v 9:26 | Karma: 24,58 | Přečteno: 501x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Covid zvýšil roční úmrtnost... na míru dříve běžnou

V roce 2020 (v éře covidu) v USA zemřelo 828,7 osob na sto tisíc obyvatel. V roce 2000 to bylo 869 osob na sto tisíc obyvatel. A třeba v roce 1970 to bylo 1222,6 osob na sto tisíc obyvatel.

22.10.2021 v 9:46 | Karma: 27,83 | Přečteno: 1057x | Diskuse| Věda

Vítězslav Kremlík

Zelená zima přichází

"The winter is coming,“ slogan ze seriálu Hra o trůny, kde se ovšem míní zima, která může trvat mnoho a mnoho let.

20.10.2021 v 10:09 | Karma: 35,74 | Přečteno: 986x | Diskuse| Ekonomika

Vítězslav Kremlík

V Davosu plánují využít epidemii k "velkému resetu"

Využijme epidemii k "Velkému resetu" světové ekonomiky. Toto zní ze světového ekonomického fóra v Davosu. Jejich kyberpunková vize nemá s ekologií nic společného. Zato spolehlivě vyděsí každého čtenáře science fiction.

10.7.2020 v 10:37 | Karma: 40,36 | Přečteno: 5400x | Diskuse| Ekonomika

Vítězslav Kremlík

Dostane virus Nobelovku za ekologii?

Karanténa přinesla uzavřené továrny i letiště. Vliv ekonomické krize na CO2 je ale prakticky neviditelný.

26.5.2020 v 10:00 | Karma: 23,16 | Přečteno: 505x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Konec prokrastinace a kritického myšlení

Jak dopadne přednáška na téma "klimatické změny z pohledu kritického myšlení", když se autor v důsledku prokrastinace nestihne připravit.

29.1.2020 v 10:33 | Karma: 38,03 | Přečteno: 2169x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Světová média mlčí o útoku Antifa na konferenční středisko

Vrací se v Německu sedmdesátá léta s rudými teroristickými bojůvkami? A proč o tom světová média i po pěti dnech stále mlčí?

25.11.2019 v 10:36 | Karma: 43,50 | Přečteno: 3851x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Zpráva o stavu planety deset let od Climategate

Deset let od aféry Climategate klima rozděluje společnost více než kdy dříve. Zatímco záškoláci a duševně postižená holčička dělají symbolická gesta, obyčejní lidé demonstrují v ulicích proti zelenému zdražování.

13.11.2019 v 10:37 | Karma: 40,92 | Přečteno: 2173x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Rebelie proti neexistujícímu „šestému masovému vymírání"

Gail Bradbrooková říká, že nápad založit Extinction Rebellion dostala, když byla zdrogovaná, tedy pod vlivem psychedelik. Dnes volá po tom, aby se rebelové masivně zfetovali halucinogenními látkami. Což mnohé vysvětluje.

11.10.2019 v 9:23 | Karma: 37,86 | Přečteno: 1593x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Praha: Strašidelný mrakodrap "Titanik" jako varování před dobou ledovou?

Známý umělec David Černý pro firmu Trigema navrhl na Nových Butovicích u metra 135 m vysokou budovu ve tvaru vraku lodi zamrzlé v ledu.

27.9.2019 v 9:52 | Karma: 30,31 | Přečteno: 1582x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Maso a létání by mělo být jen pro bohaté

Báječný nový svět, který nám budují uvědomělí progresivisté, se až nápadně podobá starému dobrému feudalismu. Věci, které dnes jsou běžně dostupné, by měly v budoucnosti být opět luxusem jen pro bohaté.

24.9.2019 v 9:52 | Karma: 43,62 | Přečteno: 3470x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Počet článků 403
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2796x
Tento blog byl oceněn v anketě "Bloger roku 2011". Autor je překladatel a vzděláním historik. Účastnil se klimatické konference v Kodani. Po aféře Climategate založil web www.klimaskeptik.cz. V roce 2019 vydal knihu OBCHODNÍCI SE STRACHEM (Dokořán). Ta v roce 2021 vyšla též anglicky na Amazonu jako A GUIDE TO THE CLIMATE APOCALYPSE.

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky