Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Doporučení z konference o globálním oteplování: Nemyslete!

Na začátku přednášek jsou lidé obvykle požádáni, aby si vypnuli mobily. My byli požádáni, abychom vypnuli mozek.

 

Jako jeden ze dvou zástupců ČR jsem se zúčastnil mezinárodní konference o globálním oteplování v dánské Kodani , kterou organizuje ECJ (European Journalist Centre). Bylo to moc fajn, všechno platila Evropská komise. Zúčastnili se mladí lidé z celého světa. Smyslem akce bylo instruovat účastníky tříměsíční soutěže v blogování na téma "změny klimatu". Nejlepší blog dostane cenu. Cílem akce je přitáhnout větší pozornost k prosincové konferenci COP15, na které se má podepsat nový Kjótský protokol (v budově Bella Center, kde se odehrávaly i naše přednášky).   

Hlavní hvězdou přednášek byl pro mě pan Asbjørn Jørgensen, který učí budoucí novináře na Danish School of Media. Nevěřil jsem vlastním uším a očím.

Řekl nám: „Globální změna klimatu je fakt a lidstvo k ní významně přispívá. Přestaňte o tom diskutovat”. 

 

 

 (Pan Jørgensen, první zleva, se nechal poněkud unést svou vírou)

 

Přihlásil jsem se a vznesl dotaz, zda umlčování diskuse není na škodu věci. Nepoškozuje důvěryhodnost vědy, když klimaskeptičtí vědci jsou vyhazováni z práce a umlčováni? Řada vědců pak třeba mlčí ze strachu, takže nevíme, co si vlastně většina vědců myslí. Na to jsem slyšel odpověď, že to prý je v pořádku. S klimaskeptickými vědci se prý nikdo nebaví, protože to jsou blázni, co popírají kulatost Země. A diskutovat s blázny by byla ztráta času.

Jenže tomu já prostě nerozumím.

Tak nejdřív nás pozvou, zaplatí za nás hotel, letadlo i jídlo. Stojí to tisíce Eur. Letíme sem ze všech koutů světa. Na událost zvanou „Th!nk about it“ čili „Přemýšlej o tom“. A potom nám řeknou pravý opak:„Nepřemýšlejte o tom.“ Tak teď nevím, co mám dělat. Mám používat svou hlavu nebo ne?

Je to jako by někdo zorganizoval konferenci o pěstování brambor a pak instruoval účastníky, že nemají mluvit o bramborách. Jaký smysl pak taková konference má?

Powerpointová prezentace byla nadepsána „tipy pro bloggery“. Netušil jsem, že „držte zobák“ lze pokládat za „tip“.

První část doporučení je stejně nadbytečná. Nikdo nikdy netvrdil, že globální oteplování neexistuje. To jen pár ekologů věří, že „popírači globálního oteplování“ popírají existenci klimatických změn. Jsou špatně informováni. Já sám jsem „popírač“ a klimatické změny nepopírám, fakt. Nikdo je nepopírá.

Věda nicméně neví, jak moc lidská činnost přispívá ke skleníkovému efektu. Přispívá opravdu „významně”? Na to dosud neznáme odpověď. Jak máme tuto záhadu ale vyřešit, když budeme umlčovat vědce i bloggery a říkat jim, aby o tom nepsali?

Když někdo přijde s neobvyklým tvrzením, musí nést břímě důkazu. Po miliardy let byly změny klimatu na Zemi vždy způsobeny kolísáním sluneční aktivity či změnou náklonu zemské osy. To je standardní vědecký fakt. Zeptejte se kteréhokoli solárního fyzika či geologa. Najděte si na internetu pojmy „Suessův cyklus“ nebo „Halštatský cyklus“. A pak najednou přijde IPCC a řekne: „Hele, zapomeňte na  všechna tahle pravidla, která platila po miliony let, to už odteď neplatí.“ Podivné a překvapivé nové tvrzení. Musí tedy nést břímě důkazu. Dokud to nedokážou, skutečný vědec bude dál věřit, že staré ověřené přírodní zákony stále platí.

Je mi líto, ale ve vědě je diskuse uzavřená teprve, když máme DŮKAZ. Do té doby jde o otevřenou otázku. Říká se, že většina vědců prý věří, že oteplování je patrně způsobeno lidmi. Dejme tomu, že v to většina vědců opravdu věří (já o tom pochybuji). Jenže pořád je to jen jejich víra. Nemají důkaz. Zatím.

Možná si říkáte, že „musíme rychle jednat, než bude pozdě - nemůžeme čekat na vědecké důkazy“. OK, potom ale nemůžete tvrdit, že vaše politika je „založena na vědě.“ A není důvod skeptické vědce házet do jednoho pytle s popírači holokaustu.

 

 

 

(Dostali jsme trička s nápisem THINKER čili MYSLITEL. K čemu? Když se chce, abychom nemysleli?)

 

Já odmítám něčemu věřit bez důkazu a ostatní účastníci soutěže by také neměli. Většina z bloggerů, kteří se účastní soutěže, jsou absolventi či studenti vysokých škol. To znamená, že jsou přece vychováváni, aby používali vědecký přístup k informacím. Poznámkový aparát, ověřování zdrojů, objektivita – takové ty vědecké věci. Nikdy jsem na universitě nezažil učitele, který by studenty odrazoval od vědeckého přístupu k informacím. Teprve dnes.

Tak tohle učí pan Jørgensen budoucí novináře na Danish School of Media? „Nemyslete, věřte všemu, co vám kdo napovídá?“ Já myslel, že novináři mají být „hlídací psi demokracie“? Být ostražití vůči politikům, podezřívaví, klást nepříjemné otázky. Usilovat o objektivitu. Ověřovat si zdroje informací… Pro EJC, která „si klade za cíl prosazovat nejvyšší kvality novinářské práce“ (jak tvrdí jejich propagační leták) to musí být opravdu trapas, že něco takového se stalo na jejich akci.

Nebo pana Jørgensena snad schválně pozvala Evropská komise a toto je její představa, jak se má dělat novinařina v Evropské unii?

 

(This is a Czech version of my competition blog post. Please visit the TH!NK website at http://climatechange.thinkaboutit.eu/think2/blogger/kremlik and feel free to join the discussion under the articles)

Autor: Vítězslav Kremlík | pátek 25.9.2009 10:27 | karma článku: 37,73 | přečteno: 2788x
  • Další články autora

Vítězslav Kremlík

Děti šly do kina na pohádku o Barbie a dostaly feministickou přednášku

"Jestli si dáte panáka pokaždé, kdy zazní slovo patriarchát, budete před koncem filmu na šrot," vyjádřil se o filmu Barbie Elon Musk.

27.7.2023 v 9:24 | Karma: 19,73 | Přečteno: 483x | Diskuse

Vítězslav Kremlík

Varování: Na Facebooku řádí falešný Kremlík

Kremlík se zbláznil a začal se zapojovat do nesmyslných diskusí pod články na Facebooku? Ne, to se jenom za něho vydává nějaký hacker či troll.

5.5.2022 v 8:30 | Karma: 20,30 | Přečteno: 648x | Diskuse| Společnost

Vítězslav Kremlík

Covid jako generální zkouška na klimatický lockdown

Za Covidu si klimatičtí aktivisté pochvalovali, jak hezky klesají emise, když si na obyvatelstvo pořádně došlápnete. A když už si lidé na ztrátu osobních svobod tak nějak zvykli, proč to měnit?

10.11.2021 v 8:32 | Karma: 33,16 | Přečteno: 1109x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Myslíte při sexu... na klima? A ví o tom vaše žena?

Na co myslíte při sexu? No fuj. Že se nestydíte. Uvědomělý občan by měl myslet na uhlík, na planetu. A ne na nějaké nemravnosti.

9.11.2021 v 10:03 | Karma: 35,27 | Přečteno: 1029x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Podle autorů zeleného údělu se v Hondurasu žije lépe než v Německu

Happy Planet Index nehodnotí životní úroveň států podle HDP, ale podle...uhlíkové stopy. Takže čím horší energetická chudoba, tím je země "šťastnější". No panejo. To se máme na co těšit.

6.11.2021 v 9:36 | Karma: 33,68 | Přečteno: 948x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

  • Počet článků 403
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2796x
Tento blog byl oceněn v anketě "Bloger roku 2011". Autor je překladatel a vzděláním historik. Účastnil se klimatické konference v Kodani. Po aféře Climategate založil web www.klimaskeptik.cz. V roce 2019 vydal knihu OBCHODNÍCI SE STRACHEM (Dokořán). Ta v roce 2021 vyšla též anglicky na Amazonu jako A GUIDE TO THE CLIMATE APOCALYPSE.

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky