Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Já bych k tomu "mlčení" dodal, že zatím teploty nepadají tak dramaticky aby se na tom daly vydělat prachy. Když se začalo šílet s oteplováním, tak se z "ozelenění" stal oooobrovskej bysnys. No a teď přijde nějakej "umanutej cvok" a ten penězovod z kapes obyvatel k nám zkazí? Ani náhodou. Uděláme z něj negramota a budeme mlčet. A BASTA FIDLI! ;-D

4 0
možnosti
Foto

Jsme všichni rádi, že ani klimaskeptikové nezpochybňují přesnost měření. Ale v diskuzích jsem svého času upozorňoval je na jev točící se káči po několika výkyvech, o níž nemůže nikdo říci, na kterou stranu nakonec spadne.

V případě existence globálního oteplování nelze tedy vyloučit, že může dojít také k dočasným ochlazením. Může to přece souviset s tím, že existují mechanismy, které chtějí daný systém vrátit do rovnováhy, byť na nižších úrovních.

1 0
možnosti

Samozřejmě. Precese a nutace zemské osy, sluneční maxima a minima, opomíjená kontinuální sopečná činnost... lidský podíl také není zanedbatelný, nikoliv však dominantní a ty dříve uvedené jsou skutečně markantní, mající za následek dočasné teplotní výkyvy. Vymírání druhů existuje od nepaměti a ta rovnováha nastane až adaptací na nové podmínky. Globální oteplování paradoxně zapříčiní ochlazování právě tak, že sladká voda z polárních ledovců destabilizuje teplé mořské proudy - to už je extrém mající za následek další dobu ledovou. Celou věc ochlazování může urychlit výbuch supervulkánu, který je očekáván s obavami. Jsou to opět lidé, kteří umí těžit z čehokoliv, třeba i z prodeje emisních odpustků, ale přírodním vlivům nic takového naúčtovat nelze :-)

1 0
možnosti
Foto

Teploty mají rostoucí trend, o tom se nedá pochybovat. Na rostoucích teplotách má člověk svůj podíl, o tom si polemizujte, ale to je prokázáno.

Spory je možné vést v rovině dohadů o přiměřenosti reakcí na tuto skutečnost a přijímaných opatření. Na Zemi vymírají a končí zvířecí a rostlinné druhy a kdo se odváží tvrdit, že bez jakéhokoliv vlivu člověka?

Lidská existence neustále modifikuje celé prostředí naší planety, což považuji za axiom. Nepochybně je nezbytné pracovat na tom, aby zde mohla žít další a další pokolení.

Myslíte, že ne?

2 3
možnosti

Čím je to prokázáno? Vždyť ani nevíme, co přesně všechno má na teploty na naší planetě vliv. Je tu tolik jevů, které fungují paralelně vedle sebe a tolik, o kterých ještě ani nevíme, že je musíme také započítat!

2 0
možnosti

To, že průměrná teplota na Zemi každoročně mírně stoupá, nikdo nezpochybňuje. Stejně tak nikdo nezpochybňuje, že na velehorách ustupují ledovce, a že Arktida ztrácí led a zanedlouho tam bude zřejmě volný oceán. Pokud se v nějakém období výrazně ochladí, nebo oteplí, nemá to nic společného s průměrnou roční teplotou.

2 6
možnosti

V Arktidě je více ledu než v r. 2012. I když v Arktidě svého času ledu ubývalo, v Antarktidě ho zároveň přibývalo. Nic se nejí tak horké, jak se to uvaří. Hlavně že se daří miliardovým grantům určeným vybraným firmám pro "boj s klimatem".

7 0
možnosti

jejda, ať už nakouknu do diskuze pod téměř jakýkoliv článek či blog tak je tam václav kopřiva kterej se ve všem vyzná a obviňuje autory jako na běžícím pásu ...

0 0
možnosti

doporučuji si nastudovat psychologické systémy jak se vládci snaží manipulovat lidmi.......toto krátké ochlazení skutečně může existovat, ale je podáno jako ochlazení klimatu...a lidé si budou v naprosté většině případů myslet že již nehrozí oteplování....je to jen matení lidí....a to se děje neustále....a říká se tomu LOADED TERMINOLOGY, KDYŽ JDE O JEDNO SLOVO ČI SLOVNÍ SPOJENÍ... v PŘÍPADĚ MATOUCÍ INFORMACE SE JEDNÁ O MANIPULACI....

jak to že to lidé nevidí?

0 3
možnosti

Pane Bartoš, v té sázce na globální oteplování vinou lidí se nainvestovalo tolik peněz, že o tom, ze sebezáchovných důvodů, prostě lhát musí. Krátké ochlazení asi existuje, ale není žádná jistota, že oteplování (o zlomky stupně) bude pokračovat. Je to demagogie, podobná tvrzení "poručíme větru, dešti".

1 0
možnosti

Už narůstají ledovce, bělí se Kilimandžáro?

2 4
možnosti

To ne, ale včera byla kosa;-DR^:-(

1 0
možnosti

Jejda, vy jste klimatolog asi jako Klaus. Pokud chcete argumentovat proti globálnímu oteplování, které trvá desetiletí, posledními měsíci, tak to potom;-D;-D;-D

4 16
možnosti

Globální oteplení je něco co konsensus vědců zjistil že probíhá poslední roky.

A pokud si dobře pamatuji tak to je na základě dat za poslední 2 století. 2 století jsou nic v porovnání se stářím země. Zvlášť když současný věk zažil několik dob ledových a meziledových kdy ty první trvaly stovky tisíc let. Těch vašich 200 let měření jsou pod úrovni statistické odchylky.

Mnohem lepší je si říct že ještě není tak teplo jak bývalo, třeba před 130 tisíci lety https://cs.wikipedia.org/wiki/Doba_ledov%C3%A1#/media/File:EPICA_temperature_plot.svg

5 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS