Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

Ropa měla dojit v r. 1970, pak v r. 1990 a pořad nás někdo krmí podobnými nesmysly. Ropa měla vznikat z biologických zdrojů v hlubinách země.  To se ovšem nikdy nikomu nepodařilo prokázat.  Ovsem poslední výzkumy ukazují, že metan vzniká v nitru země stykem rozžhaveného zemského jádra s vodou, lěpe řéčeno stykem plazmatu kovů s vodou. A podobně z metanu vzniká ropa.  Tedy, že zásoby ropy jsou nevyčerpatelné. A tomu odpovídá i to, že v jednou již vytěžených nalezištích se ropa znovu objevila.

1 1
možnosti

P51a65v59e64l 46Ř58a98p10e84k

30. 5. 2014 19:32

Také jsem toho názoru, že dříve by došel kyslík v atmosféře než fosilní paliva v zemi. A i to je dosti nejisté.

0 0
možnosti
JK

Porovnávať biopalivá s taviacimi pecami sa mi moc rozumné nezdá.

To, že biopalivá podporujú eurohujeri z Bruselu ešte neznamená, že táto myšlienka MUSÍ byť zlá. Diaľnice tiež podporoval Hitler,a nikomu nenapadne povedať, aby sa nestavali.

Ohľadne biopalív sa hrozne veľa kecá,ale je len veľmi málo exaktných údajov. Mňa osobne by zaujímala podrobná kalkulácia nákladov na vyprodukovanie napr. 1000 litrov biopalív.

Z toho, že sa potravinami takto plytvá,by som si veľké starosti nerobil. Problémom súčasného poľnohospodárstva vo vyspelých štátoch je,že dokáže vyrobiť oveľa viac potravín ako je potrebných pre uživenie obyvateľstva.Prebytky potom predáva za dotované ceny do rozvojových štátov, čím doslova ničí miestnych poľnohospodárov.

Hovorí sa o biopalivách druhej generácie,ktoré by mali podstatne lepšiu využiteľnosť. Ja osobne považujem za najschodnejšiu cestu geneticky upravené morské riasy.Je ich veľa typov,ale dajú sa v podstate rozdeliť na 2 skupiny: buď rastú rýchlo, ale potom majú nízky obsah oleja použiteľného na výrobu biopalív, alebo toho oleja majú viac, ale zase rastú príliš pomaly. Vhodnou genetickou manipuláciou by sa mohlo podariť urobiť vhodný kompromis.

Niekde som čítal, že riasy by dokázali svoj objem zdvojnásobiť každých cca 12 hodín. Za 5-6 dní by tak nadobudli 1000 násobný objem, pričom objem použiteľného oleja by mohol byť až 50 %. Na biopalivá sa dá pozrieť aj z iného uhlu pohľadu. Sú to akumulátory slnečnej energie s najväčšou úložnou kapacitou, akú poznáme. Pretože spaľovanie biopalív, ale aj fosilných palív nie je nič iné len fotosyntéza v opačnom smere - spotrebúva sa kyslík, uvoľňuje sa energia prijatá zo slnka a vzniká oxid uhličitý. U rastlín funguje zaujímavý princíp-čím viac oxidu uhličitého majú k dispozícii, tým rýchlejšie rastú a tým sú väčšie. Viem si predstaviť, že by sa morské riasy pestovali v uzavretom okruhu so zvýšenou koncentráciou tohto plynu, čím by sa ešte viac urýchlil ich rast. Samozrejme energia nie je len o biopalivách.

0 2
možnosti
PK

Myslím, že biopaliva mají 3 základní problémy: 

- nejprve vstupy. Nejen stroje, které obdělávají pole, sklízí atd.  potřebují paliva, ještě je ohromná cena jejich dopravy např. z jižní Ameriky do Evropy.

- potřebná plocha. Vzhledem k potřebě ohromného množství paliv, tedy i jeho náhrady, v podstatě není dostatečná plocha. Důsledkem je např. kácení deštných pralesů kvůli možnosti pěstování biopaliv. (Zajímalo by mě, jak jde věřícím zeleného náboženství tento double-think.)

- ovlivňování krajiny a lokálního životního prostředí. Nakonec - už teď vidíme u nás nekonečné lány řepky. Myslivci si stěžují, že v podstatě tráví lesní zvěř, biologové si stěžují, že velmi negativně ovlivňují biodiverzitu a přirozené živočichy a slyšel jsem, že i zemědělci tvrdí, že to intenzivně a nadměrně vyčerpává půdu, ož ji ničí a navíc vede k nutnosti většího používání hnojiv, postřiků apod.

Samozřejmě, pokud se najde alternativa, která nebude mít tato negativa, ale bude mít pozitiva, proč ne. Ale mělo by to být věcnou debatou nad seriózním výzkumem a ne ideologicky tlačeným náboženstvím bez nějaké faktické diskuze.

2 0
možnosti
Foto

Dobře vyargumentované.

3 0
možnosti
JH

Barroso nebyl jen maoista, ale i komunista a předseda portugalské KS, komunistou zůstal doposud a k sobě si vybral politicky obdobné. Taková je EU. Prvním krokem k nápravě by mělo být zrušení dogmatu politické korektnosti.

2 0
možnosti
AM

Biopaliva jsou nesmysl.

Otázkou ovšem je, proč tento nesmysl nebyl zrušen, když se nade vší pochybnost prokázalo, že to nesmysl skutečně je.

Myslím, že spojení velkokapitálu a bruselských ouřadů funguje na jedničku.

Biopaliva sypou...

6 0
možnosti

Na internetu lze samozřejmě najít podporu čemukoliv. Já třeba, co se týče biopaliv, našel na netu zase tohle: http://biom.cz/cz/odborne-clanky/energeticke-ekonomicke-a-ekologicke-hodnoceni-biopaliv

Jelikož nejsem na problematiku takový odborník, abych dokázal říct, co z toho je správně, dávám to jen k dispozici jako odkaz.

Na rozdíl od vašeho velkého guru Václava Klause ovšem nesouhlasím s tím, že klimatické změny lze bagatelizovat, že vlastně člověk za (téměř) nic nemůže apod. Také mne překvapuje, že jste takový prorok, že víte, že sluneční energie bude v roce 2040 krýt jen 2% energetické potřeby lidstva. Uvědomujete si vůbec, že sluneční energie je vlastně jediný zdroj, který tady bude (téměř) na pořád? A že postupný rozvoj jejího využití je pro lidstvo zkrátka nevyhnutelný? Dočasně nám může pomocit (v horizontu stovek let) energie jaderná. Ale fosilní paliva jsou fosilní, a to znamená MRTVÁ. Čím dřív to člověk pochopí, tím dřív budou mít šejkové a Putin útrum.

1 5
možnosti
PH

Pane Lukáši, to není názor na sluneční energii autora, ale je převzatý.

http://www.klimaskeptik.cz/news/a2040-solarni-panely-vyrobi-jen-2-svetove-elektriny/

1 0
možnosti
AS

A12d79a63m 16S55t43a61v65a

28. 5. 2014 10:47

Přesně tak je to i s komunistou Fülem, který snahou o případné rozšíření EU o Ukrajinu tam způsobil krvavé boje a válečnické běsnění a stovky lidských obětí !!! - jako by se nechumelilo, a všichni mlčí!!! Vždyť tento komunista naprosto chybně, neschopně,  vyhodnotil tamní politickou situaci. A teď by tam měl působit další pomýlený komunista Telička? Pak se divme, že na EU, prolezlé marxismem a bolševizmem  jenom nadáváme!

6 0
možnosti
AS

A80d94a97m 81S87t19a77v87a

28. 5. 2014 10:40

"Mao Ce Tunga?": Na to je jednoduchá odpověď! Je ovládáno nejrozličnějšími marxisticko trockistickými a maoistickými anarchisty! Co si myslíte, proč se rozumní lidé brání této totalitní demagogii? Stačí uvést: Asthonová, Marroso, Schulz, Leinen, Cohn-Bendit a jiní a jiní!

7 0
možnosti
JC

Co se divíte, vždyť Baroso u maoistů začínal.

2 0
možnosti
  • Počet článků 403
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2796x
Tento blog byl oceněn v anketě "Bloger roku 2011". Autor je překladatel a vzděláním historik. Účastnil se klimatické konference v Kodani. Po aféře Climategate založil web www.klimaskeptik.cz. V roce 2019 vydal knihu OBCHODNÍCI SE STRACHEM (Dokořán). Ta v roce 2021 vyšla též anglicky na Amazonu jako A GUIDE TO THE CLIMATE APOCALYPSE.

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky