Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

apeppepa

3. 12. 2009 22:40
Chybí mi tu fakta

To, že se otepluje je fakt, zda to bude pokračovat se uvidí. Odpůrci "oteplování" nejdříve tvdili, že se neotepluje, nyní zase,že jsou to jen běžné výkyvy. Snad diskuse také dospěje k příčinám - vliv člověka, vliv sluneční aktivity a kombinace obojího.Od  příznivců  V.Klause bych uvítal například fakta o tom, že se CO2 nechová jako skleníkový plyn nebo jen v nepatrné míře apod.  Zkrátka diskuse o základních jevech. Řeči o tom, co kdy kdo řekl nebo dohady o situaci na zemi před tisíci lety k ničemu nevedou.

0 0
možnosti
K

K-D

3. 12. 2009 22:48
Re: Chybí mi tu fakta

Klimatolog Metelka:

Nejdůležitějším skleníkovým plynem v atmosféře je vodní pára, která má na přirozeném skleníkovém efektu podíl 36–70 % (bez započtení vlivu oblačnosti). Následuje oxid uhličitý s 9–26 %, metan se 4–9 %, ozon se 3–7 % a oxid dusný.

Přesná informace - vyberte si.

0 0
možnosti
MB

marbo

30. 11. 2009 11:36
a co česká média??

opravdu by mě zajímalo proč, jsem se v žádném českém médiu o této aféře nadočetl ani nedoslechl, zvláště když v zahraničí se tumu zjevně věnují..

0 0
možnosti
PH

Rodnok

30. 11. 2009 12:41
Re: a co česká média??

já bych viděl jako důvod to, že neumíte číst, popřípadě nečtete a za médium pokládate Blesk či TV Nova. Bylo to v lidovkách i mf dnes.

0 0
možnosti
S

socbubák

28. 11. 2009 2:59
A všude ticho...

Všímáte si, jaké je najednou kolem g.o. v mediích ticho ? Čekal bych, že nezávislá, svobodná media po těch mailech vystartují, začnou je rozebírat, analyzovat, budou chtít vysvětlení, rozhovory se zmíněnými "vědci" - a ono nic. Ticho po pěšině. To samá nastalo poté, kdy Václav Klaus podepsal LS. Do tí chvíle nám media rvala do hlav citace svěových "velikánů" o ostudě, o potrestání, o vyloučení z EU, kdejakej vocas s titulem PhDr. se vyjadřoval k osobě Václava Klause - skrze media - a jakmile podepsal, ticho, klídek, všude slunce a mírný větřík. Začínám nabývat velmi neblahého dojmu, že media vůbec svobodná a nezávislá nejsou, že psaná media jsou tu k tomu, aby nám vtloukala do hlav, co si máme myslet a čemu máme věřit a obrazová media nám cpou do hlav, co máme kupovat. Žádné svobodné a necenzurované informace, jen opět výplach mozku. Asi to souvisí s faktem, že každé životaschopné medium vlastní nějaká finanční skupina či solo-magnát a těm nepochybně ovládnuté a -

0 0
možnosti
S

socbubák

28. 11. 2009 3:04
Re: A všude ticho...

- a manipulovatelné stádo naprosto vyhovuje. Nedávno jsem si jen tak pro potěchu googloval, komu patří třeba CentrumHoldings a samozřejmě, že jsem skončil u nějaké nadnárodní finanční společnosti, která má prstíky ve všem, co sype. Nepochybuji, že u ostatních medií to bude podobně. Viz.např Nova a majitel z rodu Lauder, mj. značně vysoko postavený činitel světové židovské obce. Atd atd Atd.

Otázka je, k čemu nám vlastně taková media jsou...a jestli není lépe je prostě zcela ignorovat. Kdo to má pořád cedit...ty kýble balastu...

0 0
možnosti
MB

Milan Brlík

27. 11. 2009 15:29
Autore, hele ...

Ja sice klima nestuduju primo jako obor, ale mel jsem par predmetu a vami zminovane pany znam z literatury dobre. Co kdyby jste se namisto kopirovani kritiky webu typu osel.cz radsi ponoril do problematiky a nejaky clanek od napr. Manna precetl? Rad vam dodam materialy.

nerikam ze vsechno co se deje kolem IPCC a East Anglia je uplne koser, ale videt v tom konspiraci ... tomu bych se s dovolenim pousmal. Plus viz. prispevek nize (JanLicka) o pouzite literature ...

0 0
možnosti
VK

Kremlik

27. 11. 2009 15:40
Re: Autore, hele ...

Pane Brlik, pokud jste pod clanek, ktery obsahuje seznam odborne literatury dlouhy jako telefonni seznam, napsat, ze "kopiruju kritiku ze seznamu typu Osel", tak jste sam Osel. Pozdravujte doma. 

0 0
možnosti
J

JanLicka

27. 11. 2009 14:50
Zdroje článku

Jen krátce - pokud si procházíte odkazy, hlavním zdrojem informací k článku (který je spíše volným překladem) je práce Prejudiced authors, Prejudiced findings Johna McLeana, který (jak sám v závěru uvádí) je "IT expert zajímající se již pět let o tuto problematiku". Soustředí se na analýzu vzájemných vztahů autorů a rozvíjí myšlenku jejich konspirace, přičemž vytípává ublížené komentáře různých autorů, kteří k práci přizváni nebyli. Tolik k "objektivitě" článku.

Faktem je, že by se z vědy nemělo dělat náboženství, jev který z politizovaného akademického prostředí ČR dobře známe. Globální změny klimatu existují, otázka zní kdo za něj může, jak dlouho bude trvat a co s tím můžeme dělat. Zbytek ať si vyřeší autoři mezi sebou, například zápasy v bahně.

0 0
možnosti
VK

Kremlik

27. 11. 2009 15:43
Re: Zdroje článku

Pane Licka, vzpamatujte se. Ze McLean je "jen" IT expert? I kdyby to byl jen zednik, nic to nemeni na faktech, ktera napsal.

0 0
možnosti
K

kion123

27. 11. 2009 14:08
Výborný článek!!!

KarmaR^

0 0
možnosti
VK

Kremlik

27. 11. 2009 14:04
Dnesni teploty nejsou vyjimecne

Climategate nijak nezpochybnuje, ze klima se meni. Klima se totiz menilo vzdy a vzdy se menit bude. Kazdych sto let, kazdy rok, kazdou minutu.

Ale grafy tvrdici, ze nase "globalni oteplovani" je vyjimecne, alarmujici a vetsi nez kdykoli v minulosti, byly zfalsovane.

Ackoli hladiny CO2 vyrazne stouply za poslednich 100 let, na tejplotach se to neprojevilo. Teploty mimoradne nejsou.

Najdete si www stranky Klemetina a kouknete se na teploty v Ceske republice. Zadnou hokejku nenajdete.

0 0
možnosti
K

K-D

27. 11. 2009 14:23
Re: Dnesni teploty nejsou vyjimecne

Celá aférka ukazuje přístup k "problému" oteplování. Jen škoda, že teprve nyní si lidé začínají uvědomoval jak se k výsledkům dochází. Náš klimatolog Matějka otevřeně přiznává, že se používá více programů a výsledky průměrují, aby se "přiblížily skutečnosti". Jako referenční teploty se berou měření z konce malé doby ledové (je to nutné, jinak by se ukázalo, že se teploty jen vrací na předchozí úroveň). Neberou se výsledky geologů, pedologů a ostatních, protože se nedají zfalšovat. Novináři publikují názory různých ekologistických sdržení, která ovšem o problému nic neví.

0 0
možnosti
JH

jirha

27. 11. 2009 13:00
Ode zdi ke zdi

Jedni presentují že probíhá globální oteplování druzí poukazují na globální stmívání a třetí ignorují jedno i druhé. Meteorologové jásají že se jim daří předpovídat o 80% úspěšněji než před 50-ti lety a přitom jim nevadí že prošvihávají jedno extrémní chování kliamatu za druhým.

Všechny extrémy jsou škodlivé. tedy jak zveličování tak i ignorování. Za druhé světové války Canarisův Abwer zveličoval velikost invazní armády na Britských ostrovech ve snaze zamezit přesunu jednotek na východní frontu paradoxně tak přispěl k vítězství invaze protože část německého gen štábu s poukazem na počet připravených jednotek k invazi nepovažovala invazi za nic jiného než za zastírací manévr. Totéž platí o kliamtu a jen to potvrzuje že se lidstvo nechce poučit z vlastních chyb i nedávno minulých.

Pokud bychom přijali fakt že se mění klima měli bychom skoumat jeho zákonitosti a náš vliv na změnu v těchto zákoniztostech. My se ale hádáme zda-li ten vliv je nebo není a to je špatně.

0 0
možnosti
JH

jirha

27. 11. 2009 13:07
Re: Ode zdi ke zdi

Pokud bychom Kjótský protokol nevzali jako dogma globálního oteplování ale jako postulát vyspělé společnosti nehromadit škodliviny bylo by to jistě čestnější a ideově čistší.

Bohužel ale jsme lidstvo, banda líných pověrčivých ignorantských povalečů kteří se nechtějí uskromňovat a proto jiní (principiálně stejní jako my) ve snaze prosadit svoje pravdy dají nejprve sami sobě klapky na oči a pak vymýšlejí demagogický výkřik na který by ale bylo snadné utáhnout masy aby vás tyto masy podpořili ve vaší původně zdravé svaté myšlence za nápravu některých zbytečných škod.

Bohužel se naše civilizace vivíjí především ve 4-letých cyklech od volby k volbě a tím se i čím dále více utvrzujeme v tom že vládne ten kdo více zblbne masy aby šli k volbám právě prosadit jeho populistické sliby.  To stejné se v posledních 20-ti letech prasazuje i ve vědeckých kruzích.

0 0
možnosti
JM

J i ř í

27. 11. 2009 12:19
Není to tak jednoduché.

Možná jste mě přesvědčil, že tvrzení, že glob. oteplování je hrozbou, není zcela fér. Ale nepřesvědčil jste mě, zda náhodou tvrzení opačné není úplně stejně podvodné. Vzhledem k tomu, ono tvrzení, že se neotepluje, je v zájmu průmyslových gigantů, tak bych byl taky opatrný.

0 0
možnosti
DS

DaliborS

27. 11. 2009 12:33
Re: Není to tak jednoduché.

Problém není jen v tom,  zda globální oteplování existuje či nikoliv. Problém je také, zda případné změny ovlivňuje značnou měrou člověk či zda jde o jev přírodní. Na ani jednu otázku dosavadní věda nemá seriózní a jednoznačnou odpověď.

0 0
možnosti
DS

DaliborS

27. 11. 2009 12:11
Klaus měl zase pravdu

Opět se potvrzuje, že Klaus, ačkoliv není klimatolog, umí používat hlavu a zdravý selský rozum.  Jde prostě o lobby s miliardovými zisky, kteří šikovně umějí rozpoutat hysterii kolem globálního oteplování.  A přitom Zemi škodí sami ještě více, viz třeba bionafta.

0 0
možnosti

Liborcermak

27. 11. 2009 12:29
Re: Klaus měl zase pravdu

A vy si myslíte, ža za popírači oteplování žádné lobby, kterým jde o miliardové zisky, nejsou? Víte doufám, kdo sponzoroval Klausovu knihu. Lukoil - ruský ropný koncern. To myslím mluví samo za sebe.

0 0
možnosti
  • Počet článků 403
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2796x
Tento blog byl oceněn v anketě "Bloger roku 2011". Autor je překladatel a vzděláním historik. Účastnil se klimatické konference v Kodani. Po aféře Climategate založil web www.klimaskeptik.cz. V roce 2019 vydal knihu OBCHODNÍCI SE STRACHEM (Dokořán). Ta v roce 2021 vyšla též anglicky na Amazonu jako A GUIDE TO THE CLIMATE APOCALYPSE.

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky