Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Climategate v BBC: Jak alarmisté platí média

Aktivisté platí pracovníky BBC a organizují v BBC „školení“. BBC vysílá agitky, které vznikly na objednávku a za peníze OSN a EU. BBC vysílá pořady, kde si sponzor zaplatil, co se o něm bude říkat.

O tom, jak je svoboda slova potlačována a jak v BBC upadla žurnalistika, o tom ve svých pamětech psal dlouholetý šéf BBC zpravodajství Peter Sissons. “Když vyšla Čtvrtá zpráva IPCC, navrhl jsem ve studiu, abychom si pozvali jednoho dva klimaskeptiky a natočili jejich reakci na zprávu. Setkal jsem se však s naprosto odmítavou odpovědí, jako bych se snad zbláznil. Šel jsem domů a poznamenal jsem si: “Kam se z BBC vytratila žurnalistika?”…

 

Nezájem o Climategate 

Tento úpadek vyvrcholil tím, že BBC se rozhodla veřejnosti zamlčet největší aféru od dob Watergate. 

Paul Hudson, který má v BBC na starosti počasí, na svém blogu píše: „12.října 2009  mi někdo na mail poslal řetězec e-mailů s komentáři předních světových klimatologů… Ty hacknuté emaily které jsou nyní na internetu jsou identické s těmi, které jsem tehdy dostal já.“ 

Na podzim 2009 kdosi hacknul a zveřejnil kompromitující pracovní korespondenci klimatologů OSN na Universitě ve Východní Anglii. Pohled do zákulisí práce klimatologického panelu byl otřesný. BBC dostala tyto emaily jako první, ale rozhodla se je nezveřejnit. Když BBC dělala mrtvého brouka, hacker nakonec maily dal na internet na blogu Air Vent. 

Za normálních okolností novináři skočí po každém skandálu. Proč tady udělali výjimku? I kdyby Climategate pokládali za pseudoaféru, to nic nevysvětluje. Často dělají aféry z daleko menších věcí a nevadí jim to.

 

Peníze od Climategate university 

Nabízí se logické vysvětlení. Novináři referují jen o CIZÍCH skandálech, nikoli o skandálech, které by ohrozily je samé či jejich sponzory. 

Kdo by o Climategate asi tak měl v BBC psát? Klima tam má na starosti Rober Harrabin. Jenže Harrabin nemá zájem moc kritizovat strůjce Climategate skandálu, Universitu ve Východní Anglii. Protože by tím podříznul vlastního sponzora a spojence. 

Andrew Montfort, který provozuje blog Bishop Hill, díky zákonu o právu na informace odhalil, že Harrabinova agentura CMEP od roku 2002 po dobu tří let brala 5000 liber ročně právě od University of East Anglia (konkrétně od klimatického Tyndall Centre). To je celkem patnáct tisíc liber. A pochybuji že to jsou jediné "zelené" peníze, které CMEP kdy dostala.

Cambridge Media Environment Programme je agentura, kterou v roce 1996 založil Harrabin spolu  s Joe Smithem z Cambridge. Smith má v BBC také vlivné postavení, často funguje jako “odborný poradce” u klimatických pořadů, ať už šlo o seriál Earth Reporters nebo pořady s Davidem Attenboroughem. Smith také pracoval jako konzultant BBC na dvoudílném agitačním filmu Burn Up, ve kterém hlavní postava tvrdí, že svět má jen pět let na to, aby se zachránil před globálním oteplováním. Film pojednává o spiknutí zlých nevěřících proti hodným klimatickým agitátorům (2008).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brainwashing šéfů BBC 

Ještě horší ale je, že Harrabinova-Smithova agentura CMEP za obdržené peníze organizovala pro šéfy a managery BBC semináře “Real World”  na téma klimatických změn (čti: vymývání mozků). Starší čtenáři si jistě vzpomenou na povinná stranická školení či na VUML.

Tato školení na téma klimatické apokalypsy měla neblahý vliv na politiku BBC v posledních letech. Climategate universita tak dokázala manipulovat s představiteli BBC. Známý je Harrabinův seminář z roku 2006, v jehož důsledku BBC oficiálně opustila v otázce klimatu zásady kvalitní žurnalistiky. 

V červnu 2007 BBC vydala zprávu “Safeguarding impartiality in the 21st century” o nestrannosti v žurnalistice: “V BBC se konal seminář na nejvyšší úrovni s nejlepšími vědeckými odborníky, a zde se došlo k závěru, že váha důkazů je již taková, že již nelze ospravedlnit, aby oponenti konsensu dostávali rovnocenný prostor.” (The BBC has held a high-level seminar with some of the best scientific experts, and has come to the view that the weight of evidence no longer justifies equal space being given to the opponents of the consensus.”) 

BBC tehdy odmítla žádosti, aby zveřejnila, kdo se toho semináře zúčastnil a kdo byli ti ”experti”. Dnes vidíme že to byli aktivisté placení za peníze Climategate university.

Výsledkem tohoto druhu "nestrannosti" (impartiality) byl například pořad BBC4 "In Denial - Climate on the Couch", kde se s vážnou tváří tvrdí, že kdo nevěří apokalyptickým sektám, je blázen.

 

Audit programů BBC 

Zatímco kdysi BBC byla symbolem kvalitní žurnalistiky a objektivity, časy se změnily. Začíná si toho všímat též dozorčí rada BBC (BBC Trust Editorial Standards Committee).

Rada dostala stížnost, že pořad “Taking the Credit” o uhlíkových kreditech/odpustcích vyrobila jistá televizní společnost na objednávku agentury Envirotrade, tedy na objednávku obchodníků s odpustky. To je střet zájmů.

V reakci na to se dozorčí rada rozhodla prošetřit všechny pořady, které BBC získala v roce 2011 podezřele “levně či za nominální náklady” (low or nominal cost).

Audit zkoumal vzorek 60 sponzorovaných pořadů odvysílaných mezi únorem a červencem 2011 a zjistil, že 15 z nich porušovalo směrnice BBC. U řady z těchto přestupků šlo o jasné střety zájmů – třeba program natočený o sponzorovi programu. Aniž by to divák věděl. 

BBC například vysílala pořady vyrobené britskou agenturou FBC Media o Malajsii, o tamní produkci biopaliv. Přitom tyto pořady byly agitky vzniklé na zakázku malajské vlády, která výrobu také zaplatila. Proto ty filmy byly pro BBC k mání tak levně. 

Malajsie je jedním z největších světových výrobců biopaliv – 85% světové výroby palmového oleje. Agitační filmy opomíjejí zmínit, že miliony lidí jsou tam vyháněny z domova, aby udělali místo produkci biopaliv. Jen na Západním Kalimantanu má být kvůli expanzi biopaliv vyhnáno 5 milionů lidí, jejich lesy a vesnice srovnány se zemí.

 

Za vším hledej UNEP a EU 

Mezi auditovanými programy byly i pořady ze seriálu Earth Reports. Vyrábí je společnost TVE, součást TVTE (Television Trust for the Environment). Ta do BBC už dodala spousty pořadů.

Proč jsou pořady od TVTE tak levné? Z čeho ta firma žije? Z prodeje pořadů to není. Za rok 2010 z 1090 tisíc liber příjmu TVTE více jak polovina pochází od Evropské komise, tj. z našich daní. Zbytek je od známých eko aktivistů - UNEP, Oxfam, FAO, UNFPA, UN atd.

514 tisíc liber od Evropské komise

95 tisíc liber od UNEP

25 tisíc liber od německého MŽP

15 tisíc liber WWF-UK

 

To jsou všechny organizace, které mají vlastní politické zájmy, vlastní agendu. Vysílat jimi placené filmy znamená vysílat propagandu a divák by na to měl před filmem být upozorněn podobně jako když se vysílá  „30 případů majora Zemana.“

Kdo založil TVTE? V  80.letech ji založila UNEP a WWF ve spolupráci s jednou televizní stanicí. V roce 2008 ve vedení TVE seděli lidé jako bývalý sekretář generálního tajemníka OSN, lidé z World Wildlife Fund (obdoba Greenpeace) nebo programová šéfka BBC Narendra Morar.

Připomínám, že UNEP je ekologický program OSN, pod který patří klimatický panel. UNEP byla založena Mauricem Strongem, co je člen Římského klubu, který věří v blížící se konec světa. S manželkou v Coloradu v 70.letech dokonce založil apokalyptickou sektu. 

Legendární komentátor přírodopisných pořadů BBC, alarmista David Attenborough, v článku “Real Life on Earth” otevřeně přiznává, že seriál Earth Report, který vytvořila TVE, “vznikl díky financím od UNEP a UNICEF, které umožnily natočit prvních 12 pilotních dílů… BBC říká, že se bez váhání obrací na TVE: od doby, co tuto společnost založila UNEP a Central Television, si vybudovala světové renomé pro své nezávislé a kvalitní pořady…  Seriál mohl vzniknout jen díky štědrosti WWF a Mac Arthurovy Nadace, které poskytly více jak polovinu z 900 tisíc dolarů  nezbytných nákladů.”

Zajímalo by mne, jak pan Attenborough chápe pojem “nezávislý pořad”.

 

Více na www.klimaskeptik.cz

Komentáře pište na  http://www.klimaskeptik.cz/diskuse/nase-forum

 

Reference:

Noel Sheppard. BBC Changes 'Temperatures Decrease' Article to Incite Climate Hysteria.6.dubna 2008 Read more: http://newsbusters.org/blogs/noel-sheppard/2008/04/06/bbc-changes-temperatures-decrease-article-incite-climate-hysteria#ixzz1eRrhQPlR

 Noel Sheppard. BBC Environment Analyst Received 15000 Pounds From ClimateGate University. Newsbusters.com 10 Listopadu 2011 http://newsbusters.org/blogs/noel-sheppard/2011/11/20/bbc-environment-analyst-received-15000-pounds-climategate-university#ixzz1eRpU35hj

 David Rose. BBC’s Mr Climate Change Accepted 15 000 Pounds in Grants from University Rocked by Global Warming Scandal. Daily Mail 19.listopadu 2011 http://www.dailymail.co.uk/news/article-2063737/BBCs-Mr-Climate-Change-accepted-15-000-grants-university-rocked-global-warning-scandal.html?ito=feeds-newsxml 

Carol Driver. Climate change scandal deepens as BBC expert claims he was sent leaked emails six weeks ago. Daily Mail. 26. listopadu 2009. http://www.dailymail.co.uk/news/article-1230943/Climate-change-scandal-BBC-expert-sent-cover-emails-month-public.html 

Paul Hudson. ‘Climategate’ – CRU hacked into and its implications. BBC 23. listopadu 2009http://www.bbc.co.uk/blogs/paulhudson/2009/11/climategate-cru-hacked-into-an.shtml 

The Tyndall Invoices. Bishop-hill.net  21.listopadu 2011 

The propaganda machine. Bishop-hill.net. 20.listopadu 2011 http://www.bishop-hill.net/blog/2011/11/21/the-propaganda-machine.html

Television Trust for the Environment (Annual Report and Financial Statement for the year ended 31 December 2010) http://www.charity-commission.gov.uk/Accounts/Ends39%5C0000326539_ac_20101231_e_c.pdf 

Television for the Environment Limited  (Annual Report and Financial Statement for the year ended 31 December 2010) http://www.charity-commission.gov.uk/Accounts/Ends85%5C0000326585_ac_20101231_e_c.pdf

Findings of the Editorial Standards Committee of the BBC Trust. November 2011 http://www.bbc.co.uk/bbctrust/assets/files/pdf/appeals/esc_bulletins/2011/world_news.pdf 

David Attenborough. Real Life on Earth. 1996 http://www.ourplanet.com/imgversn/82/atten.html 

Paměti šéfa zpravodajství BBC hovoří o cenzuře. Klimaskeptik.cz http://www.klimaskeptik.cz/news/pameti-sefa-zpravodajstvi-bbc-mluvi-o-cenzure/

Safeguarding impartiality in the 21st century. BBC Trust. June 2007 http://www.bbc.co.uk/bbctrust/assets/files/pdf/review_report_research/impartiality_21century/report.pdf

Tiskové prohlášení k auditu BBC 2011 http://www.bbc.co.uk/bbctrust/news/press_releases/november/world_news.shtml

Debra Chong. FBC Media tried to cultivate ‘ambassadors’ for palm oil-producing Malaysia. The Malaysia Insider 18 Nov 2011 http://my.news.yahoo.com/fbc-media-tried-to-cultivate-ambassadors-for-palm-021415178.html

Agrofuel cost in Indonesia, Malaysia, Papua New Guinea. Pacific Ecologist 2009 http://www.pacificecologist.org/archive/17/pe17-biofuels-devastate-se-asia.pdf

United Nations Permanent Forum on Indigenous Issues. Oil Palm and Other Commercial Tree Plantations, Monocropping: Impacts on Indigenous Peoples’ Land Tenure and Resource management Systems and Livelihoods, Victoria Tauli-Corpuz and Parshuram Tamang. 7 May 2007. http://www.un.org/esa/socdev/unpfii/en/special_rapporteurs.html

http://www.bbc.co.uk/iplayer/console/b00y92mn/In_Denial_Climate_on_the_Couch

http://motls.blogspot.com/2011/02/in-denial-climate-on-couch.html

Autor: Vítězslav Kremlík | středa 23.11.2011 9:44 | karma článku: 33,96 | přečteno: 2414x
  • Další články autora

Vítězslav Kremlík

Děti šly do kina na pohádku o Barbie a dostaly feministickou přednášku

"Jestli si dáte panáka pokaždé, kdy zazní slovo patriarchát, budete před koncem filmu na šrot," vyjádřil se o filmu Barbie Elon Musk.

27.7.2023 v 9:24 | Karma: 19,73 | Přečteno: 483x | Diskuse

Vítězslav Kremlík

Varování: Na Facebooku řádí falešný Kremlík

Kremlík se zbláznil a začal se zapojovat do nesmyslných diskusí pod články na Facebooku? Ne, to se jenom za něho vydává nějaký hacker či troll.

5.5.2022 v 8:30 | Karma: 20,30 | Přečteno: 648x | Diskuse| Společnost

Vítězslav Kremlík

Covid jako generální zkouška na klimatický lockdown

Za Covidu si klimatičtí aktivisté pochvalovali, jak hezky klesají emise, když si na obyvatelstvo pořádně došlápnete. A když už si lidé na ztrátu osobních svobod tak nějak zvykli, proč to měnit?

10.11.2021 v 8:32 | Karma: 33,16 | Přečteno: 1109x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Myslíte při sexu... na klima? A ví o tom vaše žena?

Na co myslíte při sexu? No fuj. Že se nestydíte. Uvědomělý občan by měl myslet na uhlík, na planetu. A ne na nějaké nemravnosti.

9.11.2021 v 10:03 | Karma: 35,27 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Podle autorů zeleného údělu se v Hondurasu žije lépe než v Německu

Happy Planet Index nehodnotí životní úroveň států podle HDP, ale podle...uhlíkové stopy. Takže čím horší energetická chudoba, tím je země "šťastnější". No panejo. To se máme na co těšit.

6.11.2021 v 9:36 | Karma: 33,68 | Přečteno: 948x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Čínský president asi vypíše soutěž o největšího idiota

Čína sice otevírá jednu uhelnou elektrárnu za druhou, ale klimatickou politiku Západu nikdy nezpochybňuje.

3.11.2021 v 9:49 | Karma: 36,45 | Přečteno: 1185x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Sháním hackera, aby software auta natartoval i bez Adblue

Proč by se doprava měla zastavit kvůli nedostatku AdBlue? Auta její k ničemu nepotřebují. To jen škodlivý malware motor zablokuje, protože to nařizuje nějaký předpis z Brusele.

29.10.2021 v 9:34 | Karma: 35,14 | Přečteno: 1048x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Kapitán Kirk pokárán za dobývání vesmíru

William Shatner proslul rolí kapitána Kirka z kosmické lodi Enterprise v seriálu Star Trek. Teprve letos se ve věku devadesáti let ale podíval do vesmíru doopravdy. Vezla ho raketa společnoti Blue Origin podnikatele Jeffa Bezose

28.10.2021 v 9:16 | Karma: 27,24 | Přečteno: 447x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Jak z energetické krize: Jezděte na víno a sýr

Když nemají chléb, ať jedí koláče. Když zdražují energie, ať jezdí na víno se sýrem. Tak se uskromňuje princ Charles v Anglii, aby nám šel příkladem. Před blížící se klima konferencí v Glasgow se o své rady podělil s novináři BBC.

27.10.2021 v 11:22 | Karma: 32,18 | Přečteno: 768x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Kreditní karta, která vás bude automaticky pérovat

Když se prohřešíte proti klimatu, karta se vám prostě vypne a už si nic nekoupíte. No není to skvělé?

26.10.2021 v 9:26 | Karma: 24,84 | Přečteno: 501x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Covid zvýšil roční úmrtnost... na míru dříve běžnou

V roce 2020 (v éře covidu) v USA zemřelo 828,7 osob na sto tisíc obyvatel. V roce 2000 to bylo 869 osob na sto tisíc obyvatel. A třeba v roce 1970 to bylo 1222,6 osob na sto tisíc obyvatel.

22.10.2021 v 9:46 | Karma: 28,04 | Přečteno: 1057x | Diskuse| Věda

Vítězslav Kremlík

Zelená zima přichází

"The winter is coming,“ slogan ze seriálu Hra o trůny, kde se ovšem míní zima, která může trvat mnoho a mnoho let.

20.10.2021 v 10:09 | Karma: 35,82 | Přečteno: 986x | Diskuse| Ekonomika

Vítězslav Kremlík

V Davosu plánují využít epidemii k "velkému resetu"

Využijme epidemii k "Velkému resetu" světové ekonomiky. Toto zní ze světového ekonomického fóra v Davosu. Jejich kyberpunková vize nemá s ekologií nic společného. Zato spolehlivě vyděsí každého čtenáře science fiction.

10.7.2020 v 10:37 | Karma: 40,40 | Přečteno: 5400x | Diskuse| Ekonomika

Vítězslav Kremlík

Dostane virus Nobelovku za ekologii?

Karanténa přinesla uzavřené továrny i letiště. Vliv ekonomické krize na CO2 je ale prakticky neviditelný.

26.5.2020 v 10:00 | Karma: 23,46 | Přečteno: 505x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Konec prokrastinace a kritického myšlení

Jak dopadne přednáška na téma "klimatické změny z pohledu kritického myšlení", když se autor v důsledku prokrastinace nestihne připravit.

29.1.2020 v 10:33 | Karma: 38,09 | Přečteno: 2169x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Světová média mlčí o útoku Antifa na konferenční středisko

Vrací se v Německu sedmdesátá léta s rudými teroristickými bojůvkami? A proč o tom světová média i po pěti dnech stále mlčí?

25.11.2019 v 10:36 | Karma: 43,52 | Přečteno: 3851x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Zpráva o stavu planety deset let od Climategate

Deset let od aféry Climategate klima rozděluje společnost více než kdy dříve. Zatímco záškoláci a duševně postižená holčička dělají symbolická gesta, obyčejní lidé demonstrují v ulicích proti zelenému zdražování.

13.11.2019 v 10:37 | Karma: 40,96 | Přečteno: 2173x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Rebelie proti neexistujícímu „šestému masovému vymírání"

Gail Bradbrooková říká, že nápad založit Extinction Rebellion dostala, když byla zdrogovaná, tedy pod vlivem psychedelik. Dnes volá po tom, aby se rebelové masivně zfetovali halucinogenními látkami. Což mnohé vysvětluje.

11.10.2019 v 9:23 | Karma: 37,92 | Přečteno: 1593x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Praha: Strašidelný mrakodrap "Titanik" jako varování před dobou ledovou?

Známý umělec David Černý pro firmu Trigema navrhl na Nových Butovicích u metra 135 m vysokou budovu ve tvaru vraku lodi zamrzlé v ledu.

27.9.2019 v 9:52 | Karma: 30,47 | Přečteno: 1582x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Maso a létání by mělo být jen pro bohaté

Báječný nový svět, který nám budují uvědomělí progresivisté, se až nápadně podobá starému dobrému feudalismu. Věci, které dnes jsou běžně dostupné, by měly v budoucnosti být opět luxusem jen pro bohaté.

24.9.2019 v 9:52 | Karma: 43,64 | Přečteno: 3470x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Počet článků 403
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2796x
Tento blog byl oceněn v anketě "Bloger roku 2011". Autor je překladatel a vzděláním historik. Účastnil se klimatické konference v Kodani. Po aféře Climategate založil web www.klimaskeptik.cz. V roce 2019 vydal knihu OBCHODNÍCI SE STRACHEM (Dokořán). Ta v roce 2021 vyšla též anglicky na Amazonu jako A GUIDE TO THE CLIMATE APOCALYPSE.

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky