Proč nemají stále nemocnice a senioři klimatizaci? Planeta je prý přednější.

20. 08. 2018 10:09:42
Vlna veder, kterou jsme zažili letos, odhalila naši nepřipravenost. V nemocnicích i domovech důchodců chybí klimatizace. A existuje ideologický zájem to tak nechat.

Není tajemstvím, že při vlnách horka většinu obětí tvoří jedinci s podlomeným zdravím, lidé staří, chudí a nemocní. Jde o tzv. „displaced mortality“, česky asi jako uspíšená úmrtnost. Tomu se lze vyhnout jen tak, že tyto oslabené jedince ochráníme před teplotním stresem. Bohužel se to neděje.

Je samozřejmě každého věc, zda si koupí klimatizaci nebo bude snižovat svou uhlíkovou stopu. Ale lidé v domovech důchodců a lidé upoutaní na lůžku v nemocnicích tuto svobodu nemají. A je na společnosti, aby se o ně postarala.

Novinky.cz: Před vedrem pacienti neutečou. Chybí klimatizace.

Kutnohorský deník: Domovy důchodců v boji proti horku postrádají klimatizaci

iDnes.cz: Pacienti nemocnic i senioři v domovech trpí horkem. Chlazení je jen někde

The Guardian: UK hospitals rush to buy air coolers as patients and staff swelter

Není to zvláštní? Máme celostátní dotační programy na zateplování budov, pěstování řepky, soláry a větrníky. Máme dotace na kdejakou pitomost. Ale žádný dotační program na nákup klimatizací. Ačkoli by se to zdálo jako první logický krok přizpůsobení na teplejší klima. Pokud by se naše klima oteplilo o 5°C, měli bychom tu podnebí jako v severní Itálii. Tam už klimatizace samozřejmě dávno mají.

Není to bohužel žádné opomenutí nebo náhoda. Aktivisté jsou tak posedlí rituálním snižováním emisí CO2, že nákup klimatizací odmítají z principu. Prý by se tím zvyšovala spotřeba elektřiny a tím emise CO2. Na vlastní uši jsem to slyšel od pana Rovenského z Greenpeace v Duelu na Seznam TV. A moderátorka tomu přizvukovala.

Moderátorka (21:30) v reakci na to, že domovy důchodců by potřebovaly klimatizace: „Ale je to je celkem krátkodobé řešení. A vlastně to asi také bude požírat energii, další klimatizace.“

Rovenský v závěru Duelu (25:35): „Nemyslím si skutečně, že tím řešením jsou primárně klimatizace. Už proto, že tím si fakt tu větev podřezáváme ještě rychleji.“

Bohužel toto novodobé puritánství („lidé se musí uskromnit v zájmu Planety“) je v médiích dost běžné. Jako příklad lze uvést články v New York Times (How Bad Is Your Air-Conditioner for the Planet?) nebo v Guardianu (Why air conditioning is a vicious circle) či u nás na Ekolistu (Klimatizace a oteplování klimatu). Nebo opět NY Times (Air conditioning is a luxury the world can‘t afford). Pochopitelně, tento asketismus nejhalasněji prosazují zámožné střední třídy, které si mohou v těch největších vedrech odjet do své vily v Norsku. Je to nepálí.

Přiznám se, že tento nehumánní postoj mne zarazil. Vezmeme nemocným v těch největších vedrech klimatizaci, aby se emise CO2 snížily symbolicky o pár gramů? Odtud už je jen krok k tomu, aby někdo navrhl nemocné odpojit od přístrojů, aby se ušetřila elektřina. Koneckonců snížením populace by se krásně snížily emise, že?

(Už slyším ty námitky. „My přece nikomu klimatizace nebereme. My jim je jenom nedáme.“)

[Screen z pořadu Duel odstraněn na žádost redakce iDnes.cz]

V pořadu Duel jsem se na Seznam TV střetl s panem Rovenským z Greenpeace.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/vedra-k-zalknuti-muzeme-si-za-ne-sami-duel-klimaskeptika-a-ekologa-o-vlivu-cloveka-na-globalni-oteplovani-53483

Aktivisté by chtěli problém raději řešit u kořene a ochladit rovnou celou planetu. Snížením skleníkových plynů. To je ovšem běh na desítky let. Do té doby necháme lidi umírat horkem? Navíc to snižování emisí moc nefunguje. Každý rok nacpeme kolem 50 miliard Kč do kapes solárníkům, větrníkům a pěstitelům řepky. Přesto koncentrace CO2 v atmosféře stále roste. Pokud někomu draze prodávám lék, který neúčinkuje, je to šarlatánství. A toto zelené šarlatánství má mít přednost před lidskými životy?

Je sice pravda, že díky oteplení klesla zimní úmrtnost a že v součtu celková úmrtnost při extrémním počasí klesá. Zejména je-li zajištěn hospodářský růst, aby lidé měli na adaptační opatření. Ale oběti při vlnách veder jsou přece zbytečné a lze jim zabránit.

K dalšímu čtení:

(Kremlík) Extrémní teploty mají stále více... totiž méně obětí.

(Mehta) The menace o fair-conditioning.

Autor: Vítězslav Kremlík | pondělí 20.8.2018 10:09 | karma článku: 36.45 | přečteno: 1493x

Další články blogera

Vítězslav Kremlík

Děti šly do kina na pohádku o Barbie a dostaly feministickou přednášku

"Jestli si dáte panáka pokaždé, kdy zazní slovo patriarchát, budete před koncem filmu na šrot," vyjádřil se o filmu Barbie Elon Musk.

27.7.2023 v 9:24 | Karma článku: 19.30 | Přečteno: 475 | Diskuse

Vítězslav Kremlík

Varování: Na Facebooku řádí falešný Kremlík

Kremlík se zbláznil a začal se zapojovat do nesmyslných diskusí pod články na Facebooku? Ne, to se jenom za něho vydává nějaký hacker či troll.

5.5.2022 v 8:30 | Karma článku: 19.91 | Přečteno: 646 | Diskuse

Vítězslav Kremlík

Covid jako generální zkouška na klimatický lockdown

Za Covidu si klimatičtí aktivisté pochvalovali, jak hezky klesají emise, když si na obyvatelstvo pořádně došlápnete. A když už si lidé na ztrátu osobních svobod tak nějak zvykli, proč to měnit?

10.11.2021 v 8:32 | Karma článku: 33.04 | Přečteno: 1105 | Diskuse

Vítězslav Kremlík

Myslíte při sexu... na klima? A ví o tom vaše žena?

Na co myslíte při sexu? No fuj. Že se nestydíte. Uvědomělý občan by měl myslet na uhlík, na planetu. A ne na nějaké nemravnosti.

9.11.2021 v 10:03 | Karma článku: 35.18 | Přečteno: 1028 | Diskuse

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.67 | Přečteno: 536 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6056 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 403 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2787

Tento blog byl oceněn v anketě "Bloger roku 2011". Autor je překladatel a vzděláním historik. Účastnil se klimatické konference v Kodani. Po aféře Climategate založil web www.klimaskeptik.cz. V roce 2019 vydal knihu OBCHODNÍCI SE STRACHEM (Dokořán). Ta v roce 2021 vyšla též anglicky na Amazonu jako A GUIDE TO THE CLIMATE APOCALYPSE.

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené články

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...