Vítězslav Kremlík

Nesuďme muslimy podle islámu a naopak

4. 01. 2017 11:00:00
Takto umírněně nás nabádá „islamofobní“ web nazvaný ironicky „Náboženství míru“. Neobviňujme tedy "islamofoby" z netolerance jen proto, že mají obavy z ideologie islámu. Není to totéž.

Islám se díky uprchlické krizi u nás stal za poslední roky velkým tématem. Bohužel tu za celou dobu nevznikl informační web, který by se vyrovnal profesionálním zahraničním stránkám Thereligionofpeace.com (Náboženství míru). Ty totiž dokázaly najít zlatý střed, vyvážený pohled. Nestrkají hlavu do písku před stinnými stránkami islámu. Ani nevyzývají k zakládání domobrany, která by přepadávala muslimy na ulici, když jdou na nákup. Myslím, že jejich článek „About Muslims and Islam“ stojí za přečtení.

=====================================

Motto: "Existují umírnění muslimové. Ale neexistuje umírněný islám".

Islám je ideologie – soubor myšlenek. Islám není to, čím by ho nějaký muslim chtěl mít, islám je tím, čím je. Žádná ideologie nemá právo být nekritizovatelná – zejména taková, která otevřeně usiluje o politickou a společenskou nadvládu nad každým člověkem na této planetě. Ideologie nemá lidská práva, ta se vztahují jen na jednotlivce.

Muslimové jsou jednotlivci. Jsme naprosto přesvědčeni, že nikde na světě by žádnému muslimovi by nemělo být ublíženo, neměl by být obtěžován, neměl by být obětí stereotypů ani by se s ním nemělo jednat jinak než s jinými lidmi, jen proto, že je muslim.

Avšak islám jako ideologie nemá na takovýto respekt a přijetí nárok. Všechny myšlenky nemají stejnou morální hodnotu. Jestli se věřící cítí dotčení nebo je jich hodně, to není zárukou, že jejich myšlenky jsou pravdivé či dobré. Špatné myšlenky můžeme odsoudit a také bychom je odsoudit měli - dříve než způsobí vážné škody.

Islám není pouze víra v Boha. Islám je slovo, které znamená „podřízenost“. Islám je soubor pravidel, které definují společenskou hieararchii, ve které se muslimové podřizují Alláhovi, ženy se podřizují mužům a nemuslimové se podřizují vládě islámu.

Jelikož nežijeme v muslimské zemi – kde se beze studu používá cenzura, zastrašování a brutální síla, aby islám ochránila před intelektuálním zkoumáním – máme stále svobodu otevřeně uplatňovat své právo diskutovat o tom, zda je islámský hodnotový žebříček lepší než západní liberalismus nebo naopak.

Jsou muži opravdu nadřazení ženám, jak tvrdí Korán? Jsou ženy intelektuálně méněcenné, jak učil Mohamed? Když někdo šíří texty, ve kterých se proklínání příslušníků jiných náboženství střídá s výzvami k násilí, opravdu to přispívá k více harmonickému soužití? Je správné držet si ženy jako sexuální otrokyně jen proto, že Korán tuto praxi na řadě míst výslovně povoluje? Měli by si ateisté a homosexuálové vybrat mezi oprátkou a konverzí na islám?

Ano, existují muslimové, kterým tyto aspekty islámské teologie vadí, ale to nic nemění na tom, čím islám je.

Nepleťte si ideologii s jednotlivcem. Nedělejte závěry o islámu podle muslimů, které znáte, ať už jsou to lidumilové nebo teroristé.

Islám je třeba chápat na základě toho, čím je, jak je to objektivně předestřeno v koránu, hadísech a síře (Mohamedův životopis).

Platí to ale i naopak. Nedělejte závěry o muslimech ve svém životě podle toho, jakou povahu má islám. Jako u každé skupiny lidí i u muslimů platí, že všichni nejsou stejní. I když neexistuje nic jako „umírněný islám“, to neznamená, že neexistují žádní umírnění muslimové.

Jak napsala Hirsi Ali: „Muslimové jako jednotlivci si mohou zvolit JAK MOC se budou v životě řídit svým náboženstvím“. Například mnoho muslimů na Západě neprosazuje usekávání končetin za krádež, ačkoli je to výslovně požadováno v Koránu. Většina se prostě rozhodne ignorovat to, co je pro jejich osobní mravní cítění nepříjemné (nebo si najdou výmluvu).

Muslimové, které znáte, nejsou teroristé. Jejich životní cíle jsou nejspíš podobné těm vašim a stejné plány mají i pro své děti. Nemělo by se s nimi zacházet špatně, s neúctou či posměšky jen kvůli tomu, jaké mají náboženství. Jejich majetek by neměl být vandalizován. Ani kopie knihy, kterou pokládají za svatou, by neměly být znesvěcovány.

K ideologii přistupuj s obezřetností a otevřeností. S muslimem jednej jako s jednotlivcem. Neposuzuj muslimy, které znáš, podle islámu. A neposuzuj islám podle muslimů, které znáš.

http://thereligionofpeace.com/

Autor: Vítězslav Kremlík | karma: 33.08 | přečteno: 1892 ×
Poslední články autora