Vítězslav Kremlík

Trumpova klimatická kontrarevoluce

9. 11. 2016 13:00:00
Zdá se, že předpovědní modely politických analytiků jsou stejně „kvalitní“ jako modely v klimatologii. Předpovídali, že Británie zůstane v EU. Ale přišel Brexit. Předpovídali vítězství Hillary. Ale zvítězil Donald.

Trump je jako neřízená střela, ale jeho vítězství vítám jako vítězství selského rozumu. Je to vítězství „mlčící většiny“ nad ideology politické korektnosti. Lidmi zaviněnou "katastrofickou" změnu klimatu Trump opakovaně označil za „hoax“. To samé si myslí většina obyčejných lidí. Oteplení klimatu je přece dobrá zpráva – civilizace v historii ohrožovalo naopak ochlazování.

V květnu Trump s pomocí čtecího zařízení přednesl svoje plány v oblasti energetiky. Pro uši klimaskeptika to byla rajská hudba. Trump je rozhodnut odstoupit od pařížské klimatické dohody z prosince 2015. A chce utnout jakékoli financování klimatickým programům OSN jako je IPCC. Proč? Nelíbí se mu „drakonické“ klimatické regulace, které „zabíjejí“ pracovní místa. A odsuzuje „totalitní“ praktiky ministerstva životního prostředí (EPA). Pohrozil dokonce, že EPA rozpustí. Mezinárodní „greenwashing“ mafie nyní asi bude mít těžké spaní, hrozí jim, že přijdou o své bezpracné zisky.

Donald bude však mít co dělat, aby napravil škody, které napáchal Obama. Ten totiž vydal nejvíce klimatických regulací v historii (celkem asi šest stovek), které dohromady mají daňového poplatníka stát – podle výpočtů American Action Forum - asi 800 miliard dolarů! Zavřel mnoho uhelných elektráren a připravil mnoho lidí o práci. To se snad za Trumpa změní.

Napraví Trump legendární selhání George Bushe I, který v roce 1992 podlehl nátlaku a podepsal - byť s nechutí - Mezinárodní úmluvu OSN o změnách klimatu? Podle Bushova blízkého spolupracovníka Johna H. Sununu to byla největší chyba Bushova presidentství. Co by býval na jeho místě udělal Ronald Reagan? Ed Meese, který s Bushovým předchůdcem v Bílém domě pracoval, je toho názoru, že Reagan by situaci zvládl lépe. Letěl by do Ria, ale jen proto, aby všem rázně vysvětlil, proč nepodepíše. Fosilní paliva nelze na rozdíl od freonů levně nahradit a je to ekonomický nesmysl.

Pokud se bojíte, zda Donald neohrozí záchranu klimatu, mohu vás uklidnit. Bjorn Lomborg počátkem roku 2016 v Global Policy Journal zveřejnil studii o dopadech pařížské klimatické konference. I kdyby celý svět důsledně plnil své závazky, údajně (alarmisty) očekávané oteplení o 3°C by se tím zmenšilo ani ne o 0,2°C za sto roků. Vyhodili bychom miliardy dolarů a na klima by to stejně nemělo prakticky vliv. A to platí i v případě, že věříte klimatologickým modelům jako Lomborg.

Když tedy Trump zlikviduje mezinárodní úmluvu o klimatu, není to důvod k obavám. Není důvod si myslet, že zvolení Trumpa způsobí špatné počasí, krupobití nebo hurikány. Klimatické regulace dojednané v Paříži by stejně neměly na počasí ani klima žádný vliv.

REFERENCE

Donald Trump pledges to rip up Paris climate agreement in energy speech (msnbc.com 26.5.2016) http://www.msnbc.com/msnbc/donald-trump-pledges-rip-paris-climate-agreement-energy-speech

Bjorn Lomborg: Paris climate promises will reduce temperatures by just 0.05°C in 2100 (Press release) http://www.lomborg.com/press-release-research-reveals-negligible-impact-of-paris-climate-promises

Bjorn Lomborg. Impact of Current Climate Proposals. Global Policy Journal, Vol 7, Issue 1, February 2016 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1758-5899.12295/full

New study: President Obama has issued highest number of major regulations in history http://us.blastingnews.com/news/2016/08/new-study-president-obama-has-issued-highest-number-of-major-regulations-in-history-001058899.html (srpen 2016)

Rupert Darwall. The age of global warming. (Quartet Books Limited 2013). Str.153 (výklad o tom, zda by Reagan jel do Ria)

Autor: Vítězslav Kremlík | karma: 39.24 | přečteno: 1914 ×
Poslední články autora