Vítězslav Kremlík

Sir Humphrey o Brexitu mluvil už v roce 1980

24. 06. 2016 13:00:00
Aby si Británie udržela nezávislost, vždy bojovala proti snahám o vytvoření velkého impéria, které by pohltilo evropský kontinent. Proto bojovala proti Napoleonovi i Hitlerovi.

Proto se vždy ve evropských válkách stavěla na stranu slabšího. A ze stejného důvodu podkopává i Čtvrtou německou říši (známou též pod názvem Evropská unie). Tuto tradiční strategii výstižně popsali autoři britského kultovního seriálu „Jistě pane ministře“ v roce 1980. V pátém díle (Stahují se mraky) zkušený a protřelý tajemník (Sir Humphrey) vysvětluje začínajícímu ministrovi (Hacker):

video //player.vimeo.com/video/85914510?portrait=0
https://vimeo.com/85914510 (Episode Five: The Writing on the Wall)

Sir Humphrey: Pane ministře, Británie má stejnou politiku jako posledních nejméně pět set let: vytvořit nejednotnou Evropu. Proto jsme bojovali po boku Holandska proti Španělům, po boku Německa proti Francouzům, po boku Francouzů a Italů proti Němcům. Rozděl a panuj, chápete? Proč bychom to měnili, když to tak dobře fungovalo?

Hacker: Ale to je přece dávná minulost, ne?

Sir Humphrey: Jistě, a také současná politická linie. Abychom mohli Evropské společenství rozbít, museli jsme se nejdřív dostat dovnitř. Zkoušeli jsme to zničit zvenčí, ale to nešlo. Ale teď, když jsme uvnitř, můžeme z toho nadělat úplný guláš: poštvat Němce proti Francouzům, Francouze proti Italům, Italy proti Holanďanům... Ministerstvo zahraničí vrní blahem: je to jako za starých časů.

Hacker: Já ale myslel, že jsme všichni evropské myšlence oddáni?

Sir Humphrey: [dusí se smíchem] Ale jděte, pane ministře.

Hacker: Tak proč tedy podporuje rozšiřování a přijímání nových zemí?

Sir Humphrey: Inu, ze stejného důvodu. To máte jako s Organizací spojených národů. Čím více má členů, tím více konfliktů tam vznikne. Takže je celá organizace stále více zbytečná a impotentní.

Hacker: To je otřesný cynismus!
Sir Humphrey: Jistě, pane ministře. Tomu se říká diplomacie.

Tolik britský seriál z roku 1980.

Na závěr si dovolím citovatVáclava Klause: "Velká Británie je a vždy byla pro Evropu klíčovou zemí. Nejen proto, že je kolébkou moderní demokracie a kapitalismu, ale hlavně proto, že se teď – již po třetí v moderní historii – rozhodla postavit megalomanským plánům na vytvoření celoevropského impéria (první dva případy byly v éře Napoleona a Hitlera)."

Autor: Vítězslav Kremlík | karma: 36.37 | přečteno: 1969 ×
Poslední články autora