Vítězslav Kremlík

Klimatické odpustky: Zdražení elektřiny o tisíce ročně

5. 11. 2009 10:30:05
Díky bruselským nařízením si výrobci solární energie namastí kapsy. Pro vás to znamená až sedminásobně zvýšení výdajů za elektřinu až o několik tisíc korun ročně.

Došlo na naše slova. Klimaskeptici dlouho říkali, že takzvaný „boj s globálním oteplováním“ sice nijak neovlivní světové teploty, zato však citelně provětrá vaše kapsy.

A už je to tady. Držte si peněženky, jedeme s kopce.

Tento článek bude do značné míry složený z citátů, které mluví za sebe: „Zatímco letos je každá kilowatthodina spotřebovaná v domácnosti zatížena přirážkou pět haléřů na podporu obnovitelných zdrojů, příští rok to bude už více než trojnásobek. Domácnost, která spotřebuje měsíčně v průměru 250 kilowatthodin elektřiny, tak na podporu solárních a větrných elektráren nebo výrobu z biomasy připlatí ročně téměř pět set korun. Do tří let by se ale příspěvky domácností mohly zvýšit až sedminásobně, což by znamenalo zvýšení výdajů na elektřinu až o několik tisíc korun ročně.“

A kdo ty peníze bude inkasovat? Ekologisti a jejich kámoši.

Díky této masivní podpoře (z vašich kapes) “výroba z fotovoltaických elektráren za posledního 1,5 roku vzrostla až 25krát”. Podnikatelé se mohou přetrhnout a každou volnou mez osazují solárními kolektory. Díky vládním dotacím a garantovaným výkupním cenám si tak eko-byznysmeni pěkně namastí kapsy. A vy si to od nich MUSÍTE koupit. Je to vládní nařízení.

Přitom je to špatná investice. Solární elektrárny v současné fázi technického vývoje jsou neefektivní: “Větrné elektrárny jsou při stejném instalovaném výkonu minimálně dvakrát účinnější. Vodní elektrárny mají výkonnost asi čtyřikrát vyšší než solární a při výrobě elektřiny z biomasy se dá vyrábět dokonce asi osmkrát více.“ Proč tedy neinvestujeme do něčeho efektivnějšího?

Tuto neefektivitu odráží i financování: „Solární elektrárny se budou v příštím roce podílet na výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů (OZE) sedmi procenty, ale padne na ně skoro 40 % peněz určených k podpoře OZE, tedy skoro tři miliardy korun.” Tomu říkám efektivní investice. To je jako koupit si chleba se salámem za tisíc korun.

Jaký smysl vůbec bude mít toto zchudnutí populace? Pomůže nám to proti globálnímu oteplování? Asi z jedné miliardtiny procenta. Je to řešení závislosti na fosilních palivech? Ani omylem. Solární energie funguje jen ve dne a to ještě musí být hezky. Nemá to žádný smysl. Jsou to jen jakési symbolické odpustky jako pokání za údajné klimatické hříchy. Jako když dříve hříšní flagelanti sami sebe za trest bičovali.

Evropská unie zkrátka vládne jako praštění pánové radní v městě Kocourkově. Kdo to kdy viděl, takhle hospodařit?

To EU totiž toto zdražování nařídila. Aniž by se nás ptala. Brusel schválil směrnici a my ji povinně musíme „implementovat“. EU stanovila, že do roku 2020 musí ČR vyrábět 13% elektřiny z obnovitelných zdrojů. V roce 2005 proto ČR přijalo zákon o podpoře OZE. A pak se někomu divte, že je euroskeptik.

Neuvěřitelné. V praxi se tak realizuje to, co francouzský ekonom Bastiat napsal v 19. století jako vtip. Mluvím o jeho eseji “Petice výrobců svíček”. V této fiktivní petici výrobci svíček prosí vládu, aby zakázala slunce a denní světlo, protože tak by se zdvihl odbyt jejich mizerných svíček a jejich zisky. A je to tady. Dnešní výrobci ekologických žárovek, solární elektřiny a dalších technologicky nezralých šmejdů si namastí kapsy, protože bruselská vláda spotřebitele NÁSILÍM nutí, aby si kupovali jejich výrobky.

Brusel se nás asi usilovně snaží přesvědčit, že centrálně řízená ekonomika je neefektivní. Kdyby nechali výrobce a zákazníky na pokoji (laissez-faire = nechte nás na pokoji), každý by si spontánně vybral ten nejefektivnější zdroj energie s nejlepším poměrem cena/výkon. Protože i negramotná babička z hor umí líp počítat, než bruselští radní.

Výrobci svíček by mohli Bruselu zatleskat. Cituji z petice: „Pánové, jste na dobré cestě. Odmítáte abstraktní teorie a nepřikládáte velký význam hojnosti a nízkým cenám. Věnujete se především péči o dobro výrobce...“

Reference:

1) M.Procházka. Solární elektrárny zdraží lidem proud o stokoruny [Cit. 3. listopadu 2009] Dostupné na WWW <http://www.novinky.cz/ekonomika/182562-solarni-elektrarny-zdrazi-lidem-proud-o-stokoruny.html>

2) Spotřebitelé zaplatí za fotovoltaiku tři miliardy ročně. [Cit. 3. listopadu 2009] Dostupné na WWW <http://www.euractiv.cz/energetika/clanek/spotrebitele-zaplati-za-fotovoltaiku-tri-miliardy-rocne-006693>

3) Bastiat. Petice výrobců svíček. . [Cit. 3. listopadu 2009] Dostupné na WWW <http://www.libinst.cz/etexts/bastiat-petice.pdf

Autor: Vítězslav Kremlík | karma: 34.82 | přečteno: 3875 ×
Poslední články autora